Kasvuosakkeet

Salkun kasvupää meni uusiksi – vuoden loppu on säätöjen aikaa

Kirjoitan tällä kertaa verotuksesta ja omasta sijoittamisestani. Kasvuyhtiöistä Kamux sai väistyä Nokian Renkaiden ja Puuilon tieltä. Kerron alempana miksi.

Nokian Renkaat avasi uusimman tehtaansa Daytoniin Tenneseehen, ”syvään etelään”, syksyllä 2019. Kuva: Nokian Renkaat kuvapankki, kuvaaja Tyler Johnston

Vuosi lähestyy loppuaan – ja niin myös verovuosi.

Verotuksessa pääomatulojen tappiot ovat vähennyskelpoisia voitoista. Tappiot ovat vähennyskelpoisia verovuonna ja viitenä seuraavana vuonna. Ne voidaan nykyään vähentää mistä tahansa pääomatuloista, ei pelkästään myyntivoitoista.

Takautuvasti, aiempien vuosien voitoista, nyt syntyviä tappioita ei voi kuitenkaan vähentää. Eli jos voittoa syntyisi tänä vuonna ja tappiota vasta ensi vuonna, tällöin vero voitosta menee vuoden 2021 verotuksessa.

Monet sijoittajat pyrkivätkin myymään vuoden lopussa joitakin omistuksia myös tappiolla, jos verovuonna on syntynyt voittoa, ja jos vähennyskelpoisia tappioita ei ole verovuodelta tai edeltäviltä verovuosilta ”varastossa”.

Toki riskinä on, että juuri myyty osake lähtee nousuun. Tällöin osake kannattaa ostaa takaisin, mutta ei välttämättä samana päivänä, koska muuten verottaja voi tulkita myynnin pelkästään verojen välttämiseksi. Lue lisää

Pääomavero on Suomessa 30 prosenttia 30 000 euron pääomatuloihin saakka ja 34 prosenttia sen ylittävältä osalta.

Pääomatulojen verotuksesta löytyy lisätietoja verottajan sivuilta täältä ja tappioiden vähennyskelpoisuudesta täältä.

Osakesäästötilin ja ps-tilin sisällä ei huolta veroista

Vuonna 2020 lanseerattu osakesäästötili (ost) ja kymmenen vuotta aiemmin lanseerattu pitkäaikaissäästämisen ps-tili ratkaisee yksityishenkilöllä verotuksen ongelmat siten, että niiden sisällä tehdyistä kaupoista ja tilille tulleista osingoista ei mene veroa.

Tämä selkeyttää sijoittajan tilannetta huomattavasti ja suora osakesijoittaja on samalla viivalla sijoitusrahastojen kanssa. Vero voiton osuudesta menee vasta, kun sijoittaja nostaa rahaa ulos ost- tai ps-tililtä – tai sijoitusrahastosta.

Sijoittaja voi tehdä kauppoja puhtaasti rationaalisin perustein välittämättä välittömistä veroseuraamuksista.

Yrittäjän eläketurva: Kamux vaihtui Nokian Renkaisiin

Omalla kohdallani minulla on säästöjä sekä normaalilla arvo-osuustilillä (aot) että ps-tilillä. Osakesäästötiliä en ole avannut johtuen lähinnä siitä, että uutta sijoittavaa varallisuutta ei tällä hetkellä ole siihen tarkoitukseen merkittävästi.

Yrittäjänä rakennan eläketurvaani tavallaan kahta kautta. Pienehkö yel-vakuutus ei kerrytä merkittävästi eläkettä verrattuna koulutustani vastaavaan palkkatyöhön. Sen vuoksi pyrin hoitamaan toki normaalia arvo-osuustiliäni järkevästi mutta erityisesti katson ps-tilin kehitystä.

Kokonaisuutena salkussani (aot + ps) olivat isoimpina sijoituksina viime vuoden lopussa Elisa, Kamux, Kesko, Kone, Nordea, Olvi, Orion, Panostaja ja Ponsse.

Moni niistä on isohko hyvän markkina-aseman, kestävän kilpailuedun yhtiö, jollaisista salkun perusrunko kannattaa mielestäni rakentaa. Niitä on Suomenkin osakemarkkinoilla paljon muitakin – Metso Outotecista Sampoon, Kemirasta Huhtamäkeen, Wärtsilästä UPM:ään.

Kiinnitin jo kesällä huomiota kasvuyhtiöiden välisiin eroihin. Myin kesäkuussa osan Kamuxin osakkeista vajaan 16 euron hintaan. Kesäkuun lopulla ostin Puuiloa.

Syy erisuuntaisiin kauppoihin on pohjimmiltaan melko yksinkertainen. Autokaupassa asiakaspito ei ole samaa tasoa kuin erottuvan konseptin halpakaupassa. Toki kuluttaja vertailee aina hintoja, mutta nähdäkseni se korostuu eritoten autokaupassa.

Samaan aikaan Kamuxin osake oli noussut melko paljon, mutta yhtiöstä oli tullut signaaleja, että kannattavuus on heikentymässä. Yhtiön strategiset tavoitteet olivat vielä viime vuonna vähintään 4 prosentin liikevoittomarginaali ja yli 10 prosentin liikevaihdon kasvu.

Helmikuussa 2021 yhtiö julkisti uudet strategiset tavoitteet, joissa kasvu oli nostettu ”yli 20 prosenttiin” ja liikevoittomarginaali laskettu ”yli 3,5 prosenttiin”.

Minulla on huonoja kokemuksia yhtiöiden – mukaan lukien kasvuyhtiöt – kannattavuuden heikentymisestä. Onnistuessaan voimakkaan kasvun strategia toki palkitsee myöhemmin, vaikka kannattavuus välillä laskisikin.

Tuoreimmalla heinä-syyskuun osavuosikaudella vertailukelpoinen liikevoitto laski 10 miljoonaan oltuaan vuosi sitten 12,1 miljoonaa euroa. Tammi-syyskuussa vastaava liikevoitto oli 22,4 miljoonaa euroa (1-9/20: 23,2). Yhtiö ohjeistaa liikevoiton kasvavan edellisvuodesta, jolloin se oli 30,7 miljoonaa.

Nokian Renkaiden tammi-syyskuun ns. segmenttien yhteenlaskettu liikevoitto oli 237 miljoonaa (1-9/20: 110). Yhtiö odottaa liikevoiton kasvavan merkittävästi tänä vuonna.

Kamuxilla vuoden takainen vertailukausi oli poikkeuksellisen hyvä, kun taas Nokian Renkailla normaalia huonompi. Tänä syksynä Kamux – ja koko vaihtoautomarkkina – on kärsinyt vaihtoautojen tarjonnan niukkuudesta.

Kaikki edellä mainitut kasvuyhtiöt Kamux, Nokian Renkaat ja Puuilo ovat hyvin johdettuja laatuyhtiöitä. Sijoituspäätöksissä on huomioitava myös arvostustaso eli hinnan suhde fundamentteihin, kuten tulokseen, taseeseen, osinkoon ja liiketoimintanäkymiin.

Nokian Renkaat on ottanut Kamuxin paikan salkun TOP 10:ssä. Samoin Puuiloa olen hieman lisännyt syksyllä.

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

??

MAINOS: Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa Henrin sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.

Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös