Yritysuutiset

Enersense nostaa tulosnäkymiään

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja on tehnyt merkittäviä merituulivoiman yrityskauppoja, joilla on vaikutusta sen tuloskehitykseen.

Enersense International päivittää toukokuussa julkaisemaansa ohjeistusta vuodelle 2021 oikaistun käyttökatteen osalta. Yhtiö arvioi nyt käyttökatteen ylittävän 19 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiö nostaa ohjeistustaan oikaistun liikevoiton osalta, jonka yhtiö arvioi nyt ylittävän 11 miljoonaa euroa.

Päivitetty ohjeistuksen mukaan vuonna 2021 Enersensen liikevaihto on 215–245 miljoonaa euroa, oikaistu käyttökate yli 19 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto yli 11 miljoonaa euroa.

Aiemman ohjeistuksen mukaan Enersense oli ennustanut vuoden 2021 liikevaihdoksi 215–245 miljoonaa euroa, oikaistuksi käyttökatteeksi 17–20 miljoonaa euroa ja oikaistuksi liikevoitoksi 8–11 miljoonaa euroa.

Syy posiiviselle tulosvaroitukselle löytyy Enersensen lokakuussa toteuttamasta yrityskaupasta.

Enersense osti kuluvan vuoden lokakuussa merituulivoimaan erikoistuneen Pori Offshore Constructions Oy:n osakekannan. Nyt ostettu yhtiö toimii Enersensessä nimellä Enersense Offshore Oy. Alun perin Enersense arvioi, että kaupalla ei ole vaikutusta vuoden 2021 taloudelliseen ohjeistukseen.

Osana Enersense Offshoreren integraatiota toteutettiin yritysoston hankintamenolaskelmaan liittyvät ulkopuolisen tahon arviot Enersense Offshore Oy:n kiinteistöjen sekä kiinteän ja aineettoman omaisuuden arvosta. Nämä arviot ovat nyt valmistuneet ja osoittavat kaupantekohetkellä tiedossa ollutta korkeampaa arvostusta.

Aineeton omaisuus pitää sisällään erityisesti Offshore-tuulivoimaloiden ja SPAR-lauttojen rakentamiseen ja suunnitteluun liittyviä aineettomia oikeuksia kuten teknistä osaamista ja teknologiaa, sertifioituja laatujärjestelmiä, laskentadataa ja muuta dokumentaatiota. Lisäksi Enersense Offshore Oy:llä on offshore-tuulivoimaloiden perustusteknologiaan liittyen yksi EP-patenttihakemus.

Uusien arvostusten seurauksena Enersense päivittää aiempaa ohjeistustaan ylöspäin 

Enersensen vuoden 2022 tulosohjeistus julkaistaan arviolta vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin aikana. Toteutuessaan 20. joulukuuta julkistetulla maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiön Megatuuli Oy:n kaupalla on positiivinen vaikutus ensi vuoden ohjeistukseen.

Yhtiö on sopinut Megatuuli Oy:n ostamisesta sekä sijoituksesta ja ensisijaisesta kumppanuudesta Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantoyhtiön P2X Solutions Oy:n kanssa.

Yritysjärjestelyiden toteutuessa Enersense etenee strategiansa toiseen vaiheeseen ja laajenee arvoketjussa projektien suunnittelijasta, toteuttajasta, kunnossapitäjästä ja huoltajasta myös keskeiseksi päästöttömän energian tuottajaksi, omistajaksi ja hankekehittäjäksi.

Megatuulella on käynnissä tai esiselvitysvaiheessa yhteiskapasiteetiltaan noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita, mikä vastaa noin 20 prosenttia Fingridin arvioimasta Suomen tuulivoimakapasiteetin määrästä vuonna 2030.

Mahdollisia tulosta rasittavia eriä vuonna 2022 ovat Enersensen vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä käynnistämä laaja toiminnanohjausjärjestelmän uudistusprojekti, jolla tavoitellaan yhtiön operatiivisen tehokkuuden parantumista ja skaalauskyvykkyyttä, sekä Enersense Offshore Oy:n liiketoiminnan integraatio- ja kehitysprosessi, jonka odotetaan parantavan Enersense Offshore Oy:n liiketoiminnan kannattavuutta vuoden 2023 aikana.

Enersense julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteen 28.2.2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös