Markkinakommentit

Analyytikko: Kulman takana koronnostoja ja selvästi vahvistuva dollari

Edessä on pian koronnostoja, ja samalla dollari tulee vahvistumaan selvästi euroon nähden. Näin ennustaa Nordean analyytikko.

Dollari on vahvistunut selvästi euroon nähden viime toukokuusta lähtien.

Yhdysvalloissa lokakuun vuosi-inflaatio kuluttajahintojen muutoksella mitattuna nousi jo 6,2 prosenttiin. Lukema on korkein sitten vuoden 1990. Ilman ruoan ja energian hintavaikutusta laskettu pohjainflaatio nousi 4,6 prosenttiin, mikä on sekin korkein lukema sitten elokuun 1991.

Kohonneet inflaatiolukemat saattavat USA:n keskuspankin pääjohtajan, Jerome Powellin ja valtiovarainministeri Janet Yellenin näkemykset yhä tarkemmin suurennuslasin alle. Molemmat ovat pitkin syksyä arvioineet, että kiihtyvä inflaatio on väliaikainen, talouden elpymisen ja toimitusketjujen häiriöiden aiheuttama ilmiö.

Myös Euroopan Unionin alueella inflaatio on nousemassa uudeksi haasteeksi lukuisten alhaisen inflaation vuosien jälkeen.

Kohonneista inflaatiohuolista huolimatta rahapolitiikka on edelleen kevyttä. USA:n keskuspankki Fedei edelleenkään ole tehnyt päätöstä koronnostosta. Avomarkkinakomitea piti viimeisimmässä kokouksessaan ohjauskoron ennallaan 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä.

Inflaatiopaineet ovat osoittautumassa odotettua kovemmiksi

Korkojen nousu saattaa kuitenkin olla edessä jo varsin pian. Syynä saattaa olla se, ettei kiihtyvä inflaatio välttämättä jää niin väliaikaiseksi, kuin keskuspankit uskovat.

”Vaikka osa inflaatiosta on väliaikaista, niin yli 80 % hinnoista nousi lokakuussa yli 2 % vuodentakaisesta, mikä kertoo laaja-alaisista hintapaineista. Lisäksi USA:ssa työvoiman kysyntä on hyvin korkealla, mikä nostanee palkkoja myös jatkossa”, toteaa Nordean analyytikko Kristian Nummelin artikkelissaan.

Fed supistaa arvopaperien osto-ohjelmaa aletaan supistaa 15 miljardilla kuukaudessa ja tarvittaessa tahtia voidaan myös kiihdyttää. 15 miljardin supistamistahti tarkoittaisi, että netto-ostot loppuisivat toukokuun lopussa.

”Rivien välistä on luettavissa, että Fedin luottamus inflaation väliaikaisuuteen on hieman kärsinyt”, Nummelin tulkitsee.

Nordea odottaakin nyt USA:n inflaatiopaineiden pakottavan Fedin supistamaan tasetta nopeammalla tahdilla kuin 15 miljardia kuukausittain.

Koronnostojakin on tulossa ensi vuonna.

”Koronnostoja puolestaan odotamme Fediltä kolmea ensi vuonna ja kolmea vuonna 2023. EKP:lta näemme koronnoston vuoden 2023 lopussa, mutta riskit ovat hieman myöhäisemmän koronnoston suuntaan”, Nummelin toteaa.

Markkinoilla hinnoitellaan Nummelinin mukaan Fediltä vuoden sisällä kahta koronnostoa ja EKP:lta noin 15 korkopisteen muutosta.

Taloustilanne suotuisa dollarin vahvistumiselle

Samalla tämän hetken talouskuva on suotuisa dollarin vahvistumiselle suhteessa euroon. Dollarin on vahvistunut selvästi euroon nähden viime toukokuusta lähtien.

”Viimeisimmät ostopäällikköindeksit kertovat USA:n palvelusektorin kasvavan nopeasti (58,7) ja teollisuuden uudet tilaukset ovat korkealla tasolla (57,1). Euroalueella palvelusektori on myös selvässä kasvussa (54,6) ja teollisuuden uudet tilaukset korkealla (55,0), mutta vauhti on Yhdysvaltoihin verrattuna maltillisempaa”, Nummelin kertoo.

Analyytikon mukaan teknisessä mielessä euron ja dollarin vaihtosuhde on lähellä ylimyytyjä tasoja, joten tulevina päivinä voidaan nähdä pientä tasaantumista.

Valuuttaparin suuri suunta on kuitenkin edelleen alaspäin.

”Odotamme EUR/USD-kurssin olevan ensi vuoden lopussa lukemissa 1,08”, Nummelin toteaa. Tällä hetkellä eurolla saa 1,15 dollaria, joten Nordean ennuste tarkoittaisi merkittävää dollarin vahvistumista suhteessa euroon.

Kommentoi
Ylös
>