Markkinakommentit

Saunan lämmitys maksaa jo kympin – Suomen sähkö kirii Euroopan kalleimmaksi

Pakkaset paukkuvat ja hyytävä meno vain kovenee Suomen sähköhinnassa.

Sähkö hinta nousi maanantaina eli itsenäisyyspäivän kunniaksi Euroopan kalleimmaksi 290,06 euroon megawattitunnilta sähköverkkoyhtiö Nordpoolin noteerauksissa.

Saksassa hinta oli noin 265,39 euroa megawattitunnilta.

”Nyt voi todella nostaa riskin esiin Suomen sähkön hinnasta ja huoltovarmuudesta jo siitä syystä, että teollisuuden ja kaupan sähkön kulutus on nyt matalalla tasolla itsenäisyyspäivänä ja pakkastakin on vain noin 15 astetta eli normaali talvikeli”, toteaa pörssikonkari Hannu Angervuo.

Vihreän energian ”anti” eli päästökiintiön hinta jatkaa edelleen ennätysmäisessä nousuvedossa ja hipoo 80 euron rajaa.  Angervuon mukaan sadan euron rajapyykki saattaa mennä rikki vielä kuluvan vuoden puolella päästökiintiöissä.

Suomen sähkön vaje on nyt noin 2 400 megawattia, mikä tekee 800 megawattia enemmän kuin Olkiluoto kolmosen tuleva maksimimiteho. Angervuo kyseenalaistaakin eri energiatahojen kannanotot siitä, että Olkiluoto pysyy täyttämään energiavajeen. mikä tulee nyt tuonnista.

Riittääkö verkkokapasiteetti?

”Yksi ongelma on Ruotsin verkkokapasiteetin riittävyys. Fenno-Skan 1 ja 2 merikaapeleiden kapasiteetti Ruotsista Raumalla on 1 400 megawattia ja nyt tulee vain 350 megawattia, mikä tulee esiin sähkön ennätysmäisissä hinnoissa Suomessa, Baltiassa ja Tukholmasta Ruotsin eteläiseen kärkeen”, Angervuo jatkaa.

Sähkö on Pohjoismaissa kallistunut lähes nelinkertaisesti verrattuna vuoden 2020 marraskuun hintatasoon.

Hintataso on pohjoismaissa vaihdellut pidemmällä aikajaksolla 30 – 40 euron välissä megawattitunnilta. Päiväkohtainen hinta on nyt liikkunut 150 – 250 euron välissä.

Vielä noin vuosi sitten EU:n päästökiintiön hinta oli noin 30 euroa ja kuluvan vuoden marraskuussa jo 72,8 euroa. Nousua on kertynyt vuodessa noin 140 prosenttia, mikä tulee esiin sähkön kuluttajahinnoissa.

Esimerkiksi omakotitalon sähkökiukaan tunnin kuumentaminen pörssisähköllä vie nyt kympin, eli kun tukkuhinnan kertoo kahdella, niin tulee kuluttajahinta veroineen. 

Teollisuudelta palaa yhä enemmän euroja energiaan

Teollisuuden pörssiyhtiöt eivät ole toistaiseksi nostaneet korostetusti esiin energian korkean hinnan riskejä kannattavuudelle. Teollisuuden mahdollista hidastumista voi ennakoida Saksan ja euroalueen teollisuuden miinusmerkkisillä tilaus- ja vientiluvuilla. Tilastokeskus julkistaa teollisuuden uusimmat tilausluvut kuluvan viikon perjantaina.

Euroalueen teollisuuden yhteenlasketut tilaukset alenivat 3,2 prosenttia lokakuussa ja vienti muihin maihin noin tipahti noin 1,8 prosenttia verrattuna edellisen vuoden lokakuuhun.

Saksan Tilastotoimisto kertoo. että teollisuuden uudet tilaukset ovat laskeneet lokakuussa 6,9 prosenttia syyskuusta. Syyskuussa tilaukset nousivat vielä 1,8 prosenttia.

Tilauksiin on tullut melkoista aaltoliikettä. Lokakuussa Saksan teollisuuden uudet tilaukset tipahtivat vuoden takaisesta prosentin, ja vastaavasti syyskuussa tuli nousua vuoden takaisesta 10,3 prosenttia.

Saksan teollisuuden pelkät kotimaiset uudet tilaukset vahvistuivat lokakuussa 3,4 prosenttia. Teollisuuden uudet vientitilaukset supistuivat lokakuussa 13,1 prosenttia.

Angervuo arvioi, että autoteollisuuden uudet tilaukset aiheuttivat eniten laskukierrettä, mikä johtuu komponenttien ja sirujen puutteesta.

1 kommentti
  • Heikki Rönkkö sanoo:

    Tässä sitä saadaan ”nauttia” punavihreän energiapolitiikan tuloksista. Tiedossa tämä on kyllä ollut ja niillä, joilla on vähän järkeä päässä, ovat tästä varoitelleet.

  • Ylös
    >