Indikaattorit

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyy – keskuspankki joutuu kovemman paineen alle

USA:n inflaatio kiihtyy odotettua nopeammin. Paineet rahapolitiikan kiristämiselle kasvavat.

Yhdysvalloissa keskiviikkona julkaistut luvut kuluttajahintaindeksien muutoksesta saivat aikaan nopeaita reaktioita markkinoilla. Syykin on selvä. Inflaatio kiihtyi rapakon takana odotettua enemmän.

Lokakuun vuosi-inflaatio kuluttajahintojen muutoksella mitattuna nousi jo 6,2 prosenttiin. Lukema on korkein sitten vuoden 1990. Ilman ruoan ja energian hintavaikutusta laskettu pohjainflaatio nousi 4,6 prosenttiin, mikä on sekin korkein lukema sitten elokuun 1991.

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet vuodessa jo yli 59 prosenttia ja energian hintakin 30 prosenttia. Käytettyjen autojen hinnat nousivat vuodessa yli 26 prosenttia.

Markkinat reagoivat kohonneisiin inflaatiolukemiin, kun esimerkiksi USA:n 10-vuoden velkakirjan korko nousi 1,43 prosentista 1,56 prosenttiin. Kaikki Yhdysvaltojen osakeindeksit kääntyivät samalla laskuun, ja eniten laski teknologiapainotteinen Nasdaq, lähes 1,7 prosenttia.

Kohonneet inflaatiolukemat saattavat USA:n keskuspankin pääjohtajan, Jerome Powellin ja valtiovarainministeri Janet Yellenin näkemykset yhä tarkemmin suurennuslasin alle. Molemmat ovat pitkin syksyä arvioineet, että kiihtyvä inflaatio on väliaikainen, talouden elpymisen ja toimitusketjujen häiriöiden aiheuttama ilmiö.

Myös ekonomistikunta näkee inflaatiopaineet väliaikaisina, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit ennustavat vuoden 2022 syyskuun lopulle 2,4 prosentin vuosi-inflaatiota.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen epäilee korkean inflaation jäävän pitempiaikaiseksi murheeksi.

”USA:n odotettua korkeampi inflaatio 10/21 johtuu pohjainflaatiosta. Energian kallistuminen oli korteissa. Kun palkatkin nousevat nopeinta vauhtia vuosikymmeniin, inflaatiopiikkiä ei voi kuvata enää läheskään täysin tilapäistekijöistä johtuvaksi. Lähiaikoina y/y -luvut yhä ylös.”, Heiskanen toteaa Twitterissä.

Kiihtyvä inflaatio luo paineita rahapolitiikan kiristymiselle, mikä on sijoittajille uusi päänsärky.

USA:n keskuspankki ilmoitti marraskuun alussa odotetusti, että se alkaa keventää arvopaperien osto-ohjelmaansa. USA:n keskuspankin avomarkkinakomitea päätti pitämässään kokouksessa aloittaa osto-ohjelman keventämisen jo tässä kuussa.

Tukiostot vähenevät 15 miljardilla dollarilla kuukausittain ja ne loppuvat kokonaan kesäkuussa 2022. Sen jälkeen Fed ostaa uudelleen lainat, jotka ovat erääntymässä sen taseesta. 

Osto-ohjelman vähentäminen ei kuitenkaan suinkaan tarkoita elvyttävän rahapolitiikan loppumista. Keskuspankki ei edelleenkään tehnyt päätöstä koronnostosta. Avomarkkinakomitea piti ohjauskoron ennallaan 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä.

Analyytikot odottavat keskuspankin aloittavan ohjauskoron asteittaisen noston vähitellen ensi vuoden lopulla. Kiihtyvä inflaatio saattaa kuitenkin pakottaa keskuspankin koronnostoihin jo aiemmin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös