Arvo-osakkeet

Telia on järkälemäinen arvo-osake

Telia heruttanee osinkoa ensi vuonnakin lähes 6 prosenttia nykykurssiin nähden. Yhtiö on luonteeltaan turvasatama nykyisessä pörssihuumassa.

Kuukauden osake

Telialla on vahva markkina-asema teleoperaattorina niin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa kuin Baltian maissa. Liikevaihtoa yhtiö teki viime tilikaudella 89 miljardia kruunua eli 8,7 miljardia euroa.

Telia heruttanee osinkoa ensi vuonnakin vähintään 8,2 miljardia kruunua – tarkoittaen lähes kuuden prosentin osinkotuottoa. Yhtiö on luonteeltaan turvasatama nykyisessä pörssihuumassa.

Kun pörssissä on tehty ennätyksiä ja kasvuyhtiöiden arvostukset hipovat taivaita, voi olla hyvä hetki laskea katsetta matalammalle, lähellä oleviin kassavirtoihin ja osinkotuottoihin.

Näin on tehty kuukauden osake -sarjassakin, vaikka kyse ei ole sijoitussuosituksista. Sarjaan valitaan mielenkiintoisia eri alojen yhtiöitä kuukausittain.

Viimeisimpiä valintoja ovat SSAB, Nokia, Scanfil ja Puuilo. Niillä on hyvät edellytykset maksaa hyvätasoista osinkotuottoa kuluvalta tilikaudelta.

Telian osinkotuotto panee luultavasti paremmaksi kuin yhdenkään edellä mainitun. Sekä Nasdaq Tukholman että Helsingin listoilla noteerattu ruotsalaissuomalainen teleoperaattori maksoi viime tilikaudelta 2 kruunua eli 0,20 euroa osinkoa per osake.

3,38 euron nykykurssia vasten tämä tekee todella hyvätasoisen 5,9 prosentin osinkotuoton. Osinko ei ole laskemassa, sillä yhtiön hallituksen osinkopolitiikkana on jakaa vähintään kaksi kruunua osakkeelta ja kasvattaa osinkoa matalalla tai keskitason yksinumeroisella kasvuvauhdilla vuosittain (tarkoittanee 2-5 %/v).

Tämä on osinkopolitiikkana hieman poikkeava, mutta todella läpinäkyvä ja selkeä. Yhtiö maksaa osinkonsa tyypillisesti kahdessa erässä, viime tilikaudelta (2020) kuluvan vuoden huhtikuussa ja marraskuussa, yhteensä 8,2 miljardia kruunua.

Vuotta aiemmin osinko oli 10,0 miljardia. Osinko on ollut finanssikriisistä lähtien, jo yli kymmenen vuoden ajan, 2-3 kruunua osakkeelta sisältäen osittain lisäosinkoja. Telia on siten hyvätasoinen ja luotettava osingonmaksaja.

Telian osake on pärjännyt huonosti Nasdaq Helsingin isojen yhtiöiden osakeindeksille viimeisen 10 vuoden aikana. Samalla osakkeen arvostustaso on pysynyt maltillisena.

Yhtiön osakemäärä on 4,09 miljardia, joten markkina-arvoksi tulee 13,8 miljardia euroa. Euro maksaa tällä hetkellä 10,25 kruunua, joten Ruotsin kruunuissa markkina-arvo on noin 142 miljardia.

Sisältö- ja mainosbisnekseen

Päämarkkinoiden Suomen ja Ruotsin kannalta iso pyörä alkoi pyöriä, kun Telia ilmoitti kesällä 2018 ostavansa Bonnier Broadcastingin eli Ruotsin TV4:n, Suomen MTV:n sekä maksu-tv C Moren liiketoiminnot molemmissa maissa.

Velaton kauppahinta oli 9,2 miljardia Ruotsin kruunua. Bonnier Broadcasting teki tuolloin vuositasolla 7,5 miljardin kruunun liikevaihdolla 600 miljoonan kruunun liikevoittoa. Ostohinta oli 15-kertainen suhteessa liikevoittoon (EV/EBIT).

Telia halusi sisältöbisnekseen ja samalla se halusi saada kaupasta merkittävät jopa 600 miljoonan kruunun vuotuiset synergiat vuoteen 2022 mennessä.

Kuinka on käynyt?

Telian TV & Media -segmentin maksu-tv kärsi vuonna 2020 voimakkaasti pandemiasta, koska urheilutapahtumia peruttiin ja siirrettiin. Liikevaihto laski 14,5 prosenttia 7,4 miljardiin kruunuun. Oikaistu käyttökate miltei puolittui 758 miljoonaan ja oikaistu liiketulos oli lievästi negatiivinen.

Liiketoiminta on toipunut pandemiasta kohtalaisesti, sillä tulot kasvoivat kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 19 prosenttia 6,05 miljardiin. Tähän vaikutti sekä mainos- että sisältömyynnin (maksu-tv) kasvu. Oikaistu käyttökate kasvoi 59 prosenttia 885 miljoonaan kruunuun ja liikevoitto oli 273 miljoonaa kruunua.

Tulosta rasittavat yhä pandemian vaikutukset, kun yhtiö on viivästyttänyt urheiluoikeuksien sisältökustannuksia pandemian vaikeimmalta ajalta myöhemmäksi.

Kun Bonnier Broadcasting teki 600 miljoonaa kruunua liikevoittoa kolme vuotta sitten, nykyluvut ovat vaatimattomia. Covid on ottanut omansa ja kilpailu markkinoilla on kovaa, esimerkkeinä maksu-tv:ssä Netflix, Elisa Viihde Viaplay ja Disney.

C Moren tilaajamäärä syksyllä 2021, painottuen Ruotsiin ja Suomeen, oli 835 000 ja keskimääräinen kuukausitulo käyttäjää kohden (ARPU) 156 kruunua eli reilut 15 euroa, jossa on lievää nousutrendiä.

Telian avainluvut eri liiketoiminnnissa tammi-syyskuussa 2021 vs. 2020

Koko kuva

TV & Media -segmentti on loppujen lopuksi vain pieni joskaan ei merkityksetön osa Teliaa. Sen liikevaihto-osuus konsernista oli tammi-syyskuussa ainoastaan yhdeksän prosenttia.

Telia-konsernilla on massiiviset 17,8 miljoonaa mobiilipuhelinliittymää seitsemässä eri maassa. Näistä osa on machine-to-machine -liittymiä eli laitteiden välisiä.

Laajakaistaliittymiä on vastaavasti kuudessa maassa 2,9 miljoonaa. Maksu-tv -tilaukset tuovat myös merkittävät 2,5 miljoonaa sisältötilaajaa Telian operaattoritoiminnoille eri maissa – sekä nyt myös suoraan oman TV-liiketoiminnan kautta 0,84 miljoonaa tilaajaa Suomessa ja Ruotsissa.

Laiva on iso ja liiketoiminta vakaata. Vaikka tulos on kärsinyt, vuolas kassavirta mahdollistaa hyvän osingonmaksukyvyn myös jatkossa. Segmenteistä parhaat 17-18 prosentin liiketulosmarginaalit kirjattiin tammi-syyskuussa Ruotsissa, Norjassa, Liettuassa ja Virossa. Muissa se jäi selvästi heikommaksi.

Telia-konserni satsaa vahvasti 5G-verkkoteknologiaan. Suomessa Telian 5G-verkko kattaa jo 54 prosenttia väestöstä. Norjan ja Ruotsin toiminnot tulevat kattavuudessa perässä.

5G-teknologia nopeuttaa verkkoa, lisää kapasiteettia ja mahdollistaa paremmat ja arvokkaammat palvelut loppukäyttäjälle eli korkeamman käyttäjäkohtaisen laskutuksen (ARPU).

Talous, riskit ja tasa-arvo

Telian talous on kokonaisuutena vahva. Yhtiö on toimintamaidensa keskeisissä liiketoiminnoissaan tyypillisesti kolmen suurimman toimijan joukossa, esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa markkinaykkönen niin mobiili- kuin laajakaistaoperaattorina.

Yhtiön tavoite on pitää nettovelka suhteessa käyttökatteeseen tasolla 2-2,5. Syyskuussa se oli 2,24.

Operatiivinen vapaa kassavirta (investointien jälkeen) oli tammi-syyskuussa 9,0 miljardia kruunua (1-9/20: 9,2). Tämä takaa hyvän osingonmaksun myös ensi vuonna, koska kahden kruunun osakekohtainen osinko tarkoittaisi 8,2 miljardin kruunun kokonaisosinkoa.

On mielenkiintoista, kuinka yhtiö saa kehitettyä TV-toimintaansa. Se on ollut murheenkryyni aiemmin niin Alma Medialle kuin sittemmin Bonnierille. Analyytikot pitävät TV-sisältöihin liittyviä investointeja kuten urheilutapahtumien esitysoikeuksia riskinä siltä kannalta, pystytäänkö niihin tehtäville satsauksille saamaan järkevä liiketaloudellinen tuotto.

Toisaalta operaattorin voi nähdä luontaisena kotina TV-yhtiölle tilanteessa, jossa vastaan kävelee isoja kansainvälisiä suoratoistopalveluita. Parhaassa tapauksessa sisältöliiketoiminnan avulla saadaan synergioita ja asiakaspito paremmaksi.

Samalla oman mainosmedian pitäisi olla houkutteleva – tai ainakin uskottava – markkinointikanava myös kilpaileville operaattoreille ja suoratoistopalveluille. Myös mainosmediassa tulee vastaan kovia kansainvälisiä kilpailijoita, kuten Facebook ja Google.

Teliassa toteutuu sukupuolten välinen tasa-arvo hyvin, sillä kolmannes konsernin johtoryhmästä ja 42 prosenttia hallituksen jäsenistä on naisia. Toimitusjohtajana aloitti viime vuonna brittiläinen Allison Kirkby ja Suomen maajohtajana toimii Heli Partanen.

Konsernin koko henkilöstöstä, jota on yhteensä noin 20 000, naisten osuus oli viime vuoden lopussa 37 prosenttia. Se on teknologia-alan yritykselle hyvä taso.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

??

MAINOS

Tilaa Henrin sijoituskirjat alennuskoodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä. Kirjoissa on runsaasti osake-caseja, haastatteluja ja kiintoisia tarinoita lukuelämystä ryydittämään. ? Sopii myös lahjaksi! ?

??

Lopuksi, Telia on iso vakaasti kulkeva laiva, jonka liiketoiminta on ennustettavaa. Vaikka yhtiö ei juuri kasvaisi, se tarjoaa erittäin hyvän osinkotuoton arvosijoittajalle todennäköisesti vuosiksi eteenpäin.

Toki osakkeen kehitys ei palkinne jatkossakaan, jos yhtiö menettää markkinaosuuksia tai jos kassavirran taso laskee toimintamaissa. Turvasatama se silti mielestäni on – varsinkin nykyisessä kuumassa markkinassa.

Samalla osake on arvostukseltaan totaalinen vastakohta teknohuuman ajan Soneralle, jonka Telia osti pois kuleksimasta jo vuonna 2002.

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

??

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa Henrin sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.

Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

Kommentoi
Ylös
>