Arvo-osakkeet

Lehto Groupin ongelmille ei näy päätepistettä – Analyytikko: ”Ei hyvältä näytä”

Lehto Groupin toimitusjohtaja Juuso Hietanen.

Rakennusurakoitsija Lehto Groupin tie on ollut kivinen jo pitempään. Tuorein tulosraportti ei lupaa hyvää.

Lehto Group on vaikeuksissa. On ollut jo pitempään.

Viimeisimmän 11 neljännesvuoden aikana vain vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä liikevoitto oli selvästi plussalla. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä liikevoitto oli niukasti positiivinen, 0,1 miljoonaa euroa. Kaikkien muiden kvartaalien aikana yhtiö teki selvän liiketappion.

Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä liiketappio painui 8,2 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin tappio oli 2,6 miljoonaa euroa. Yhtiötä seuraava Inderes oli odottanut 1,1 miljoonan euron liiketappiota, joten tulosromahdus oli selvästi analyysitalon odotuksia rajumpi.

Myös liikevaihto laski selvästi. Viime vuoden 120 miljoonan liikevaihto jäi kuluvan vuoden heinä-syyskuussa alle 81 miljoonaan euroon.

Yhtiö joutui 18.10. laskemaan koko vuotta koskevia näkymiään.

Aiemmin Lehto oli odottanut, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 15–20 prosenttia ja että liiketulos on positiivinen. Uuden lokakuussa julkistetun ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 20 prosenttia ja että liiketulos on negatiivinen.

Tulospetrauksessa paljon tehtävää

Syitä tulosvaikeuksiin on monia.

Lehto Groupin toimitusjohtaja Juuso Hietanen kertoo, että tappiollisuuden taustalla ovat erityisesti joidenkin toimitilahankkeiden tappiollisuus ja viiveet niiden toteutuksessa, kohonneet materiaalikustannukset, heikko rakennusmateriaalien saatavuus sekä viiveet uusien rakennushankkeiden käynnistymisessä.

Lisäksi poikkeuksellinen kustannusnousu vaikuttaa myös useaan juuri alkaneeseen tai alkavaan projektiin, jossa urakkahinta on sidottu aiemmin eikä kustannusnousua saada täysimääräisesti korvattua.

Toukokuun 2021 alussa Lehto Groupin uutena toimitusjohtajana aloittanut Hietanen kertoo havainneensa suuria eroja projektien lopputuloksissa.

”Yhtiön voimakkaiden nousu- ja laskuvaiheiden jälkeen näen keskeisenä tehtävänä toimintakulttuurin ja toimintatapojen vakiinnuttamisen. Haluamme olla edelläkävijä modulaaristen teollisesti esivalmistettujen rakennusten tuottaja. Tämä edellyttää erityistä täsmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta kaikilla osa-alueilla: kaava- ja hankekehityksessä, myynnissä, suunnitteluprosesseissa ja tuotannossa”, Hietanen totesi toisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä.

Toimitusjohtajan mukaan Lehto tulee keskittymään pitkien ja monimuotoisten toimitilahankkeiden projektihallinnan parantamiseen.

”Näissä vaativimmissa hankkeissa meillä on sekä hyvin menneitä että heikosti kannattavia projekteja. Merkittävimmät erot syntyvät ennen työmaan aloitusta tehtävissä suunnittelu- ja valmistelutöissä. Työmaavaihe on kriittinen vaihe tuloksen toteutumisen kannalta, mutta katepotentiaali luodaan jo suunnitteluvaiheessa”, Hietanen toteaa.

Hietasen mukaan Lehto Group keskittyi heinä-syyskuussa meneillään olevien projektien edistämiseen, mutta samalla yhtiö panosti myös toimintatapojen ja toimintakulttuurin kehittämiseen.

”Olemme selkeyttäneet projektien arviointi-, aloitus- ja hyväksyntäkäytäntöjä sekä toteuttaneet muutoksia organisaatiossa ja edistäneet tehdasvalmisteiseen puukerrostaloon liittyviä suunnitelmia ja toimintatapoja. Näiden toimenpiteiden taloudellinen vaikutus näkyy kuitenkin vasta pidemmällä aikavälillä”, Hietanen toteaa.

Analyytikko: Lehdon arvostustaso ei houkuttele

Sijoittajien usko alkaa kuitenkin olla koetuksella. Siitä kertoo esimerkiksi yhtiön tasepohjainen P/B-arvostuskerroin, joka on painunut tasolle 0,7x. Esimerkiksi vielä vuonna 2018 tämä kerroin oli 1,5x.

Inderesin analyytikko Olli Koponen toteaa, että Lehdon asuntoaloitukset ovat jääneet historiaan nähden alhaiselle tasolle eikä nykyinen tuloskehitys ainakaan vahvista yhtiön asemaa hankkeiden käynnistämistä silmällä pitäen. Se heikentää yhtiön lähivuosien kasvu- ja tulosnäkymää.

Koposen mukaan Lehdon heinä-syyskuun tulosraportin kokonaiskuva jäi selvästi negatiivisen puolelle. Inderesin kommenttiartikkelin hän on otsikoinut seuraavasti: ”Lehto Q3-aamutulos: Ei hyvältä näytä”.

”Kyseessä eivät odotetusti olleet pienet tappiot vaan selkeästi heikompaan suuntaan kääntynyt tuloskehitys. Aikaisemmin voitiin vielä puhua parantumisesta, mutta nyt tulos kääntyi selkeästi heikompaan suuntaan. Ongelmille ei näy vielä loppua ja korjaavia toimenpiteitä voi olla nykyisessä markkinaympäristössä vaikea tehdä”, Koponen toteaa.

Koposen mukaan Lehdon matalalla tasolla oleva tilauskanta ja alhaiset asuntoaloitukset eivät myöskään paranna lähivuosien kasvumahdollisuuksia, vaan lisäävät tulosparannukseen liittyviä epävarmuustekijöitä.

”Riskejä pitävät yllä edelleen mahdolliset projektiongelmat, alan kustannuspaineiden nousu ja markkinan mahdollinen hidastuminen. Yhtiön arvostus ei laskeneilla ennusteilla ja kasvaneilla riskeillä ole mielestämme houkuttelevalla tasolla”, Koponen toteaa.

Inderesin suositus Lehto Groupin osakkeelle on vähennä. Osakkeen tavoitehinnan analyysitalo laski aiemmasta 1,3 eurosta 1,0 euroon.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Timo

    7.11.2021 at 09:09

    Lehdon asiakkaan näkökulmasta tämä ei ole mitenkään yllättävää. Heikko jälki, valvonnan laiminlyönti ja asiakasrajapintaan pesiytynyt valehtelun kulttuuri. Kehotan suurta yleisöä jättämään tämän yhtiön tuotteet hyllylle!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös