Indikaattorit

Tämä markkinaindikaattori ennustaa hämmästyttävän hyvin osakemarkkinoiden romahduksen

markkinaindikaattori, spreadi,
Matalan luottoluokan yritysten tuoton ja 10-vuoden valtiolainan tuoton erotus eli spreadi.

Amerikkalainen sijoitusstrategi väittää löytäneensä markkinaindikaattorin, joka on oikean antanut varoitussignaalin ennen lähes jokaista osakemarkkinoiden kurssiromahdusta.

Markkinoiden suunnan ennustaminen on hyvin vaikeaa, useimpien sijoittajien mielestä mahdotonta. Silti sijoitusammattilaiset seuraavat ja kommentoivat tiiviisti erilaisia ennakoivia suhdanne- ja markkinaindikaattoreita.

Sijoittajat ovat tällä hetkellä optimisteja osakemarkkinoiden suhteen. Näin väittää ProfitableTrading-sivuston sijoitusstrategi Amber Hestla artikkelissaan.

Hestlan mukaan sijoittajille tehdyt kyselyt osoittavat, että sijoittajien odotuksissa on keskimäärin 14,5 prosentin vuotuinen tuotto inflaation jälkeen ja Yhdysvalloissa vieläkin korkeampi. Lukema on korkea, koska osakkeet ovat viimeisen 200 vuoden aikana tarjonneet keskimäärin noin 7,0 prosentin vuotuisen reaalituoton.

Optimismi ei näy vain kyselyissä, vaan myös sijoittajien käyttäytymisessä, Hestla toteaa.

Sijoitusstrategin mukaan sijoittajien optimismia voidaan arvioida velkakirjamarkkinoiden tuottoerojen avulla. Sijoittajien näkemys tämän hetken riskistä näkyy, kun verrataan matalan luottoluokituksen yrityslainojen tuottoa USA:n liittovaltion velkakirjan tuottoon.

Mitä matalampi noiden tuottojen erotus eli spreadi on, sitä alhaisempana sijoittajat näkevät markkinoiden tämän hetken riskit. Kun sijoittajat pitävät riskejä pieninä, he ovat valmiita tyytymään riskisissä yrityslainoissa vain hieman valtiolainoja korkeampaan tuottoon. Vastaavasti korkea spreadi kertoo, että sijoittajat vaativat riskisemmiltä yrityslainoilta suuren tuoton suhteessa valtiolainoihin.

Mitä korkeampi siis on spreadi, sitä riskisempi on markkinaympäristö.

Luottoluokittaja Moody’s luokittelee matalan luottoluokituksen yritykset luottoluokkaan Baa. Ne ovat yrityksiä, joiden luottotappioriski on matalampi kuin roskalainojen, mutta korkeampi kuin paremman luottoluokituksen yritysten. Tämän luottoluokituksen yritykset pystyvät luultavasti maksamaan takaisin lainansa hyvinä aikoina, mutta saattavat joutua vaikeuksiin lainojen maksuissa talouden laskusuhdanteessa.

Siksi Baa-lainojen tuottoero valtiolainoihin verrattuna kertoo sijoittajien suhdanne- ja markkinariskien näkemyksestä.

Tällä hetkellä tuo spreadi on alhainen ja edelleen alentumassa, eli sijoittajat näkevät markkinaympäristön otollisena sijoittamiselle riskipitoisiin sijoituskohteisiin, Hestla toteaa.

Korkeariskisten yrityslainojen ja valtiolainojen tuottojen spreadi ei kerro vain riskeistä, vaan se on myös signaali ja markkinaindikaattori osakesijoittajalle, Hestla uskoo.

Hestlan mukaan osakesijoitusten välttäminen niinä aikoina, kun spreadi on korkealla, antaa pitkällä aikavälillä osakesalkulle selvästi paremman tuoton kuin osta ja pidä -strategia.

Tämä markkinaindikaattori on onnistunut viimeisen 100 vuoden aikana lähes aina onnistunut antamaan oikean varoitussignaalin etukäteen tulevasta, vähintään 15 prosentin kurssilaskusta, Hestla väittää. Vain vuosina 1933 ja 1942 indikaattori ennusti osakemarkkinoiden suunnan väärin.

Tällä hetkellä spreadimittari ei siis ennakoi mojovaa osakeromahdusta, mutta Hestla suosittelee sijoittajia seuraamaan indikaattorin kehitystä tulevina kuukausina.

Lue myös tämä: Nämä talouden indikaattorit ennustavat osakemarkkinoiden tulevia tuottoja

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Jorma Erkkilä

  27.7.2021 at 21:13

  Tämän markkinaindikaattorin kehittymistä on mahdollista seurata täältä: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=Fw5w&_cbnsid=0246dbad980af0d11e2c.162740951663a401

 2. Antti

  3.8.2021 at 10:18

  Todellinen ”ennustaja”. Vertasitko indikaattoria esm nasdaqiin tai dowiin? Tämä indikaattori kulkee noin kuukauden perässä ainakin 2020 ja 2008 romahduksissa.

 3. Jorma Erkkilä

  3.8.2021 at 16:02

  Hestla siis väittää tarkalleen ottaen näin:

  ”When we see a year-over-year increase in the spread, it means risks in the stock market are relatively high.”

  ”In the past 100 years, it has missed only two stock market declines of more than 15% — one in 1933 and another in 1942.”

  Indikaattori nousi yli vuoden takaisen arvonsa viimeistään maaliskuun alussa 2020 (oleellista on tuo year over year). Tuolloin S&P 500 oli laskenut vasta alle 10 prosenttia edellisestä huipustaan.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös