Talouden trendit

Kotkan akkutehdashanke etenee – tuotanto käynnistyy viimeistään vuonna 2024

Suomen Malmijalostuksen ja kiinalaisen Beijing Easpringin CAM-tehdashanke Kotkassa etenee suunnitellusti.

Osapuolet ovat sopineet jatkavansa yksityiskohtaisempaa investoinnin suunnittelua teknis-taloudellisen kannattavuusselvityksen pohjalta.

Suomen Malmijalostus ja Beijing Easpring Material Technology ovat neuvotelleet litiumioniakkujen valmistuksessa tarvittavaa katodiaktiivimateriaalia tuottavan CAM-tehtaan perustamisesta Kotkaan. Osana neuvotteluja yhtiöt ovat valmistelleet teknis-taloudellisen kannattavuusselvityksen ja sopineet jatkavansa yhteistyötä tehdashankkeen toteuttamiseksi.

Selvitystyön perustana käytettiin aloituskapasiteettia 50 000 tonnia vuodessa sekä mahdollisuutta laajentaa kapasiteettia tulevaisuudessa.

Beijing Easpring on vuonna 2001 perustettu litiumioniakkujen katodimateriaalien kehittäjä, valmistaja ja toimittaja, joka on listattu Shenzhenin pörssiin vuonna 2010. Yhtiöllä on tuotantolaitokset Changzhou Jintanissa ja Haimenissa Jiangsun provinssissa.

Tehdasinvestoinnin toteuttamista varten Suomen Malmijalostus ja Beijing Easpring valmistelevat tehtaan rakentamisesta ja toiminnasta vastaavan yhteisyrityksen perustamista. Tarkoituksena on, että Suomen Malmijalostuksesta tulee yhteisyrityksen vähemmistöomistaja.

”Litiumioniakkujen nopeasti kasvava tuotanto Euroopassa edellyttää katodiaktiivimateriaaleja valmistavan teollisuuden perustamista Eurooppaan. Yhteistyössä tekemämme selvitystyön pohjalta Kotkaan suunnitellulla tehtaalla on hyvät toimintaedellytykset Euroopan markkinalla myös pitkällä aikavälillä”, Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen toteaa.

Hietasen mukaan Suomelle tehdas tarjoaa mahdollisuuden kehittää edelleen kotimaista korkean teknologian osaamista ja luoda samalla uutta taloudellista toimeliaisuutta niin Kymenlaaksoon kuin laajemminkin.

”On hienoa saada hankkeeseen kumppaniksi Beijing Easpring, joka on yksi maailman johtavista katodiaktiivimateriaalien tuottajista”, Hietanen hehkuttaa.

Tehdastontin valmistelevat työt käynnistyvät vuodenvaihteessa.

Yhtenä seuraavana työnään yritykset valmistelevat tehtaan ympäristölupahakemusta, joka on tarkoitus jättää alkuvuoden 2022 aikana. Lisäksi Kotkan Keltakallion teollisuusalueelta varatulla teollisuustontilla tehdään seuraavaksi töitä, joilla pohjustetaan rakennustyömaan projektitoimiston perustamista sekä tehtaan maanrakennustöitä.

”Tehtaan teknis-taloudelliseen selvitystyöhön on osallistunut useita insinööri- ja suunnittelutoimistoja, ja olemme kaikki todella iloisia siitä, että hanke on edennyt suunnitellusti. Tavoitteenamme on viedä projektia eteenpäin siten, että tuotantoa voitaisiin alkaa käynnistää viimeistään vuonna 2024. Kokonaisuutena ensivaiheen kapasiteetiksi on suunniteltu 50 000 tonnia vuodessa”, sanoo akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malmijalostuksesta.

Käynnistyttyään tehdas työllistäisi ensivaiheessa arvion mukaan suoraan noin 250 henkilötyövuotta. Aluetalousvaikutukset alkavat kuitenkin näkyä ensimmäiseksi rakentamisen aikaisina suorina sekä tuotannon ja kulutuksen kerrannaisvaikutuksina, jotka heijastuvat useille eri aloille.

Akkuliiketoimintaan liittyviä investointisuunnitelmia on muuallakin Suomessa.

Brittiläinen akkuarvoketjutoimija Johnson Matthey aloitti tämän vuoden huhtikuussa alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Akkuarvoketju tarkoittaa prosessia, jonka eri vaiheiden kautta raaka-aineista jalostetaan akuissa tarvittavia komponentteja.

Monimetalliyhtiö Terrafamen hallitus teki vuoden 2018 lopulla myönteisen investointipäätöksen akkukemikaalitehtaasta. Sähköajoneuvojen akuissa käytettäviä kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan yhtiön nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi tehtaalle ympäristöluvan viime tammikuussa.

Kommentoi
Ylös
>