Markkinakommentit

Stagflaatiopelot yltyvät Wall Streetilla – osakekursseissa on laskupaineita

Myös kiristyvä rahapolitiikka on osakesijoittajan painajainen.

Tiistaina 17.8. julkaistut heinäkuun pehmeät vähittäiskauppaluvut herättävät huolta sijoitusmarkkinoilla.

Vähittäiskauppa pieneni heinäkuussa 1,1 prosentilla Yhdysvalloissa. Ekonomistit odottivat keskimäärin 0,3 prosentin miinusmerkkistä lukemaa.

Erityisesti autokauppa hiljeni keskikesällä rapakon takana. Autojen ja niiden varaosien myynti laski 3,9 prosenttia.

Amerikkalaisten kulutus siirtyi yleisesti fyysisistä hyödykkeistä palveluihin, kun koronarajoituksien purkaminen lisäsi niiden kysyntää. Myös komponenttien tarjontahaasteet selittivät osan pehmeistä vähittäiskauppaluvuista.

Yleensä vähittäiskaupan supistuminen on korkean inflaation aikana jopa positiivinen indikaattori osakemarkkinoille. Se nimittäin heikentää inflaatio-odotuksia ja näin ollen laskee koronnostopaineita. Toisin sanoen osakemarkkinoiden riskipreemio kapenee, kun rahan hinta madaltuu.

Nyt tilanne on kuitenkin erilainen, sillä inflaatio johtuu osittain tarjontapuolen haasteista, ei siis kokonaan vahvasta kysynnästä.

Osa sijoittajista pelkää tilanteen johtavan stagflaation, joka tarkoittaa heikkoa talouskasvua ja korkeata inflaatiota.

Stagflaatio tarkoittaisi Fedille tuplaongelmaa. Ensinnäkin keskuspankin pitäisi saada inflaatio kuriin ja toiseksi vielä ruokkia talouskasvua. Edellisen kerran stagflaatiota nähtiin Yhdysvalloissa 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa.

Vähittäiskauppaluvut eivät ole ainoa viime viikkoina sijoittajia huolestuttanut tilastojulkistus.  Aiemmin elokuussa julkaistun Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindikaattorin mukaan amerikkalaisten luottamus talouteen oli matalin sitten vuoden 2011. Toisaalta amerikkalaisten mielipiteeseen vaikutti myös koronan deltamuunnos. Sen vaikutus on todennäköisesti varsin tilapäinen.

Heikkojen vähittäiskauppalukujen lisäksi epävarmuutta osakemarkkinoilla on kasvattanut Fedin keskuspankkiirien kommentit mahdollisesta määrällisen elvytyksen pienentämisestä. Kansas Cityn Fedin pääjohtaja totesi aiemmin tässä kuussa, että Fed saattaisi olla valmis lopettamaan arvopaperiostot syksyllä. Dallasin Fedin pääjohtaja kommentoi myös, että keskuspankin alkaa olla aika vähentää määrällistä elvytystä.

Elokuun loppupuolella järjestettävä ”Jackson Hole” saattaa tarjota keskuspankilta vastauksia kysymyksiin elvytyksen jatkosta. Myös Fedin inflaatiotavoitteen odotetaan olevan tapetilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan kolmen prosentin inflaatiotavoite olisi työmarkkinoiden näkökulmasta parempi kuin kahden prosentin tavoite. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös