Yleisin lainojen viitekorko euribor lähtee nousuun mahdollisesti jo ensi vuonna. Nousun kiihtyminen riippuu inflaatiokehityksestä.
Yhdysvalloissa lokakuun vuosi-inflaatio kuluttajahintojen muutoksella mitattuna nousi jo 6,2 prosenttiin. Lukema on korkein sitten vuoden 1990. Ilman ruoan ja energian hintavaikutusta laskettu pohjainflaatio nousi 4,6 prosenttiin, mikä on sekin korkein lukema sitten elokuun 1991.
Kohonneet inflaatiolukemat saattavat USA:n keskuspankin pääjohtajan, Jerome Powellin ja valtiovarainministeri Janet Yellenin näkemykset yhä tarkemmin suurennuslasin alle. Molemmat ovat pitkin syksyä arvioineet, että kiihtyvä inflaatio on väliaikainen, talouden elpymisen ja toimitusketjujen häiriöiden aiheuttama ilmiö.
Myös Euroopan Unionin alueella inflaatio on nousemassa uudeksi haasteeksi lukuisten alhaisen inflaation vuosien jälkeen.
Euroalueen vuotuinen inflaatiovauhti kiihtyi vuoden 2020 viimeisen neljänneksen –0,3 prosentista vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 2,8 prosentista.
Lokakuun inflaatiovauhti oli jo 4,1 prosenttia. Tällä tasolla on oltu vain kerran aiemmin sen jälkeen, kun euroalueen inflaatiotietoja alettiin julkaista vuonna 1997.
EKP:n ennusteet systemaattisesti aliarvioineet hintakehityksen
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toteaa blogissaan, että globaalisti noussut inflaatio ja mureneva usko inflaatiopiikin tilapäisyyteen ovat pakottaneet usean keskuspankin jo rahapolitiikan kiristämisen tielle.
EKP:n ja USA:n keskuspankki Fedin linja on ollut, että inflaatiopiikki on väliaikainen ja se johtuu maailmantalouden väliaikaisista tarjontapuolen haasteista.
Gerich kuitenkin muistuttaa, että EKP:n omat ennusteet ovat korona-aikana aliarvioineet inflaatiokehitystä jatkuvasti. Pääanalyytikon mukaan inflaation ennustaminen näissä olosuhteissa on vaikeaa. Globaalit pullonkaulat ovat nyt jo jatkuneet pidempään ja nousseet suuremmiksi kuin vielä alkuvuonna arvioitiin.
”Hintapaineet ovat muuttuneet laaja-alaisemmiksi, kun hintojen nousu on kiihtynyt yhä useammassa tuotekategoriassa”, Gerich muistuttaa.
Alla oleva pääanalyytikon tviitti osoittaa havainnollisesti, kuinka selvästi toteutunut euroalueen inflaatio on kaikki EKP:n eri kuukausina julkaisemat inflaatioennusteet.
Inflaatio on yllättänyt EKP:n jatkuvasti yläkanttiin viime aikoina. Voisiko keskuspankki nostaa korkoaan jo ensi vuonna? https://t.co/tAIIbdNdoT pic.twitter.com/VvahQvj5hf
— Jan von Gerich (@JanVonGerich) November 19, 2021
Usein aiemmin inflaation kiihtyminen on ollut seurausta myös työmarkkinoista. Kiristyvät palkkavaatimukset ovat nostaneet hintoja.
Nyt Euroalueen työmarkkinoilla näyttäisi olevan vielä runsaasti vapaata kapasiteettia. Gerich kuitenkin toteaa, että samaan aikaan monet yritykset raportoivat työvoimapulasta ja avoimia työpaikkoja on paljon.
”Työvoimapula kasvavilla toimialoilla voi purkautua laajemminkin nousevina palkkoina, vaikka kokonaisuutena työmarkkinoilla näyttäisi olevan vielä vapaata kapasiteettia”, pääanalyytikko muistuttaa.
Nordea ennustaa perusskenaariossaan, että inflaatio laskee selvästi ensi vuonna ja hintapaineet kasvavat selvemmin vasta vuonna 2023. Silloin myös EKP:n aloittaa koronnostonsa, Nordea ennustaa.
”Tällaisessa skenaariossa 12kk:n euribor-korko voisi kivuta plussalle vuoden 2023 lopussa”, Gerich toteaa.
Riskiskenaariossa korot nousevat nopeasti ensi vuonna
Gerichin mukaan riskikuva inflaation suhteen on kuitenkin muuttunut, mikä vaikuttaa myös rahapolitiikan näkymiin.
”EKP:n johtokunnan jäsen Isabel Schnabel argumentoi tällä viikolla, että yläsuuntaisten inflaatioriskien kasvu pitää ottaa huomioon myös rahapolitiikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun hintanäkymät eivät ole enää kallellaan aivan liian matalan inflaation suuntaan, keskuspankkipolitiikassa ei ole enää samalla tavalla perusteita pitää kaasua pohjassa eikä ainakaan antaa liian vahvoja signaaleja siitä, että kevyt politiikka jatkuu vielä pitkään.”
Tällaisessa riskiskenaariossa, jossa pullonkaupat jatkuvat pitkään ja palkkojen nousu kiihtyy selvemmin, 12 kuukauden euribor voisi ylittää prosentin jo vuonna 2023 ja jatkaa nousuaan yli kolmeen prosenttiin vuonna 2025, Gerich varoittaa.
Korkojen nousulle alttiin asuntovelallisen tai yrityksen on hyvä varautua skenaarioon, jossa negatiivisten korkojen aika ei jatkukaan enää vuosikausia, Gerich toteaa.
Alla olevassa tviitissä näkyy Nordean ennuste 12 kuukauden euriborille perusskenaariossa ja riskiskenaariossa.
Korkojen nousu on tuntunut hyvin kaukaiselta jo pitkään. Eurokorkojen kuva tuskin muuttuu nopeasti, mutta nykyisessä epävarmassa inflaatioympäristössä kannattaa pohtia myös riskiskenaarioita. Perusennusteurassamme EKP:n koronnostot alkavat vuoden 2023 lopussa. pic.twitter.com/AIMOIqXzO8
— Jan von Gerich (@JanVonGerich) November 19, 2021