Kasvuosakkeet

Koronarokotevalmistaja Moderna nousee S&P 500 -indeksiin ja osake kipusi yli 10 prosenttia

Modernan osakekurssin kipuaminen on vain kiihtynyt tämän viikon ilmoituksesta, jolla yhtiö nousee suurimpien yhtiöiden pörssi-indeksiin.

S&P 500 -osakeindeksi sisältää 500 Yhdysvaltojen suurinta pörssinoteerattua osaketta. Listalla on aina tarkalleen 500 osaketta.

Koronarokotteen kehittänyt biolääkeyhtiö Moderna on nousemassa indeksiin heinäkuun 21. päivästä alkaen. Samalla se tiputtaa Alexion Pharmaceuticals -yhtiön pois indeksistä.

Modernan kohoaminen indeksiin oli mannaa osakkeen kurssikehitykselle. S&P Global ilmoitti Modernan tulosta indeksiin viime torstaina ja seuraavana päivänä perjantaina osake kipusi 10,3 prosenttia.

Vuodessa yhtiön markkina-arvo on noussut jo yli 257 prosenttia.

Yhtiön pääseminen suurimpien yhtiöiden indeksiin ei silti takaa positiivista kurssikehitystä jatkossa.

S&P 500 -indeksiin on lisätty tänä vuonna 10 yhtiötä. Sijoituskolumnisti Keith Speights kertoo Motley Fool -sijoitussivustolla käyneensä noiden yhtiöiden kurssikehitystä indeksiin nousun jälkeen.

Tuorein indeksiin noussut yhtiö ennen Modernaa on ollut lääkevalmistaja Organon, joka lisättiin indeksiin kesäkuun 4. päivänä. Organonin osake nousi neljä prosenttia indeksiin lisäämisen ilmoituksen ja sen toteutumisen välissä. Sen jälkeen osake on laskenut 15 prosenttia.

Sen sijaan diagnostiikkayhtiö Charles River Laboratories nousi lähes 17 prosenttia S&P 500 -indeksiin nousun jälkeen. NXP Semiconductors puolestaan on laskenut viisi prosenttia indeksiin nousun jälkeen.

Speightin johtopäätös on, että indeksiin nousun jälkeen jokaisella yhtiöllä on omanlaisensa kurssikehitys.

Indeksiin nousua on pidetty osakkeen kannalta edullisena esimerkiksi sen takia, että monet sijoitusrahastot ja pörssinoteeratut rahastot (ETF):t seuraavat S&P 500 -indeksin kehitystä ja siksi lisäävät indeksiin nousseiden yhtiöiden osakkeita sijoituksiinsa.

Speightsin mielestä Modernan tulevien tuottojen suunta riippuu juuri samoista tekijöistä kuin ennen S&P 500 -indeksiin pääsyäkin.

Tärkeintä Modernan kannalta on yhtiön kehittämän koronarokotteen kysyntä. Rokotteen kysyntään vaikuttaa uusien koronavarianttien ilmaantuminen ja se, kuinka hyvin Modernan rokote antaa uusille varianteille suojaa.

Moderna on kertonut, että sen koronarokote tuottaa suojaavia vasta-aineita koronan delta-varianttia vastaan.

Modernan rokotteen teho on ollut testeissä korkea, 94,5 prosenttista. Kuten lääkejätti Pfizerin koronarokote, myös Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan. Siinä elimistöä ei altisteta kuolleelle, tainnutetulle tai pilkotulle virukselle, vaan kehon solut huijataan tuottamaan oikeita proteiineja ujuttamalla soluun peukaloitu rakennusohje.

Modernan rokotteessa on yksi etu Pfizerin rokotteeseen verrattuna: se säilyy jääkaappilämmössä jopa 30 päivän ajan, kun aiempi arvio oli ollut seitsemän päivää. Pfizerin rokote sen sijaan vaatii säilömistä jopa -80 asteessa, mikä tekee rokotteen jakelusta haastavaa.

Vastuurajoitus: Kirjoittaja omistaa Modernan osakkeita.

Kommentoi
Ylös
>