Indikaattorit

Näillä toimialoilla nyt parhaat työllisyysnäkymät

Rekrytointimarkkinoille on odotettavissa nopeaa kasvua ensi vuoden ensimmäiselle vuosineljännekselle.

Suomalaiset työnantajat odottavat nopeasti kasvavaa rekrytointimarkkinaa tammi-maaliskuussa 2022. ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin tulosten mukaan kausitasoitettu työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori on +24 prosenttiyksikköä.

”Vuosi 2022 alkaa hyvissä työllistämisnäkymissä, mikä indikoi positiivista talouden kehitystä”, toteaa Matti Kariola, ManpowerGroup Suomen ja Baltian alueen toimitusjohtaja.

Kariolan mukaan hyvien työllistämisnäkymien pullonkaulana on osaajapula, joka estää tai vähintään hidastaa hyvää kehitystä.

”Osaajapulaa on mahdollista lievittää ulkomaisen työvoiman avulla, tarjoamalla osaajille täydentävää täsmäkoulutusta sekä poistamalla työllistymistä heikentäviä kannustinloukkuja.”

Teknologia, media ja telekommunikaatio -alalla työllisyysnäkymät ovat vahvimmat. Alan työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori on +41 prosenttiyksikköä. Heikoimmat työllisyysnäkymät ovat tukku- ja vähittäiskaupan alalla, jossa indikaattorin arvo on +8.

Maantieteellisesti tarkasteltuna Länsi-Suomen alueelle barometri ennustaa vahvinta työllisyyskehitystä vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Alueen työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori on +38.

Itä-Suomi on noussut ja siellä indikaattorin arvo on +22. Etelä-Suomi on yksi heikoimmista alueista, jossa indikaattorin arvo on +20. Pudotusta edellisestä kvartaalista on 6 prosenttiyksikköä. Pohjois-Suomen alueelle työllisyysnäkymiä kuvaavan indikaattorin arvoksi tulee myös 20, mutta pudotusta edellisestä kvartaalista on 3 prosenttiyksikköä.

Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 62 400, kun vuotta aiemmin määrä oli 43 000. Avoimien työpaikkojen määrä on nyt suurempi kuin kaksi vuotta sitten ennen koronapandemiaa, jolloin niitä oli 48 500.

Kolmannella vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista 28 prosenttia oli määräaikaisia. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 18 prosenttia, kun edellisen vuoden vastaavana ajankohtana osuus oli 23 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan avoimista työpaikoista 67 prosenttia oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 54 prosenttia. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli määrällisesti eniten terveys- ja sosiaalipalveluiden, teollisuuden sekä kaupan alojen toimipaikoissa.

a: 794b:784c: 1
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös