Makrotalous

Suomen Yrittäjät patistelee eduskuntaa hyväksymään kiistellyn EU:n elpymispaketin

Yrittäjäjärjestön mielestä elpymisrahojen käyttö pitää kuitenkin saada tiukkaan valvontaan. Ne tulee käyttää kasvun ja kilpailukyvyn tukemiseen.

Suomen Yrittäjät puheenjohtaja Petri Salminen
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Tero Takalo-Eskola.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta teki huhtikuun lopussa päätöksen, jonka mukaan EU:n elpymispaketin hyväksyntä edellyttää 2/3-osan enemmistöä eduskunnassa. Perustuslakivaliokunta päätti äänin 9-8, että elpymispaketissa kyse on merkittävästä toimivallan siirrosta ja siksi sen hyväksyminen vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Hallituspuolueet ovat yksimielisesti elpymispaketin takana, mutta kokoomuksen eduskuntaryhmän päätös äänestää tyhjää tekee paketin läpimenosta epävarman – varsinkin kun muutamat kokoomuksen kansanedustajat ovat ilmoittaneet äänestäneensä pakettia vastaan.

Nyt lukuisat keskeiset Suomen elinkeinoelämän vaikuttajat ovat päättäneet vedota eduskuntaan elpymispaketin puolesta. Vetoomuksen ovat alle kirjoittaneet esimerkiksi Matti AlahuhtaSari BaldaufAntti HerlinMika IhamuotilaPekka LundmarkJorma OllilaIlkka PaananenTimo Ritakallio ja Risto Siilasmaa.

Myös Suomen Yrittäjät kannattaa elpymispakettia.

”Eduskunnan tulee hyväksyä päätös EU:n elpymispakettiin osallistumisesta. Samalla hallituksen pitää varmistaa, että elpymispaketin rahat myös käytetään EU:n uudistumista ja kilpailukykyä vahvistaviin kohteisiin”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen vaatii.

Salmisen mukaan neuvoteltu sopimus tuo kuitenkin mukanaan EU:n laajuisia vastuita, joihin on osaltaan syytä suhtautua kriittisesti. Samalla pitää muistaa, että tärkein päätös elpymispaketin kohdalla ei ole sen hyväksyminen tai hylkääminen, vaan se, mitä rahalla saadaan aikaan ja mihin ne kohdennetaan, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Salmisen mukaan maiden suunnitelmille ja varojen käytön seurannalle pitää asettaa poikkeuksellisen kovia vaatimuksia. Vain näin EU säilyy kansalaisten ja yritysten silmissä uskottavana, vastuullisena ja omia sääntöjään noudattavana yhteisönä.

”Jos rahat käytetään – kuten tavoite on – EU-maiden kasvuun, jäykkien rakenteiden joustavoittamiseen ja yritysten uusiutumiseen, voidaan paketilla saavuttaa tuloksia, jotka kiistatta hyödyttävät myös Suomea ja Suomen taloutta. Mutta jos rahat käytetään ylisuureksi paisuneiden julkisten sektorien juoksevien kulujen kattamiseen tai ylivelkaantuneiden talouksien tekohengittämiseen, on paketti epäonnistunut”, Salminen arvioi.

Suomeen elpymispaketista kohdentuvien varojen käyttöä tulee Salmisen mukaan arvioida myös sen pohjalta, kuinka ne edistävät yritysten ja koko kansantalouden uudistumista, vihreää siirtymää ja kykyä päästä kiinni koronapandemian jälkeiseen talouskasvuun ja markkinoiden uusjakoon.

”Elvytysvarojen käyttäminen esimerkiksi yksityistä palvelutarjontaa syrjäyttävän sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen rahoittamiseen olisi vastuutonta velkarahan käyttöä suomalaisilta päättäjiltä.”

Suomen Yrittäjät näkee, että Suomen tulee muiden EU-maiden mukana osallistua elpymispaketin toteuttamiseen, mutta huomattavasti suunniteltua tarkemmalla koordinaatiolla ja seurannalla varojen käytöstä niin EU-tasolla kuin Suomessakin.

Salminen muistuttaa, että paketti voi oikein toteutettuna myös vahvistaa Euroopan unionin globaalia kilpailukykyä ja EU:ta poliittisesti.

Kommentoi
Ylös
>