Lokakuun työllisyysluvut olivat Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan positiivinen yllätys. Ainoa isompi ongelma on pitkäaikaistyöttömien määrä.
Lokakuussa oli työllisenä 65 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi oli 72,7 prosenttia eli sama kuin ennen koronakriisin alkua. Trendi jatkoi paranemistaan suhteessa edellisiin kuukausiin.
”Sanoisin, että lokakuun työllisyysluvut olivat huomattavan positiivinen yllätys. Työllisyyden paraneminen jatkui ripeänä, työttömyydenkin osalta aletaan vihdoin nähdä toivottua alenemista. Oikeastaan ainoa isompi ongelma on se, että pitkäaikaistyöttömiä on edelleen aivan liikaa”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kertoo.
Työttömiä oli Tilastokeskuksen määritelmällä mitattuna 37 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 7,1 prosenttia.
”Vielä ei olla koronaa edeltäneellä tasolla, mutta työttömyysasteen trendin paraneminen on lupaavaa. Vuoden 2020 elokuussa trendi oli 8,4 prosenttia, eli laskua on tullut reilussa vuodessa 1,3 prosenttiyksikköä”, Appelqvist summaa.
Avoimien työpaikkojen määrä oli lokakuussa edelleen erittäin korkea. TE-toimistoihin ilmoitettiin lokakuussa 91 600 uutta avointa työpaikkaa. Kaikkiaan lokakuussa oli avoinna 169 700 työpaikkaa eli 69 100 enemmän kuin vuosi sitten.
”Työvoiman vahvana jatkuva kysyntä kertoo siitä, että Suomen taloudessa olisi edelleen huomattavaa nousupotentiaalia, jos vain avoimena oleviin paikkoihin onnistuttaisiin löytämään tekijöitä”, Appelqvist sanoo.
Pitkäaikaistyöttömyydessä ei lokakuussa nähty kuin melko vaatimatonta paranemista. Pitkäaikaistyöttömiä oli TEM:n mukaan lokakuussa edelleen 108 000, eikä laskua mitattu kuin hieman yli tuhat henkeä edellisestä kuusta.
”Siinä missä vielä kesällä saatettiin ajatella, että kyse on vain hetkellisestä viiveestä, alkaa syksyn edetessä olla yhä selvempää, että pitkäaikaistyöttömien osalta puhutaan jokseenkin isoista kohtaanto-ongelmista”, Appelqvist sanoo
Viime viikolla julkistetussa Tilastokeskuksen kyselyssä työnantajat luokittelivat avoinna olevista työpaikoista peräti 67 prosenttia vaikeasti täytettäviksi. Vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuutta voidaankin pitää eräänlaisena työmarkkinoiden kohtaantovaikeuksien mittarina. Vain kerran aikaisemmin historiassa on käyty yhtä korkeassa lukemassa.
Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurin mukaan hallitus on tällä hetkellä 74000 työllisen päässä tavoitteestaan. Sivustolla pidetään myös kirjaa päätösperäisistä työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.
Mainioita työllisyyslukuja lokakuulta: työlliset +65 000 ja työttömät -37 000 viime vuodesta. Työttömyysasteen trendikin nytkähti alaspäin oikein kunnolla. Hyvä, hyvä.https://t.co/psHXigPqT0 pic.twitter.com/6ZNPmCxqBN
— Jukka Appelqvist (@JukkaAppelqvist) November 23, 2021