Sijoitusideat

Kryptovälittäjät sijoituskohteena – Coinbase vastaan Voyager Digital

Äskettäin listautunut Coinbase on Yhdysvaltojen suurin kryptovaluuttapörssi.

Kryptovaluuttojen ympärillä käy kova kuhina. Bitcoin arvo on noussut vuodessa reilusti yli 450 prosenttia ja Etherin arvo yli 1300 prosenttia. Samalla yhä useampi yritys on tavalla tai toisella ottanut bitcoinin osaksi liiketoimintaansa. 

Bitcoinia on verrattu kultaan ja 1800-luvun Kalifornian kultaryntäyksen aikana vain harva kullankaivaja rikastui. Kaupoille ja tavaran myyjille kultakentät merkitsivät vilkasta kauppaa ja suuria voittoja. Oli kyse sitten kirveistä, vaskooleista tai vahatulitikuista niin kysyntää riitti. 

Kullanetsijä rikastuu joskus, mutta kauppias rikastuu aina. Kryptokuumeeseenkin voi lähteä mukaan mutkan kautta eli ostamalla kryptoja välittävien yritysten osakkeita.

Coinbase

Coinbase on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. 

Coinbase tarjoaa tiettävästi turvallisen kauppapaikan, missä kryptovaluuttojen ostajat ja myyjät kohtaavat. Coinbase tarjoaa asiakkailleen myös ilmaisen digitaalisen lompakon, missä ostamiaan kryptovaluuttoja voi säilyttää turvallisesti. 

Kryptovaluuttojen kohdalla kauppapaikan turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, kuten Mt. Goxin tapaus osoittaa. Mt. Gox oli maailman suurin bitcoinin kauppapaikka. Ei ole enää, sillä järjestelmän heikkoudet johtivat satoihin tuhansiin kadoksissa oleviin bitcoineihin ja konkurssihakemukseen. Coinbasella ei vastaavia ongelmia ole ollut.

Coinbasen liikevaihto perustuu pääosin välityspalkkioihin. Mitä enemmän kauppaa kryptoilla käydään, sitä suurempia ovat Coinbasen keräämät välityspalkkiot. Siksi ei ole liene yllätys, että Coinbasen liikevaihto on ollut voimakkaassa kasvussa. Sijoittajalle Coinbasen osake tarjoaakin mahdollisuuden hyödyntää kryptovaluuttojen ympärillä olevaa ilmiötä ottamatta kantaa siihen mikä kymmenistä saatavilla olevista kryptovaluutoista markkinoita milloinkin kiinnostaa.

Coinbasen kasvu on viime aikoina ollut hurjaa. Lähdetään liikkeelle käyttäjämääristä. Heinäkuussa 2020 ilmestyneen tiedotteen mukaan Coinbasella oli 35 miljoonaa käyttäjää. Nyt käyttäjiä 56 miljooonaa.

Tulosta syntyi vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä merkittävästi enemmän kuin koko vuonna 2020. 

Coinbasen kasvu on vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä on ollut todella kovaa myös liikevaihdon osalta. Liikevaihto nousi vuoden takaisesta 191 miljoonasta dollarista 1800 miljoonaan dollariin. Toisin sanoen liikevaihto kasvoi yli yhdeksänkertaiseksi vuoden aikana. 

Coinbase on tulosta tekevä ja erittäin voimakkaasti kasvava yritys, mutta kysymys kuuluu kuinka paljon yrityksestä pitäisi maksaa. Kertoimien valossa hintakaan ei vaikuta mahdottomalta. Eteenpäin katsova P/E-luku on luokkaa 50 ja viimeisin tuloskasvu monikymmenkertainen vuodentakaiseen verrattuna. Jos sama tahti jatkuisi vuodenkin verran, olisi P/E-luku enää kaksi. 

Todennäköisesti kasvu ei kuitenkaan jatku näin kovana ja lisäksi riskinä on, että kilpailu syö marginaalit kryptovaluuttakaupan ympäriltä. Näin on jo käynyt yhdysvaltalaisille osakevälittäjille osakekaupan osalta. 

Coinbasen sovellus voi olla helppokäyttöinen, mutta asiakaspalvelun taso ei tuo turvaa kilpailijoita vastaan. Coinbasen asiakaspalvelun maine on huono. Vastauksissa kestää, eikä apua oikein ole saatavissa. 

Siksi on hyvä tutustua myös muihin saatavilla oleviin vaihtoehtoihin, sellaisiin kuin Voyager Digital. 

Voyager Digital

Toisin kuin Coinbase, ei Voyager Digital veloita välityspalkkiota. Voyager Digitalin saama tuotto perustuu eri kaupankäyntipaikkojen välisen arbitraasin hyödyntämiseen.  

Kyseessä on samalla myös RobinHoodin kilpailija. Robinhood suututti monet käyttäjänsä estämällä kaupankäynnin GameStopin osakkeilla keskellä suurtakin suurempaa meemihuumaa. Tästä syntynyt tyytymättömyys sataa nyt Voyagerin laariin.  

Voyager tarjoaa lisäksi merkittävästi parempaa korkoa Coinbaseen verrattuna. USDC:lle maksettu korko on Voyagerin tapauksessa yhdeksän prosenttia ja Coinbasen tapauksessa 0,15 prosenttia. Bitcoinille saa Voyagerin tapauksessa 6,25 prosentin korkoa ja Coinbasen tapauksessa nolla prosenttia korkoa. 

Kokonaisuus on tietenkin osiensa summa ja näitä yksityiskohtia laajempi, mutta näistä esimerkeistä näkee, että Coinbasen käyttäjällä on useitakin syitä siirtyä Voyagerin puolelle.   

Voyagerin kasvumetriikat ovat juuri nyt todella hurjalla tasolla. Käyttäjien määrä kasvaa 35 prosentin vauhtia. Tuo 35 prosenttia olisi vuositasollakin oikein hyvä lukema, mutta tässä kohti puhutaan kuukausittaisesta kasvuvauhdista.  

Kun lähtötaso on matala, voi kasvuprosentti olla todella kova. Vuoden 2020 viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi lähes 4000 prosenttia vuodentakaisesta 3,6 miljoonaan dollariin. 

Liikevaihdon kasvu vaikuttaa jatkuneen vuoden 2020 jälkeenkin. Helmikuun liikevaihto on alustavien tietojen mukaan 20 miljoonaa dollaria, kun joulukuun liikevaihto oli 1,7 miljoonaa dollaria. Liikevaihto on siis kymmenkertaistunut kahden kuukauden kuluessa. 

Osakkeen hintaa kannattaa miettiä markkina-arvon kautta  

Voyagerin ja Coinbasen tapauksessa tarkkaa kasvupotentiaalin määrää on vaikea arvioida. Toisaalta kilpailun voisi olettaa syövän kryptojen välitykseen liittyviä marginaaleja ja niiden ympärillä oleva innostuskin saattaa laantua. Toisaalta molemmat yritykset ovat innovatiivisia ja molemmilla on suunnitelmissaan muutakin kuin pelkkää kryptovaluuttojen vaihdantaa. 

Kun kasvuvauhti on kova, on osakkeen oikea hinta erittäin vaikea arvioida. Esimerkkinä Guru Focus antaa Voyagerin osakkeen P/S arvoksi 380. Se on todella paljon, jos yritys ei kasva. Jos taas kasvuvauhti mitataan tulevaisuudessakin tuhansissa prosenteissa, ei hinnan pitäisi olla ongelma eikä mikään. 

Esimerkin pitäisi nyt lähinnä kertoa siitä, että arvostuskertoimet eivät ole välttämättä se paras mittari silloin kun kasvuvauhti menee katosta läpi. Esimerkin pitäisi myös kertoa merkittävän kokoisesta riskistä. Jos kasvu pysähtyy kuin seinään, on P/S-lukemasta 380 todella pitkä matka alaspäin. 

Kun riskiä on paljon, tulisi myös tuottopotentiaalin olla suuri. Coinbasen markkina-arvo on nyt yli 58 miljardia dollaria. Mihin asti markkina-arvon voisi parhaimmassa tapauksessa olettaa kasvavan? Jos verrokiksi ottaa neljän biljoonan dollarin asiakasvaroja hallinnoivan Morgan Stanleyn, voisi markkina-arvo lopulta olla 154 miljardin dollarin kokoluokkaa. Tällaisella vertauksella pitkän aikavälin sijoittaja voisi parhaassa tapauksessa ja vuosien päästä saada rahansa melkein kolminkertaisena takaisin. 

Jos vertailukohdaksi otetaan kolmea yhdysvaltalaista ja seitsemää eurooppalaista pörssiä pyörittävä Nasdaq, pitäisi Coinbasen osakkeen tipahtaa puoleen nykyisestä, ennen kuin oltaisiin järkevillä arvostustasoilla.  

Voyager Digitalin markkina-arvo on noin 3 miljardia dollaria. Se on murto-osa Nasdaqin tai Morgan Stanleyn markkina-arvosta. Tässä kulmasta tarkasteltuna vaikuttaa siltä, että Voyager Digitalin kohdalla pitkän aikavälin nousuvaraa voisi vielä olla jäljellä enemmänkin. 

Mahdollisuus kantaa kryptovaluuttoihin sidottua riskiä 

Molempien yritysten tapauksissa riski voi myös realisoitua. Voisiko kilpailu syödä kryptovaluuttakaupan marginaalit ja mitä käy, jos kryptohuuma viilenee?  

Kilpailun osalta on hyvä muistaa, että Voyager Digital tarjoaa API-pohjaista tuotemerkitöntä ratkaisua kolmansille osapuolille. Käytännössä vaikkapa osakevälittäjän on kaikista helpoin ottaa kryptot listalleen Voyager Digitalin tarjoaman APIn avulla. Se toinen vaihtoehto on koodata oma protokollansa jokaiselle kryptovaluutalle erikseen, mikä ei ehkä ole ihan tuosta vain. 

API-vaihtoehdon houkuttelevuutta lisää tuotemerkittömyys. Tuotemerkittömyys tarkoittaa käytännössä sitä, että loppuasiakas ei näe, että pohjalla pyörii Voyager Digitalin tuote. Kokonaisuudessaan asetelma rajaa kilpailua, muttei tietenkään poista kilpailun tuomaa uhkaa. 

Isompi uhka molemman yrityksen kohdalla voi olla kryptohuuman laantuminen. Vuonna 2017 bitcoinin kurssi kävi melkein 20 000 dollarissa, jonka jälkeen olikin sitten bitcoinin osalta aika paljon hiljaisempaa seuraavat kaksi ja puoli vuotta. 

Coinbasen liikevaihto vuonna 2017 oli noin miljardi dollaria, ja vuodelta 2018 liikevaihto oli arviolta enää 520 miljoonaa dollaria. Coinbasen liikevaihdon kasvu vuodesta 2019 vuoteen 2020 tai vuoden 2021 ensimmäiseen vuosineljännekseen on todella vaikuttava, mutta tämä pidempi aikaväli tarjoaakin sitten erilaisen näkökulman. Coinbasen liikevaihto vuodesta 2017 vuoteen 2020 kasvoi noin 30 prosenttia. Se tekee alle kymmenen prosenttia vuodessa. Se on jo sellainen taso mihin useampikin yritys yltää varsin helposti. 

Salkkuun on siis mahdollista saada kryptovaluuttoihin sidottua riskiä kryptovälittäjiä ostamalla, mutta on hyvä muistaa, että se tämä riski voi realisoitua myös alaspäin. 

Kommentoi
Ylös
>