Talouden trendit

Jättivälittäjän arvo romahti – kryptojen kupla paisuu

Sijoittajien pelikentällä käy kova pyörre, eikä vähiten kryptovaluuttojen arvon romahduksen seurauksena. 

Konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo arvioi, että riski kuplasta alkaa paisua kryptovaluutoissa, mikä tulee esiin etenkin virtuaalivaluuttojen suurimman välittäjän amerikkalaisen Coinbasen osakekurssin jyrkässä pudotuksessa.

”Coinbasen arvon romahduksesta New Yorkin pörssissä voi päätellä krypton kuplan puhkeamista, kuten myös Bitcoinin arvon 38 prosentin laskusta verrattuna huhtikuun dollariarvoihin,” Angervuo lisää.

Coinbase listautui pörssiin huhtikuun puolessa välissä. Yhtiön osakekurssi kiipesi muutamassa päivässä 250 dollarin viitehinnasta 429 dollariin. Coinbasen osakekannan markkina-arvo oli korkeimmillaan noin 90 miljardia dollaria. Yhtiön osakekursssi painui torstaina noin 50 prosenttia jo alle huhtikuun huippukurssin. Yhtiön markkina-arvo oli enää noin 47 miljardia dollaria.

Jättituottoja välittäjille

Kryptojen huumassa on ehkä sijoittajailta jäänyt liikaakin paitsioon virtuaalivaluuttojen välittäjät jättituottoineen. 

”Kun sijoittaja vaihtaa yhden dollarin kryptovaluuttaan, tipahtaa välittäjälle jopa  kolmen prosentin ruhtinaallinen tuotto eli paljon leveämpi siivu verrattuna osakevälitykseen. Ei kai mikään pörssitaho halua luopua ehkä maailman tuottoisammasta rahasammosta”, Angervuo toteaa. 

Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat loivat siten ”yhdessä yössä” jättiapajat välittäjäringille etenkin Yhdysvalloissa. 

Angervuo arvioi, että valuuttojen vaihdot liikkuvat virallisen valuuttojen, kuten dollarin ja kryptojen välillä tuhansissa miljardeissa, mikä nostaa välityspalkkiot satumaisiin summiin. Kryptovaluuttojen ”mestaroijat” eli lähinnä välittäjät ovat nyt ryhtyneet rakentamaan puolustusrintamaa, jonka pitäisi torpedoida virtuaalivaluuttojen arvon laskua ja sijoittajien pakoa. 

Angervuo poimii esiin kryptovaluuttojen liiketoiminnan johdon kannanottoja uutistoimisto Bloombergilta. 

Kryptojen edustaja toteaa, ettei kryptovaluutoilla ei ole niin voimakasta kurssivaihtelua eli volatiliteettia, kuten pörssikursseilla. 

Pörssikurssit ja kryptovaluutat eivät myöskään korreloi keskenään. Eli kryptopiirien mukaan virtuaalivaluuttojen arvon muutokset pysyvät enemmän tai vähemmän erillään tavanomaisista pörssikursseista. 

Angervuon mukaan krypton puolustajien kannanoton voi tulkita siten, ettei virtuaalivaluuttojen arvon romahdukselle löydy todellista syytä. 

”Kryptovaluutan puolustajien kannanotto jää ilmaan sitä taustaa vasten, että Yhdysvaltain teknopörssi eli S&P 500-indeksi on vuoden huipusta pudonnut noin kolme prosenttia ja Bitcoin paljon jyrkemmin eli 38 prosentin verran”, Angervuo jatkaa teknon ja krypton välisestä linkistä 

Kryptot ja teknot laskussa

Kryptojen valloitus ja teknoyhtiöiden kurssivauhti on eittämättä lähtenyt liikkeelle massiivisesta elvytyksestä eli dollareiden vyörtyksestä. Angervuon mukaan ”korrelointia” voi edelleen linkittää etenkin yksittäisten teknoyhtiöiden ja kryptovaluutoiden kursssimuutoksiin. 

