Työllisyys nousi vain 266 000 maatalouden ulkopuolista työpaikalla maaliskuusta. Uutistoimisto Bloombergin ekonomistit olivat odottaneet miljoonaa uutta työpaikkaa. Ero toteuman ja odotusten välillä oli historiallisen korkea. Maaliskuussa työpaikkoja syntyi tarkistettujen lukujen mukaan 770 000 kappaletta.
Työttömyysaste nousi 6,1 prosenttiin, tosin samalla osallistumisaste nousi. Osallistumisaste kuvaa sitä, kuinka paljon työvoimasta on työmarkkinoiden käytettävissä. Maaliskuussa työttömyys oli 6,0 prosenttia.
Työllisyys on Yhdysvalloissa yhä kahdeksan miljoonaa alhaisempi kuin ennen koronakriisiä.
“On nopeampaa irtisanoa ihmisiä kuin palkata heitä. Samalla kun osa työntekijöistä palaa työmarkkinoille, ei uusien työntekijöiden palkkaaminen tapahdu tarpeeksi nopeasti”, kertoo Wells Fargon senioriekonomisti Sarah House Bloombergille.
Markkinat suhtautuivat kuitenkin heikkoon työllisyysraporttiin rauhallisesti. USA:n osakeindeksit nousivat maltillisesti perjantaina. Sijoittajat odottavat presidentti Joe Bidenin massiivista 1,9 biljoonan dollarin uutta elvytyspakettia ja sen vaikutuksia USA:n talouteen. Lisäksi heikko tulosraportti antaa keskuspankki Fedille tilaa jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaa.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi työllisyysraporttia Twitterissä.
”Yhdysvalloissa syntyi odotettua vähemmän uusia työpaikkoja huhtikuussa. Työttömyysaste nousi, koska työvoiman tarjonta kasvoi, mikä on hyvä uutinen. Keskuspankin ei tarvitse vielä murehtia ylikuumenemisesta, mutta vuosi on vielä nuori. Korot laskivat noustakseen pian takaisin”, Kuoppamäki kirjoittaa.
Yhdysvalloissa 🇺🇸syntyi odotettua vähemmän uusia työpaikkoja huhtikuussa. Työttömyysaste nousi, koska työvoiman tarjonta kasvoi, mikä on hyvä uutinen. Keskuspankin ei tarvitse vielä murehtia ylikuumenemisesta, mutta vuosi on vielä nuori. Korot laskivat noustakseen pian takaisin. pic.twitter.com/1SrE2BQ8Hy
— Pasi Kuoppamäki (@Pasi_Kuoppamaki) May 7, 2021
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich muistuttaa, ettei yhden kuukauden luvuille pidä antaa liikaa painoarvoa.
Heikkoja lukuja USA:n työmarkkinoilta. Yhden kuukauden luvuille ei koskaan kannata antaa liikaa painoarvoa, mutta kyllä Yhdysvalloissakin on vielä aika matka työmarkkinoiden täyteen toipumiseen. Toki korona ja korkeat työttömyyskorvaukset jarruttavat edelleen työllistymistä. pic.twitter.com/DE82NSdHEn
— Jan von Gerich (@JanVonGerich) May 7, 2021