Arvo-osakkeet

Vuokrausasteiden lasku huolestuttaa asuntosijoittajia – kiinteistöyhtiö Toivo Group reagoi tilanteeseen

Kiinteistökehitysyhtiö Toivo Group raportoin tämänhetkisen vuokrausasteensa poikkeuksellisesti jo ennen seuraavaa tulosraporttia.

Toivo Group listautuminen Markus Myllymaki
Toivo Groupin toimitusjohtaja Markus Myllymäki

Kuluneen vuoden aikana mediassa on ollut tiiviisti uutisointia vapaista vuokra-asunnoista erityisesti pääkaupunkiseudulla. Ylen mukaan Helsingissä vuokra-asuntoja on tarjolla yli kaksi kertaa enemmän kuin ennen koronaa.

Ennen koronaa lokakuussa 2019 oli Helsingissä 2 543 vapaata vuokra-asuntoa, kun vastaavasti lokakuussa 2021 vapaita vuokra-asuntoja oli peräti 6 460 kappaletta.

”Ennen vuokra-asuntojen markkinointiaika oli Helsingissä selvästi koko maata lyhyempi, nyt se on jopa pidempi. Koskaan aikaisemmin ei pääkaupunkiseudulla ole ollut näin isoa valinnanvaraa ja puhevaltaa vuokralaisella”, kertoo asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Ylelle.

Nopeimmin vuokra-asuntojen tarjonta on noussut Espoossa, missä vuokra-asuntoja on tarjolla kolme kertaa enemmän kuin syksyllä 2019.

Suomen vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi, että pääkaupunkiseudulla vuokralaisen löytäminen on edelleen vaikeaa.

Vastikään listautunut kiinteistösijoitusyhtiö Toivo Group kertoo tiedotteessaan, että myös osa sijoittajista on ilmaissut huolensa vuokra-asuntotoimijoiden vuokrausasteesta.

Yhtiön mukaan vuokrausasteita raportoivien listattujen asuntosijoitusyhtiöiden joukossa on toimijoita, joiden vuokrausasteet ovat pudonneet syksyn 2021 aikana alle 96 prosentin.

Toivo Group kertoo, että sen tämänhetkinen asuntojen vuokrausaste on 99 prosenttia.

Yhtiö haluaa kertoa vuokrausasteensa poikkeuksellisesti jo ennen kuluvan katsauskauden loppua. Vahva vuokrausaste kertoo yhtiön näkemyksen mukaan strategiamme vahvuudesta poikkeuksellisessa markkinassa.

Toivon Group Oyj:n asunnot täyttävät keskimäärin seuraavat kriteerit: uudehkot asuntokohteet, huoneistojen keskikoko noin 42 neliömetriä, 98 prosenttia kohteista sijaitsee PK-seudulla, Turussa ja Tampereella ja asunnon keskimääräinen vuokra on noin 825 euroa.

Toivo Group kertoo kilpailevansa muiden asunnontarjoajien kanssa parhaista vuokralaisista. Osa vapaista asunnoista on vuosikymmenien ikäisiä, eikä kaikilta osin täytä enää nykypäivänä sovellettavia asuntorakentamisen kriteereitä. Yhtiön arvion mukaan asuntojen varustelu- ja kuntotason muutokset eivät näy täysimääräisinä vuokrien määrissä ja yhtiö uskookin uudehkojen nykyaikaisesti varusteltujen asuntojen kasvattavan suosiotaan.

Uudehkot ja hyvin varustellut asunnot voivat olla vuokraustoiminnassa etulyöntiasemassa, mikäli ne tarjotaan vuokralle alueelle houkuttelevaan hintaan. Yhtiön mukaan sen asuntokannan keskimääräisellä hintatasolla ja korkealla vuokrausasteella on selkeä syy-seuraus suhde.

Kasvukeskusten vuokralaisilla on vihdoin oikeus valita asunnon laatutasojen ja sijaintien välillä, Toivo Group muistuttaa. Lisääntynyt tarjonta tai pienentynyt kysyntä mahdollistaa vuokralaisille mahdollisuuden valita itselleen parhaiten sopivan asunnon, jossa hinta ja laatu kohtaavat.

Toivolla on tällä hetkellä hankekehityssalkussa noin 1 800 asunnon hankekanta. Yhtiön tavoitteena on käynnistää hankkeet vuosien 2021–2024 aikana. Asiakkailta saamansa palautteen ja suotuisan vuokrausasteen perusteella yhtiö arvioi hankekannan asunnoille kasvavaa tarvetta ja kysyntää.

Toivo Group lähti liikkeelle vuonna 2015. Kiinteistökehitys ja kiinteistöjen omistaminen kuuluvat yhtiön liiketoiminnan ytimeen. Konserni muodostuu emoyhtiö Toivo Groupista ja tytäryhtiöistä. Lisäksi Toivo operoi eri osakkuusyhtiöillä.

Liiketoiminta jakaantuu kiinteistökehitykseen sekä kiinteistöjen omistamiseen. Liiketoimintaan kuuluvat hankekehitys, suunnittelu ja rakennuttaminen sekä kiinteistöjen omistaminen, vuokraus ja erilaiset lisäpalvelut.

Osa Toivo Groupin johdosta ja hallituksen jäsenistä on aiemmin hankkinut kannuksensa ja voittonsa moduulirakentaja Lehto Groupista. Voitot ovat tulleet Lehdon osakkeiden myynnistä.

Kommentoi
Ylös
>