Osalla teknoyhtiöistä osakekurssit ovat kryptojen rinnalla pudonneet jopa kaksi numeroisin prosenttiluvuin New Yorkin pörssissä.

Laskut jäävät matalammaksi verrattuna kryptovaluuttoihin. 

Teslan osake on menettänyt arvostaan yli 18 prosenttia aikajaksolla, joka yltää viime vuoden lopusta kuluvan vuoden toukokuun puoleen väliin. Snow Flake on koukannut neljänneksen, Palantir lähes 15 prosenttia, Zoom lähes yhdeksän prosenttia ja C34.ai yli 60 prosentin verran. 

Angervuo piirtää samalla mittakaavaa kryptovaluuttojen pörssiarvoista verrattuna niin sanottuun reaalisiin pörssikursseihin. Jälkimmäisten takaa löytyy tuotantoa tai palvelujen myyntiä tuottojen takeeksi. 

 ”Kryptovaluuttojen arvo on Yhdysvaltain pörssissä noin 2 500 miljardia dollaria ja todellisen pörssikurssien arvo on puolestaan yli 30 000 miljardia dollaria.” 

Angervuo muistuttaa vielä, että esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankki pystyy operaatioillaan säätelemään dollarin arvoa ja rahan tarjontaa sekä korkoa kulloisenkin talouden tahdin mukaan. 

Virtuaalisille kryptovaluutoille ei löydy ohjausmekanismia maan tai taivaan väliltä. 

Entä kun elvytys loppuu?

Angervuon mukaan pörssin ”sekavuus” ja kryptojen alamäki ottanee ponnistusvoimaa ennusteista, joiden mukaan Yhdysvaltain Keskuspankki laittaa ”korkin kiinni” elvytykselle vuoden loppuun mennessä.

Myös riski inflaatiosta ja korkojen noususta kärkkyy taustalla. 

Jos tuhansien miljardien vyörytys miljardien elvytykseen tulee tiensä päähän, miten käy kryptovaluuttojen?  

Yhdysvaltain likviditeetin mahdollinen kiristäminen luo riskin virtuaalivaluutoille, jotka ovat ottaneet jättipotin elvytyksen likviditeetistä, Angervuo arvioi. Mutta myös teollisuuden ankkuriyhtiöiden, kuten Caterpillarin ja John Deeren osakkeet ovat halventuneet viikolla. 

Syy löytynee osin siitä, että sijoittajat pähkäilevät inflaation kiihtymisen riskejä suhteessa osakekursseihin. 

Angervuo kertoo, että Yhdysvaltain keskuspankin korkein johto on jo kuukausia nostanut esiin uhkaa inflaatiosta, jonka nousu jää johdon mukaan tilapäiseksi.” 

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat kuitenkin huhtikuussa vuodentakaisesta 4,2 prosenttia verrattuna maaliskuun 2,6 prosentin inflaatioon. Esimerkiksi uusien autojen hinnat ovat kallistuneet peräti viidenneksen vuoden alusta ja käytettyjen autojen 14 prosenttia. Tuottajahinnat kohosivat huhtikuussa vuodentakaisesta 6,2 prosenttia ja nousuvauhti oli voimakkainta sitten vuoden 2009. 

Entä jääkö sitten talouden nousu nopeaksi pyrähdykseksi? 

Kuparin tonnihintakin halpeni jo neljä prosenttia viikolla. Maailman suurimman kuparin tuottajan Freeport Mcmoranin kurssi putosi seitsemän prosentin verran. 

”Toivottavasti ei länsitalouteen tule Japanin mallista stagnaatiota. Yhdysvalloissa vallitsee nyt pulaa autokuskeistakin. Väki ottaa sohvalla torkkuja elvytysdollareiden turvin. Ehkä avuksilla pärjää paremmin kuin palkalla”, Angervuo tiivistää lopuksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös