Indikaattorit

Pankki: Maltillisen inflaation aika ei ole ohi

Inflaation mahdollinen kiihtyminen pysyvästi riippuu palkkojen kehityksestä, arvioivat SEB:n ekonomistit.

Erityisesti USA:n massiivinen elvytyspolitiikka, elpyminen koronakriisistä ja useiden raaka-aineiden voimakas nousu ovat nostaneet pelkoja inflaation kiihtymisestä hallitsemattomaksi.

Länsimaat ovat eläneet jo useita vuosia maltillisen inflaation ja ajoittain jopa deflaation maailmassa. Nyt kuitenkin elvyttävä talouspolitiikka yhdistettynä pandemiasta johtuvaan tarjonnan häiriöihin on herättänyt keskustelua inflaation kiihtymisestä.

USA:n Tilastokeskuksen julkaisemat luvut eivät inflaatiohuolia rauhoitelleet.

USA:n 12 kuukauden kuluttajahintaindeksi pomppasi 4,2 prosenttiin, kun se kuukausi sitten oli 2,6 prosenttia. Inflaation nousu oli nopeinta sitten syyskuun 2008. Eniten huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna kallistui polttoaine (+49,6 %), polttoöljy (+37,3 %) sekä käytetyt autot ja rekat (+21,0 %).

Suurista inflaatiopeloista puhuminen on ennenaikaista, ainakin rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan. 

”Markkinoiden hinnoittelemat pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat toki nousseet selvästi koronaa edeltävien tasojen yläpuolelle niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin, mutta ne ovat edelleen historiallisesti melko maltillisilla tasoilla”, Gerich muistuttaa.

Myöskään SEB-pankin ekonomistit eivät usko inflaation kiihtymiseen.

”Laskevan työttömyyden vaikutus palkkoihin määrittää viime kädessä nouseeko inflaatio korkeammalle pysyvämmin, mutta SEB:n ekonomistit ennakoivat kasvavan työvoimatarjonnan ja tuottavuuden johtavan työttömyyden vakautumiseen noin 3,5 prosentissa – tasolle, joka ei ennen pandemiaa johtanut merkittävään kiihtymiseen USA:n palkkojen nousuvauhdissa”, pankki toteaa tiedotteessaan.

Siten SEB:n ekonomistien pääennuste on, että maltillisen inflaation ympäristö pysyy.

”Riskinä on puolestaan se, että voimakkaasti nousevat inflaatio-odotukset leviävät laajemmalle talouteen, alkavat vaikuttaa palkkavaatimuksiin ja sitä kautta johtavat korkeampaan inflaatioon, mikäli keskuspankit eivät puutu peliin”, pankki toteaa.

Koska demokraatit voittivat enemmistön myös senaatissa ja pystyivät siten puskemaan läpi jopa vielä laajemman elvytyspaketin, SEB on päivittänyt USA:n inflaatioennustetta korkeammaksi.

”Toistaiseksi, emme kuitenkaan katso inflaation nousua riittäväksi muuttamaan näkemystämme siitä, että USA:n keskuspankki voi viivyttää rahapolitiikansa kiristämistä.”

Pankki kuitenkin muistuttaa, että koska epävarmuus on suurempaa kuin pitkään aikaan, on syytä jatkaa asian tarkkailemista tiiviisti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös