Kuukauden osake
Nokia kärsi syvistä vaikeuksista mutta on sinnikkään työn tuloksena palannut laatuyhtiöksi. Analyysi paljastaa, millaista tulosta yhtiöltä vaaditaan tulevaisuudessa.
Katsoin Nokian tilannetta viimeksi parisen vuotta sitten. Tuolloin yhtiö oli kohdannut Kiinan markkinoilla siruongelmia, joiden takia hankintakustannukset yhtiön 5g-tuotteissa olivat kohoamassa.
Yhtiöllä oli ollut Networks-yksikön johtamisongelmia, mutta se oli saanut palkattua lisää työntekijöitä Suomen tuotekehitykseen.
Yhtiön oikaistu tulos kolmoskvartaalilla 2019 oli hyvä 480 miljoonaa euroa, mutta se joutui laskemaan koko vuoden tulos- ja marginaaliohjeistustaan (eps 0,18-0,24 e, liikevoitto 7,5-9,5 %).
Viitaten siruongelmiin edellä, tällä hetkellä koko elektroniikkateollisuus painii puolijohteiden saatavuushaasteiden kanssa koronan aiheuttamien tuotanto- ja kysyntävaikutusten vuoksi.
Tilinpäätös 2020
Hypätään ajassa reilu vuosi eteenpäin ja katsotaan miten vuosi 2020 meni. Elokuussa 2020 Nokian toimitusjohtajana aloitti jo 1990-luvulla talossa työskennellyt Pekka Lundmark, joka siirtyi tehtävään Fortumilta.
Nokian oikaistu osakekohtainen tulos kohosi 0,22 eurosta 0,26 euroon tilikaudesta 2019 kauteen 2020. Vastaavasti liikevoittoprosentti oikeni 8,6:sta 9,7 prosenttiin.
Osinkoa ei ehdotettu ja tilikauden 2021 liikevoitto-ohjeistus 7-10 prosenttia pidettiin ennallaan, näin siis helmikuussa 2021.
Oikaistu 2,1 miljardin euron liikevoitto vuonna 2020 jakautui:
- Networks 964 milj. euroa (2019: 665)
- Nokia Software 511 (589)
- Nokia Technologies 1164 (1239)
- Konsernin yhteiset toiminnat ja Muut -525 (-490)
Yhtiö kehittyi monilla osa-alueilla hyvin ja kassavirta vahvistui vuoden loppua kohden.
Positiivista oli Networks-yksikön kohentunut kehitys.
Mobiiliradiotuotteiden parantunut kilpailukyky ja kustannusrakenne näkyivät Mobile Access -liiketoiminnan parantuneena tuloksena viimeisellä neljänneksellä sekä koko vuonna. 5G-radioverkkolaitteistojen kysyntä kasvoi samalla kun aiempien sukupolvien ratkaisujen kysyntä pieneni.
ReefShark-toimitusten kasvu laski osaltaan tuotekustannuksia ja paransi 5G-tuotteiden bruttokateprosenttia. – Lundmark, tilinpäätöstiedote 4.2.2021
Edellä kuvattu segmenttijako jäi historiaan viime vuoden päätteeksi ja yhtiö julkaisi uuden segmenttijaon mukaiset luvut maaliskuussa 2021.
Networks käytännössä jaettiin Matkapuhelinverkkoihin (n. 60 % aiemman segmentin liikevaihdosta) ja Verkkoinfrastruktuuriin (40 %). Tämä helpottanee yhtiön arviointia sijoittajan kannalta.
Nokia Software muuttui Pilvi- ja verkkopalveluiksi saaden tiettyjä toimintoja myös Networksista.
Alkuvuosi 2021 sujui hyvin
Nokia kehittyi alkuvuonna 2021 hyvin ja oikeasuuntaisesti. Huhti-kesäkuu oli jo viides peräkkäinen positiivisen vapaan kassavirran kvartaali. Eli investointienkin vähentämisen jälkeen yhtiö tuottaa rahaa kassaan enemmän kuin kuluttaa.
Kaikissa uusissa liiketoimintaryhmissä liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali nousivat toisella neljänneksellä.
Uuden toimintamallimme ansiosta koko organisaatiossa on selkeät tulosvastuut ja vahva kustannusten hallinta. – Nokia, ovk 29.7.21
Vuoden alkupuoliskon liikevaihto kohosi neljä prosenttia 10,4 miljardiin vuoden takaisesta 10,0 miljardista. Vertailukelpoinen liikevoitto paisui 539 miljoonasta 1,23 miljardiin euroon. Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,16 euroa (1-6/20: 0,06).
Matkapuhelinverkoissa yhtiö lanseerasi keväällä uudet AirScale-kantataajuus- ja radiotuotteet.
Uudet AirScale-portfolion 32TRX Massive MIMO – aktiiviantennit ovat markkinoiden kevyimmät ja portfolion kantataajuusyksiköt vähentävät energiankulutusta jopa 75 % pienentäen ympäristöjalanjälkeämme. – Lundmark, ovk 29.7.21
Alkuvuoden kovin kasvu nähtiin Verkkoinfrastruktuurissa, 18 prosenttia vuoden takaisesta. Yhtiöllä on loppuvuonna tuotelanseerauksia myös tässä segmentissä.
Tammi-kesäkuun 2021 liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto jakautuivat seuraavasti:
- Matkapuhelinverkot: liikevaihto 4,6 miljardia euroa (4,8), liikevoitto 326 milj. e (197)
- Verkkoinfrastruktuuri: 3,5 mrd euroa (3,0), liikevoitto 349 milj. e (34)
- Pilvi- ja verkkopalvelut: 1,4 mrd euroa (1,5), liikevoitto -10 milj. e (-45)
- Teknologia: 766 milj. euroa (689), liikevoitto 618 milj. e (552)
Samoin Pilvi- ja verkkopalveluissa tuote- ja palveluvalikoiman uudistaminen etenee, mutta se tekee 1,4 miljardin euron liikevaihdolla (1-6/21) toistaiseksi nollatulosta.
Teknologia-segmentissä eli patenttilisenssiliiketoiminnassa vakaa kehitys jatkui ja yhtiö teki keväällä lisenssisopimukset Daimlerin ja toisen autovalmistajan kanssa.
On todella hyvä, että yhtiö julkaisee näkymiään ja tavoitteitaan paitsi kuluvalle vuodelle myös parin vuoden päähän. Alla oleva taulukko liikevoittonäkymistä (% liikevaihdosta) kertoo liiketoimintaryhmien erilaisesta rakenteesta:
Nokian suurimmat markkina-alueet ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Seuraavina tulevat Aasia ja Tyynimeri, Lähi-itä ja Afrikka sekä Kiinan alue. Asiakasryhmistä teleoperaattorit ja muut viestintäpalvelujen tarjoajat tuovat kvartaalissa liikevaihtoa noin 4 miljardia, muut yritykset 400 miljoonaa ja lisenssinsaajat 400 miljoonaa euroa.
Tulevaisuus
Nokia nosti näkymiään heinäkuun osavuosikatsauksessa.
Liikevaihdon odotetaan olevan 21,7–22,7 miljardia euroa (aiemmin 20,6–21,8 miljardia euroa) ja vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluvälin odotetaan olevan 10–12 % (aiemmin 7–10 %).
Yhtiöltä odotetaan myös osinkoa parin kuivan kauden jälkeen ensi keväänä, analyytikoiden arviot ovat suunnilleen tasolla 0,04-0,05 euroa osakkeelta. Yhtiö julkaisi maaliskuussa päivitetyn osinkopolitiikan.
Tavoitteena on jatkuva, vakaa ja ajan mittaan kasvava osingonmaksu, jossa huomioidaan edellisen vuoden tulos sekä yhtiön taloudellinen tilanne ja liiketoimintanäkymät.
Osingonmaksua tukee positiivinen kassavirta ja vahva 3,7 miljardin euron nettokassa. Osingonmaksu olisi myös tärkeä signaali arvosijoittajille.
Yhtiön osakemäärä ilman omia osakkeita oli kesäkuun lopussa 5,63 miljardia. Kun osakekurssi on 5,1 euroa, markkina-arvoksi muotoutuu 28,7 miljardia.
Käänteisen arvonmäärityksen avulla voidaan katsoa, miten Nokian tuloksen tulisi kehittyä, jotta se olisi perusteltu sijoitus nykykurssilla ja 7 prosentin tuottovaatimuksella (sama kuin Applella ja Teslalla analyysissa 28.9.).
Nokian arvostus on tällä hetkellä niin maltillinen, että yhtiölle riittää tuloksen säilyttäminen saavutetulla noin kahden miljardin euron tasolla ja matala liikevaihdon kasvu. Toki tuloksen säilyttäminenkin vaatii tekemistä.
P/E-luku (price/earnings) on tasolla 15.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
🔸🔸
MAINOS
Henrin sijoituskirjat alennuskoodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä. Osakesijoittajan maailmanvalloitus sisältää mm. eri maiden osakemarkkinoiden tunnuspiirteiden esittelyt Saksasta Ranskaan ja Italiasta Japaniin.
Tuoton arvoitus sisältää mm. ainutlaatuiset viiden sijoittajakonkarin haastattelut!
🔸🔸
Kaikesta päätellen – olettaen että yhtiö palaa keväällä 2022 osingonmaksajaksi – Nokiasta on tullut jälleen laatuyhtiö, jonka liiketoiminta on ennustettavaa ja kannattavaa.
Isoimpia riskitekijöitä on tuote- ja kustannuskilpailukyvyn säilyttäminen avainkilpailijoihin ruotsalaiseen Ericssoniin ja kiinalaisiin Huaweihin ja ZTE:hen nähden.
Nokia käynnisti alkuvuonna kustannussäästöohjelman, jolla se tavoittelee 600 miljoonan euron kustannussäästöjä vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiö tähtää globaaliin 80 000 – 85 000 hengen organisaatioon nykyisen noin 90 000 hengen sijasta.
Yhtiön vastuullisuusstrategiaan kuuluu kasvihuonekaasupäästöjen puolittaminen aikavälillä 2019-2030. Osassa yhtiön uusista verkkoteknologian tuoteinnovaatioista energiankulutus on jopa 75-90 prosenttia aiempaa pienempi.
Nokia julkaisee kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen torstaina 28.10.
—
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
🔸🔸
Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!
Tilaa Henrin sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.
Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.
Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.