Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Energia-ala päihittää muut toimialat kasvuvauhdillaan

Markkinat ovat aliarvioineet energia-alan tuloksentekokykyä, uskoo Nordean päästrategi.

Viimeisen vuosineljänneksen tuloskausi on jo alkanut. Nordea odottaa, että tulokset ylittävät jälleen selvästi odotukset ja tuovat siten myös nostetta pörssikursseille.

”Amerikkalaisyhtiöiltä odotetaan tällä hetkellä reipasta, vajaan neljänneksen tuloskasvua vuodentakaiseen verrattuna. Talouden kehitykseen suhteutettuina nämäkin luvut vaikuttavat kuitenkin aivan liian varovaisilta”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Saaren mukaan amerikkalaisyhtiöiden liikevaihdon odotetaan kasvaneen taloutta hitaammin, mikä ei ole kovin tyypillistä. Lisäksi vahvan kasvun neljänneksellä ennuste on, että tulokset olisivat supistuneet edellisneljänneksestä, mikä on hänen mukaansa erittäin epätodennäköistä.

”Uskommekin, että tuloskasvu on todellisuudessa ollut jonkin verran päälle 30 %”, Saari kertool.

Saaren mukaan energia-ala tulee lyömään lähes varmasti kaikki muut alat kasvutahdillaan.

”Vertailuajankohtana eli vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä ala teki vielä tappiota, joten kasvuprosenttien laskeminen ei välttämättä ole kovin mielekästä. Öljyn hinnan raju nousu on yhtä kaikki edesauttanut alan tuloskasvua.”

Raaka-aineiden hintojen muutokset kuitenkin hinnoitellaan osakekursseihin melko nopeasti niiden läpinäkyvyyden ansiosta. Siksi Saaren mukaan pelkästään noussut öljyn hinta ei välttämättä riitä tukemaan toimialan kurssikehitystä jatkossa, vaikka se vaikuttaakin myönteisesti tuloksiin.

Myös teollisuuden vahvat kasvuluvut ovat osittain myytävien hyödykkeiden arvonnousun ja osittain edullisen vertailukohdan ansiota.

”Edellä mainittujen toimialojen hinnoittelu heijastaa mielestämme melko hyvin tulosten vahvaa palautumista”, päästrategi toteaa.

Teknologia-ala pärjää todennäköisesti globaalisti jälleen selvästi odotuksia paremmin, Saari uskoo.

”Alan tuloksentekokykyä on viime neljänneksinä aliarvioitu jatkuvasti keskimääräistä enemmän. Lisäksi teknologia-ala kokonaisuutena hyötyy yritysten kasvavista investoinneista sekä monia muita aloja piinaavasta puolijohdepulasta.”

Kaikkien toimialojen odotetaan kasvattaneen tuloksiaan vuoden takaisesta. Saaren mukaan tämän ei pitäisi olla kovin suuri yllätys, kun huomioidaan vertailuajankohdan heikko tulostaso.

Kuitenkin defensiivisten alojen kasvuluvut jäävät maltillisiksi osin viime vuoden korkeamman vertailukohdan ja osin kustannuspaineiden takia.

”Defensiivisyyteen myös kuuluu tulosten vaimeampi vaihtelu, jonka ansiosta sekä laskut että nousut ovat huomattavasti muita aloja maltillisempia”, Saari toteaa.

Allokaatiosuosituksissa Nordea pitää edelleen Pohjois-Amerikan osakkeet ylipainossa ja Euroopan osakkeet vastaavasti alipainossa. Pankin mukaan kasvun edellytykset ovat paremmat Atlantin toisella puolen, mikä tukee myös tulosten kasvua. Kovan elpymisen jälkeen rakenteelliset huolet alkavat jossain vaiheessa painaa Eurooppaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös