Markkinakommentit

Ekonomisti: Keskuspankin rahapolitiikka on ”nuorallatanssia” – taloudessa vaara ylikuumenemisesta

USA:n keskuspankin viime viikon linjaukset kertovat rahapolitiikan suunnanmuutoksesta.

USA:n keskuspankki Fedin avomarkkinakomitean viime viikon kokous on herättänyt sijoittajien kiinnostuksen laajasti. Talouden elpyminen ja kohoava inflaatio nostattavat odotuksia kiristyvästä rahapolitiikasta.

Fed kertoi kiristävänsä rahapolitiikkaa vuonna 2023. Tässä keskuspankki hieman muutti aiempaa linjaansa, sillä vielä maaliskuussa se oli arvioinut kiristämistarpeen alkavan vasta vuonna 2024.

Fed aikoo muuttaa rahapolitiikan suuntaa, kun se on täysin varma talouden tervehtymisestä koronan jälkeen. Koronaviruspandemiasta eniten kärsineet talouden sektorit ovat edelleen heikossa tilassa, vaikkakin niiden vahvistumisesta jo merkkejä.

Aiemmin Fed oli ilmoittanut, että koronapandemia on huomattava riski taloudelle, nyt sävy oli kuitenkin piirun verran optimistisempi.

Komitea kertoi jatkavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa samaan tahtiin kuin tähänkin asti. Fed ostaa markkinoilta kuukausittain 80 miljardilla dollarilla valtion velkakirjoja ja 40 miljardilla dollarilla asuntolainavakuudellisia arvopapereita.

USA:n keskuspankin uusi arvio ennakoitua aiemmasta korkopolitiikan kiristyksestä kertoo Yhdysvaltain kasvunäkymän vahvistumisesta, mutta myös talouden ylikuumenemisen vaaroista, arvioi Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Hänen mukaansa Fed näkee nyt riskejä ylikuumenemisesta, joita presidentti Joe Bidenin hallinnon voimakas kysyntäelvytys on ruokkinut.

Talouden luotsaaminen kovan alkukiihdytyksen jälkeen tasapainoiselle kasvu-uralle on Fedille erittäin vaativa tehtävä, Vesala muistuttaa.

”Yhtäältä rahapolitiikkaa ei saa kiristää liian nopeasti, etteivät yritysten ja kotitalouksien tulevaisuuden odotukset jäähdy ennen aikojaan. Toisaalta, jos talous pääsee ylikuumenemaan, käsissä voi olla inflaatio-ongelma, jonka tainnuttamiseen tarvitaan niin kovia kiristystoimia, että niiden seurauksena myös reaalitalous vaipuu uuteen taantumaan.”

Vesalan mukaan Fed on nyt aloittanut ”nuorallatanssin”. Korkokokouksen jälkeen keskipitkät korot nousivat, mikä Vesalan mukaan tarkoittaa sitä, että viesti tulevista ohjauskoron nostoista meni perille.

Samalla kuitenkin pitkät korot laskivat. Se kertoo siitä, että markkinat uskovat Fedin pitävän inflaation kurissa.

”Mikäli pisimpien korkojen lasku jatkuu, se voi kertoa huolesta, että oraalla oleva nousukausi jää kiristyvän rahapolitiikan vuoksi odotettua lyhyemmäksi. USA:n talouden lähivuosien veto näyttää kyllä kuitenkin niin vahvalta, että hieman pidemmässä katsannossa koko korkokäyrälle on jäljellä selvää nousupotentiaalia”, Vesala toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös