Kumppaniblogit

Kuukauden osake: Scanfil on pörssin elektroniikkajalokivi

Pörssin elektroniikkajalokiven Scanfilin kehitys on väkevää, hallittua ja tasaisen nousujohteista. Kuplan merkkejä ei ole.

Scanfilin Kiinan Suzhoun tuotantolaitos. Kuva: Scanfil, tiedote 27.8.21

Scanfilin tuorein iso uutinen koskee Kiinan tehtaan laajennusta. Yhtiö julkaisi 27.8.21 tiedotteen otsikolla ”Scanfil suunnittelee Kiinan Suzhoun tehtaansa kaksinkertaistamista”.

Investoinnin koko on 6 miljoonaa euroa ja rakennustöiden aloitus tapahtuisi ensi vuonna. Investointi on jatkoa Puolan Sieradzissa tehdylle vastaavanlaiselle, onnistuneelle laajennusinvestoinnille 2018.

Yhtiö pystyy kasvattamaan investointeja ja tuotantoa asteittain. Suzhoun tehtaan 17 000 m2 kokonaisalasta tuotanto- ja varastotilaa on 10 000 neliötä. Tämä noussee investoinnin onnistuessa 11 000 neliöllä.

Asiakaskysyntä on kasvanut koko vuoden ja meillä on selkeitä merkkejä vahvasta kysynnästä myös tuleville vuosille, toteaa toimitusjohtaja Petteri Jokitalo.

Jokitalo on luotsannut Scanfilia vuodesta 2013.

Yhtiö on tehnyt viime vuosina selkeitä muutoksia tuotantoon. Se myi Hangzhoun tehtaan Kiinassa kesällä 2020 keskittyen elektroniikan ja integroitujen tuotteiden valmistukseen Suzhoun tehtaallaan.

Edelleen joulukuussa 2020 yhtiö päätti sulkea Hampurin tehtaan. Yhtiö on toteuttanut tuotannon siirrot ja alasajon siten, että tuotanto ei jatku Hampurissa syyskuun jälkeen. Tästä on aiheutunut kustannuksia, mutta yhtiö pystyi säilyttämään liikevoittonsa hyvällä 6,1 %:n tasolla 10,6 miljoonassa huhti-kesäkuussa. (Q2/20: 6,5 %; 10,2 milj. e)

Yhtiö teki teki alaskirjauksia Hampurin sulkemisesta jo tilinpäätökseen 2020. Tuotannon siirrot ovat tapahtuneet Wuthan tehtaaseen Saksassa ja Sieradzin tehtaaseen Puolassa.

Yhtiö teki viime vuonna investointeja juuri Sieradzin, Wuthan, Suzhoun sekä Malmön tehtaiden elektroniikan valmistuslinjoihin ja testauslaitteistoihin sekä Myslowicen (Puola) maalauslinjaan.

Scanfililla on 10 tehdasta kolmella mantereella seitsemässä eri maassa: Suomi, Ruotsi, Viro, Puola, Saksa, Kiina, USA. Suomen tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla.

Jokitalo kehui elokuun tulos-webcast-lähetyksessä Kiinan, Itä-Euroopan ja USA:n tehtaiden kehitystä kuluvalla kaudella.
Yhtiön investoinnit vuonna 2020 olivat 9,4 miljoonaa (1,6 % liikevaihdosta) ja edellisenä vuonna 21 miljoonaa euroa.

Vuosi 2019 sisälsi myös saksalaisen sopimusvalmistaja HASEC-Elektronik GmbH:n hankinnan 10,3 milj. euroa. Alkuvuoden 2021 investoinnit olivat 4 miljoonaa.

Scanfilin liikevaihdon ja liikevoiton kehitys 2012-2020. Lähde: Yhtiön vuosikertomus 2020, s. 5

Laaja asiakas- ja tuotesalkku

Scanfil on sopimusvalmistaja elektroniikan kansainvälisille laitevalmistajille. Palvelutarjontaan kuuluu niin tuotesuunnittelua, valmistusta, kokoonpanoa, testausta, materiaalihallintaa kuin logistisia ratkaisuja tuotteen koko elinkaaren ajan.

Tuotearsenaali, jota linjoilta valmistuu, on hyvin laaja käsittäen tuote-elementtejä tai kokonaisia tuotteita, kuten taajuusmuuttajia, pullonpalautusautomaatteja, itsepalveluautomaatteja, pakettiautomaatteja, energiatekniikan komponentteja, sisäilman jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmiä, liukuportaita ja hissejä.

Yhtiö on välttämätön kumppani asiakkailleen, mutta toki kilpailua alihankinnassa on. Kilpailuetuja ovat mm. nopeus, joustavuus ja luotettavuus.

Suurimman asiakkaan osuus liikevaihdosta oli viime vuonna 15 % (14 %) ja kymmenen suurimman 59 % (56 %).
Yhtiö jakaa asiakkaansa 5 eri segmenttiin:

  • Advanced Consumer Applications – liikevaihto Q2/21: 53,4 milj. e (Q2/20: 40,1)
  • Automation & Safety – Q2/21: 36,8 (36,6)
  • Connectivity – Q2/21: 7,3 (7,7)
  • Energy & Cleantech – Q2/21: 44,8 (33,8)
  • Medtech & Life Science – Q2/21: 28,5 (Q2/20: 25,4)

Kasvu oli kovinta kuluttaja-applikaatioissa ja energia-cleantechissä, joita myös edellä luetellut tuote-esimerkit koskivat.

Kaikkiaan huhti-kesäkuun liikevaihto oli 173 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 11 prosenttia vuoden takaiseen. Oikaistu liikevoitto säilyi edellä kuvatulla hyvällä noin 6 %:n tasolla. Liikevaihto sisälsi ylimääräistä 7 miljoonaa euroa, josta 2 miljoonaa välityskauppaa (poistuva Hangzhou) ja 5 miljoonaa erikoishintaisia ostoeriä asiakkaille saatavuushaasteiden vuoksi.

Scanfilin luvut ovat kaikkiaan hyvin vahvat ja tunnusluvuiltaan yhtiö muistuttaa tammikuussa kuukauden osakkeeksi valittua Nokian Renkaita.

Kun pääoman tuotto liiketoiminnassa on vahvaa, kuten Scanfililla 2017-2020 keskimäärin 19 prosenttia, yhtiö ei edes pysty velkaantumaan!

Tämä toki edellyttää järkeviä investointeja ja järkevää liiketoiminnan kehittämistä. Nettovelka painui vuoden 2020 lopussa 5-vuotisjakson alimmalle tasolleen 18 miljoonaan ja oli kesäkuussa 25 miljoonaa euroa. Omavaraisuus oli 50 %.

Mistä on tultu?

Analysoin Scanfilin tilannetta viimeksi alkuvuonna 2018. Siitä on 3,5 vuotta. Jo tuolloin yhtiö oli kestomenestyjä, kannattava kasvaja vuosien ajan. Se on pärjännyt vaativalla alalla yli 40 vuotta.

Työntekijämäärä on kohonnut 3 200:een. Yhtiössä tapahtui iso muutos kesällä 2015, jolloin silloinen 1 800 työntekijän Scanfil osti liikevaihdoltaan itseään suuremman ruotsalaisen PartnerTechin.

Yhdistynyt Scanfil teki liikevaihtoa vuonna 2017 noin 530 miljoonaa ja liikevoittoa 31 miljoonaa euroa. Tuolloin se tavoitteli 600 miljoonan liikevaihtoa ja 7 %:n liikevoittoa vuoteen 2020 mennessä.

Viime vuonna nämä luvut olivat 595 miljoonaa ja 6,6 %!

Osakkeen kehitys on ollut bisneskehityksen mukainen.

Scanfilin kurssikehitys +765 % 1/2012 – 9/2021 on vuositasolle muunnettuna jopa 24,8 % ja lyö Helsingin pörssi-indeksit mennen tullen. Graafit ilman osinkoja. Kuva: TradingView

Onko jo kallista?

Scanfilin strategia on kasvattaa liikevaihto 700 miljoonaan euroon vuoteen 2023 mennessä. Se vaatisi 5,5 prosentin vuosikasvua ja siihen on hyvät mahdollisuudet.

Strategiapöydällä ovat myös yritysostot. Vahvistunut vakavaraisuus tukee tätä tavoitetta.

Yritys on kasvattanut myyntiorganisaatiota ja tehostanut myyntiä Tanskassa, Keski-Euroopassa, Kiinassa ja USA:ssa vuodesta 2020 lähtien ja saanut uusia asiakkaita.

Liikevaihdon kasvu on tullut pääosin suurilta asiakkailta, mutta Jokitalon osavuosiesityksen mukaan uusiasiakasputki näyttää hyvältä.

Yhtiön osinkopolitiikkana on jakaa noin kolmannes tuloksesta omistajille. Viime vuoden osakekohtainen tulos oli 0,57 euroa ja siitä jaettiin 0,17 euroa eli 30 prosenttia. Osinko on ollut nouseva koko tarkastelujakson 2012-2020.

Scanfililla on osakkeita 64,6 miljoonaa kappaletta. Nykyisellä 8,24 euron kurssilla markkina-arvoksi tulee 532 miljoonaa euroa. Velaton arvo on vastaavasti noin 560 miljoonaa.

Viime vuoden osakekohtaisella tuloksella P/E-luvuksi tulee 14,5. Kun tuloksesta oikaistaan kertaerät, P/E on 16,5. Tämä on maltillinen taso nykyisen pörssihuuman ja nollakorkojen oloissa.

Scanfil nosti tulosohjeistustaan kesäkuussa:

Yhtiö arvioi vuoden 2021 liikevaihdon olevan 630–680 milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 41–46 milj.

Vuosi sitten oikaistu liikevoitto oli 44 miljoonaa. Osinkotuotto nykyisellä osingolla on vaisu 2,1 %, mutta todennäköisesti osinko nousee jälleen ensi keväänä ja toisaalta yhtiöllä on kasvustrategia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

??

MAINOS

Henrin kirjat alennuskoodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä. Kirjoissa on lisää mm. pitkän ajan helmistä ja niiden tunnistamisesta, caseja ja konkareiden haastatteluja.

??

Lopuksi

Scanfilin osake on hallittu ja harkinnanarvoinen komponentti osana hajautettua salkkua. Toimialana elektroniikan alihankinta ei ole koskaan riskitön.

Yhtäältä Scanfil kantaa elektroniikkateollisuuden menestyneiden, pois ostettujen pörssiyhtiöiden, kuten Vaconin, Instrumentariumin ja Okmeticin, perintöä harteillaan.

Se taakka ei ole kevyt, kun sitä katsotaan piensijoittajan näkövinkkelistä. Toivottavasti myös Nokia liittyy alan kestomenestyjiin ja sijoittajille on tarjolla laadukasta elektroniikkaa kotimaan pörssistä.

Scanfil järjestää pääomamarkkinapäivän 14.9.2021.

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

??

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa Henrin yhä saatavilla oleva sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.

Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

Kommentoi
Ylös
>