USA:n keskuspankki pumppaa likviditeettiä maan talouteen. Se voi johtaa hallitsemattomaan inflaatioon.
Whartonin yliopiston rahoituksen professori Jeremy Siegel varoittaa CNBC:n haastattelussa villistä inflaatiosta.
Siegel on yleensä tunnettu optimistisista pörssinäkemyksistään. Nyt professoria kuitenkin huolettaa USA:n keskuspankin kevyt rahapolitiikka ja sen seuraukset. Hintojen nousupaineet ja kevyenä pysyvä rahapolitiikka saattavat johtaa jopa 20 prosentin inflaatioon kumulatiivisesti kahden tai kolmen vuoden aikana.
Koronakriisin jälkeen talouden avautuessa kevyt rahapolitiikka alkaa näkyä hinnoissa, Siegel toteaa.
Sijoittajien kannalta Siegelin ennusteessa on murheellista se, ettei hän näe laukkaavan inflaation ympäristössä inflaatiolta suojaavia sijoituskohteita.
Osakkeille ei myöskään ole vaihtoehtoja. Siegelin mielestä korkosijoitukset ovat tässä tilanteessa pahin mahdollinen vaihtoehto.
USA:n 12 kuukauden kuluttajahintaindeksi pomppasi 4,2 prosenttiin, kun se kuukausi sitten oli 2,6 prosenttia. Inflaation nousu oli nopeinta sitten syyskuun 2008.
Inflaation kiihtyminen luo paineita erityisesti pitkien korkojen nousulle. USA: 10-vuoden velkakirjan korko pomppasikin keskiviikkona lähes 1,7 prosenttiin.
Hintoja nostivat erityisesti autojen ja ruoan hinnan kallistuminen. Esimerkiksi käytettyjen autojen hinnat nousivat 10 prosenttia maaliskuuhun verrattuna, mikä on seurantahistorian korkein nousu kuukauden aikana. USA:n Tilastokeskuksen mukaan käytettyjen autojen hintojen nousu selitti yli kolmasosan hintojen kokonaisnoususta.
Kuitenkin myös pohjainflaatio, joka ei sisällä ruoan ja energiakustannusten nousua, nousi huhtikuussa 3,0 prosenttia vuoden takaisesta. Pohjainflaation nousu oli nopeinta sitten vuoden 1981.
Viime marraskuussa Siegel kertoi CNBC:n haastattelussa, että vuodesta 2021 tulee ”oikein hyvä vuosi”. Siegel uskoi tuolloin, että yritysten tulokset tulevat lyömään odotukset vuonna 2021. Ensimmäisen vuosineljänneksen osalta näin onkin käynyt.
Syitä kurssinousulle Siegelin mukaan ovat ennätyksellisen suuri likviditeetin määrä markkinoilla, koronarokotteiden odotettua parempi kehittyminen ja USA:n presidentinvaalien lopputulos.
”En tarkoita vain keskuspankki Fedin reservejä, vaan tarkoitan myös M1-rahan tarjontaa, mikä on noussut 44 prosenttia maaliskuun alusta. Me emme ole nähneet tällaista M1-rahan kasvua sitten toisen maailmansodan”, Siegel kertoi marraskuussa.
Marraskuun jälkeen M1-rahan tarjonta on vain kiihtynyt. M1-raha tarkoittaa kaikkia liikkeessä olevia setelejä ja kolikoita sekä yön yli, eli heti nostettavissa olevia, pankkitalletuksia. Siitä käytetään myös nimitystä suppea raha.
