Päästöoikeuksien kohonneet hinnat, talouden elpyminen Euroopan ja maailman mittakaavassa koronasta, Norjan heikot vesivarat sekä maakaasun ja kivihiilen kohonneet hinnat ovat saaneet sähkön hinnan kohoamaan ennätyslukemiin.
Taustavaikuttajana on niin sanottu vihreä siirtymä fossiilipolttoaineista uusiutuvaan energiaan ja siirtymään liittyvä päästökauppamekanismi. Tämän lisäksi Saksa on sulkenut ja sulkemassa ensi vuoden loppuun mennessä kaikki ydinvoimalansa, vaikka ydinvoima ei aiheuta ilmastopäästöjä.
Kuvaajasta näkyy, että syyskuun 2021 keskihinta sähköpörssi Nord Poolissa oli Suomen hinta-alueella 96 prosenttia korkeampi kuin syyskuussa keskimäärin 2010-2020.
Kun se pannaan tuntumaan kuluttajan kukkarossa, se tuntuu. Tämä liittyy siis sähkön käytön osuuteen kuluttajan sähkölaskussa. Sen lisäksi sähkönsiirron kustannus on kohonnut viime vuosina monilla alueilla Suomessa kymmeniä prosentteja.
Toki kuluttajahintaan vaikuttaa, millainen sähkösopimus kuluttajalla on: pörssisähkö vai määräaikainen kiinteällä hinnalla.
Ylen A-Talkissa käytiin hyvää keskustelua sähkömarkkinoiden tilanteesta 23.9.2021.
Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta muistuttaa, että sähkömarkkinoilla hinta määräytyy tällä hetkellä fossiilisten polttoaineiden mukaan, vaikka Pohjoismaissa 90 prosenttia ja Suomessakin yli 80 prosenttia energiasta on täysin päästötöntä.
Ydinvoimalat tekevät valtavia voittoja nyt, tuulivoimakin jonkin verran ja vesivoima.
Meillä on tulonsiirto kuluttajilta tuottajille, joka on parin kolmen miljardin luokkaa vuodessa, jos tämä jatkuu. – energiaprofessori Lund
Kyse on niin sanotuista ansiottomista windfall-voitoista.
Lund peräänkuuluttaa aiheellisesti sähkömarkkinoiden toimintamekanismiin uudistuksia, jotta järjestelmä kannustaisi uusiutuvan energian investointeihin ja sähköreserveihin.
Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä totesi samassa ohjelmassa, että markkinoiden arvioiden mukaan korkean sähkön hinnan tilanne tulee kestämään tulevan talven ja keväällä palattaisiin normaaleihin hintoihin.
Leskelä myös muistutti, että viimeisen 10 vuoden aikana sähköenergian hinta on ollut poikkeuksellisen alhainen, ja että myös valtio hyötyy korkeasta sähkön hinnasta.
Tuulivoima tarvitsee vähemmän tukea ja päästöoikeuksien myyntituloja tulee enemmän. – Leskelä
Vaikutus on hänen mukaansa tänä vuonna 370 miljoonaa euroa, jos loppuvuosi on nykytilanteen kaltainen.
Lund on aiheellisesti huolissaan kuluttajasta ja oikeudenmukaisuudesta varsinkin, jos päästöoikeuden hinta säilyy korkealla.
Kansanedustaja Ville Tavio (ps) muistutti samassa keskustelussa, että Kreikka on pistämässä 150 miljoonaa euroa sähkön hintatukiin kuluttajalle ja Italiassa on puhuttu miljardiluokan panostuksesta.
Joidenkin arvioiden mukaan päästöoikeuksien hinnat säilyvät korkealla todella pitkään. Lund peräänkuuluttaa sosiaalisesti oikeudenmukaista päästökauppamekanismia.
Vaikutukset yrityksiin
Fortumia seuraava analyytikko Juha Kinnunen analysoi keskeisiä vaikuttimia sähkömarkkinoiden tilanteeseen Indereksen aamukatsauksessa 23.9.
Hän myös arvioi vaikutuksia Fortumiin.
Jos sähköntuotantolähteiden suhteellisten osuuksien muutoksista mahdollisesti johtuvia vaikutuksia (tällä hetkellä noin 45 TWh) ei oteta huomioon, yhden euron muutos megawattituntia kohti Fortumin Generation-segmentin saavuttamassa sähkön tukkumyyntihinnassa Pohjoismaissa tarkoittaisi noin 45 MEUR:n muutosta segmentin vuotuisessa vertailukelpoisessa liikevoitossa.
Kinnunen muistuttaa, että sähkön hinta Fortumin ydinalueilla on tällä hetkellä (23.9.) 90 euroa/MWh, kun se keskimäärin 2013-2021 on ollut 35 euroa.
Tulosparannukseksi tulisi teoriassa jopa 2,5 miljardia euroa vuodessa, mutta koska Fortum suojaa hintojaan tulevaisuuteen, se ei saa sähköstään korkeiden hintojen aikana maksimaalista hyötyä eikä toisaalta kärsi liikaa matalien hintojen aikana. Yhtiö saanee kuitenkin suojattua osan ensi vuoden ja sen jälkeisestä sähkönmyynnistään huomattavan korkeilla hinnoilla.
Sama logiikka pätee muihinkin sähköntuottajiin, jotka myyvät sähköä tukkumarkkinoilla.
OP teki analyysin 6.10.21 otsikolla ”Energiakriisi”. OP:n analyytikot arvioivat energiahintojen pysyvän koholla mutta suurimman nousun olevan jo takana.
Arvioimme energiahintojen nousun satavan energiasektorin laariin, mutta energiaintensiivinen teollisuus ja kuljetussektori kärsivät energian kallistumisesta.
Suomalaisista pörssiyhtiöistä energiakriisi vaikuttaa arviomme mukaan positiivisesti Fortumiin. Negatiiviset vaikutukset ovat arviomme mukaan suurimmat Metsä Boardilla, Stora Ensolla, Nesteellä, Outokummulla, SSAB:lla, Finnairilla ja Tallinkilla. UPM-Kymmeneä suojaa sen energiaomavaraisuus.
Sähkö liittyy sijoittajan vastuullisuuteen – riippumatta päästöistä
Sähkömarkkinoiden nopea muutos iskee voimalla kuluttajaan.
Tämä luo tilanteeseen olennaisen vastuullisuusaspektin. Sähkön – mukaan lukien sähkönsiirto – isot hintamuutokset ovat eniten kuluttajan arkeen vaikuttava raaka-ainehintamuutos. Sähkönsiirron kymmenien prosenttien korotuksia on jo nähty viime vuosina osassa Suomea muun muassa Carunan ja Elenian toimesta.
Nyt myös sähköenergian hinta on muuttunut rajusti eikä välttämättä palaa entisille tasoille vuosiin.
Viitaten professori Lundin huoliin kuluttajasta ja oikeudenmukaisuudesta tilanne varmasti asettaa kysymyksen myös Suomen suurimmille sijoittajille eli eläkeyhtiöille.
Miten suhtautua sähkömarkkinoiden tilanteeseen?
Hakeako ratkaisua kuluttajan ja eläkkeenmaksajan ja -saajan selviämiseen arjessa – esimerkiksi julkisilla ulostuloilla tai muulla vaikuttamisella ja toimilla?
Vai ottaako tilanteesta täysi hyöty markkinoilla ja asettua ikään kuin sähkön hinnannousun kannattajaksi?
Näkökulmat eivät toki poissulje toisiaan – ja on yhtäältä hyvä, että suomalaiset sijoittajat omistavat suomalaisia energiayhtiöitä.
Niin tai näin, Suomen suurimpiin kuuluvat sijoittajat Varma ja Ilmarinen tankkasivat syyskuussa voimalla Fortumia, joka hyötyy kohonneesta sähkönhinnasta.
Vastuullisuusteema liittyy myös hedgerastoihin ja hedgerastosijoituksiin. Monet hedgerahastot sijoittavat nyt fossiiliseen energiaan eli öljy- ja kaasuosakkeisiin, kun muut suursijoittajat luopuvat niistä näyttääkseen ympäristöystävällisiltä.
Financial Times selvitti asiaa jutussaan 7.10.2021.
”Ihmiset eivät ymmärrä kuinka paljon rahaa voit tehdä asioilla, joita ihmiset vihaavat”, sanoi Bison Interestin partneri ja perustaja Josh Young, joka kertoi rahastonsa välttävän ”likaisimpia yhtiöitä”. – FT.com
Hedgerahastojen toiminnan läpinäkyvyys on tyypillisesti minimiluokkaa, mutta eläkeyhtiöt omistavat myös niitä.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
🔸🔸
MAINOS
Henrin sijoituskirjat alennuskoodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä. Osakesijoittajan maailmanvalloituksessa mm. eri osakemarkkinoiden esittelyt Saksasta Ranskaan ja Italiasta Japaniin. Tuoton arvoituksessa viisi konkaria!
🔸🔸
Mitä kuluttajan kannattaa tehdä?
Jos Suomen isoimmat sijoittajat ostavat pää märkänä Fortumia, miettisin kahdesti säilytänkö kodissa pörssisähkön vai vaihdanko määräaikaiseen. Ja ylipäänsä millaisen sähkösopimuksen ja kenen kanssa tekisin muuttuvassa maailmassa, jos vanha sähkösopimus erääntyy.
Itse asiassa tuli juuri vaihdettua pörssisähkö 24 kuukauden määräaikaiseen sopimukseen. Tällä hetkellä tunnetuilta ja luotetuilta toimijoilta saa noin 6-8 sentin kilowattitunti -hinnalla (sis. alv) määräaikaisia sopimuksia. Se on mielestäni kohtuullinen taso, mutta toki jo paljon korkeampi kuin muutamia kuukausia sitten.
Toki aina voi käydä niin, että sähkön hinta painuu keväällä alas. Määräaikaisen sopimuksen tehnyt pientaloasukas tulee maksaneeksi tällöin suojautumisestaan satasia. Aivan samalla tavalla Fortumin Generation-segmentti maksaa nyt siitä, että oli suojannut jo kesään mennessä valtaosan tämän ja ensi vuoden myynnistään hintaan 31-33 euroa per megawattitunti.
—
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
🔸🔸
Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!
Tilaa Henrin sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.
Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.
Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.