Tilausten vuolas virtaus jää ehkä liikaakin paitsioon merenkulun softaajassa eli Wärtsilä-konsernissa.
”Konepajan” osakekurssi tipahti melko jyrkästi tulosjulkistuksen jälkeen.
Sijoittajat ja pörssianalyytikot puntaroivat nyt etenkin voimaloiden valmistajaa eli Wärtsilä Energyä, joka voitti muun muassa lähes puolen miljardin euron tilauksen Meksikosta.
Öljyn ja maakaasun hinnat ovat kirineet korkeuksiin. Pörssikonkari Hannu Angervuo nostaa Wärtsilän eduksi monipolttomoottorit, joissa voi vaihtoehtoisesti polttaa sekä kaasua että dieseliä tai uusiutuvia kulloisenkin hintatilanteen aikana.
”Tuulivoiman osuus nousee yhä merkittävämmäksi energiassa, mikä vaatii säätövoimaa. Sekin saattaa pelata Wärtsilän eduksi energiassa”.
Osavuoden mukaan energiamarkkinat ovat lähteneet elpymään päin voimala- ja laitetilauksissa.
Wärtsilän moottorit kisaavat kaasuturbiinien kanssa
Globaaleja voimalamarkkinoita voi sijoittajille avata alan suuryhtiöiden keskinäisellä marssijärjestyksellä.
Osavuoden mukaan Wärtsilä Energyn markkinaosuus on pudonnut noin viiteen prosenttiin voimaloissa, jotka käyttävät nestemäisiä polttoaineita eli esimerkiksi dieseliä tai kaasua. Jättiyhtiöt, kuten amerikkalainen General Electric eli GE, saksalainen Siemens, italialainen Ansaldo ja japanilainen Mitsubishi tuottavat kaasuturbiineita energian lähteeksi.
Wärtsilä on ainoana moottorinvalmistajana pystynyt kisaamaan tasaväkisesti kaasuturbiinien valmistajien kanssa suurissa voimaloissa globaaleilla pelikentillä.
Suomalaisyhtiö on käyttänyt kilpailuvalttinaan etenkin monipolttomoottoreitaan.
Alan markkinatutkijan Mccoy Power Resortin mukaan Wärtsilä ehti vuoteen 2018 mennessä nostaa megawateilla mitattuna markkinaosuuteensa kuudesta prosentista noin 20 prosenttiin maailman yhteenlasketuista voimalatoimituksista.
GE on kaasuturbiineillaan pitänyt halussaan noin 30 prosentin osuutta ja Siemens noin viidennestä. Mitsubishi ja Ansaldo jäivät silloin kaasuturbiineillaan Wärtsilän taakse.
Voimaloiden tilaukset ovat globaalistikin pysyneet hidastempoisina. Wärtsilänkin osuus tipahti siten noin viiden prosentin tasolle viime vuodelta.
Käynnissä on nolla-summa -peli
Yhtiöiden osavuosista voi päätellä, että osuudet ovat liikkuneet ylös ja alas myös Wärtsilän kilpailijoilla. Voimaloissa on käynyt nolla-summapeli, jossa toisen tilauksen voitto on toisen tappio.
Energian kalleuden peesausta ja monipolttomoottoreiden ansiota voi ehkä peilata sitä vasten, että Wärtsilä Energy nosti viimeisellä kvartaalilla paljon eli noin 120 prosentilla tilauskertymäänsä, joka tekee lähes 2,5 miljardia euroa rullaavan 12 kuukauden aikana.
Ja liikevaihtoon tuli 44 prosenttia plussaa. Rullaavan 12 kuukauden liikevaihdoksi tulee 1,86 miljardia euroa, josta liikevoittoa kertyi noin seitsemän prosentin verran.
Tilausten kasvussa kilpailijoiden ohi
Wärtsilä Energyn tilausten jyrkkää nousua voi ehkä selkeimmin rinnastaa amerikkalaiseen kaasuturbiinien ja tuulivoimaloiden valmistajaan GE:hen.
Konsernin osavuodessa tulee erikseen esiin turbiinivoimaloiden eli Powerin luvut.
GE Power hankki loppuvuodesta noin 3,8 miljardin euron tilaukset, joka jäivät noin 21 prosenttia miinukselle verrattuna edellisen vuoden viimeiseen kvartaaliin. GE teki noin 4,2 miljardin euron liikevaihdolla 6,6 prosentin liikevoiton, joka jäi siten hieman alemmaksi Wärtsilä Energyä.
Liikevaihtokin otti noin kymmenen prosenttia takapakkia GE Powerissa.
Amerikkalaiskonsernin laitetoimitukset kaasuturbiineissa alenivat kymmenellä eli 62 turbiiniin viime tilikaudella verrattuna vuoteen 2020.
Saksalaisen Siemensin Gas and Power vahvisti 12 kuukauden mittaisella tilikaudella noin kahdeksan prosenttia eli 20,8 miljardiin euroon tilauskertymäänsä, joista kertyi merkittävä osa Saksasta. Siemens ei anna julki pelkkien turbiinivoimaloiden lukuja. Siemens lukeutuu suurin tuulivoimaloiden valmistajiin.
Saksalainen MAN Energy Solutions ei julkista voimaloidensa liikevaihtoa eikä kannattavuutta.
Wärtsilästä tullut merenkulun softaaja
Wärtsilästä on kehkeytynyt etenkin yritysostoilla merenkulun digitalisoija ja softayhtiö, mikä palkitsee energiassa ja laivapuolella.
Uuden teknologian aiemmista lähes miljardiluokan yritysostoista voi poimia muun muassa amerikkalaisen Greensmith Energyn, joka toi energianhallintaa muun muassa tuuli- ja aurinkovoimassa sekä sähkön varastoinnissa akkuihin.
Osavuodesta voi päätellä, että varastointi tukee Wärtsilä Energyn tilauksia.
Wärtsilän yritysostoista voi poimia brittiläisen kaasuteknologian Hamworthyn, komentosiltajärjestelmien saksalaisen L3 Marine Systemsin, brittiläisen ohjelmistotalon Transasin sekä laivareittien optimointiin ja samalla energian säästöihin keskittyvän Eniramin.
Konserni palvelujen eli Marine Systemsin tilauskertymä ponnahti 130 prosentin verran, mikä kuvaa yritysostojen antia. Myös digipuolen eli Voyagen tilaukset kulkivat yläviistoon.
Laivapuolen Marine Powerin tilauskertymä nousivat noin 50 prosentin verran ja osaksi uusiutuvan energian ansiosta.
Fossiilivapaat polttonaineet toistaiseksi jääneet ohueksi virtaukseksi verrattuna diesel-moottoreihin, jotka pitävät hallussaan jopa yli 90 prosenttia markkinoista niin laivoissa kuin voimaloissakin.
Wärtsilän eduksi voi nostaa suuruuden, joka on tullut etenkin kaasuteknologian ja digipuolen yritysostoista. Pelkät moottorit ovat tuoneet keskimäärin hieman yli kymmenen prosenttia konsernin liikevaihdosta ja huollot noin puolet.
Laitetilaukset vahvistuivat kuitenkin viimeisellä vuosineljänneksellä. Wärtsilä masinoi nyt voimalla eteenpäin fossiilivapaata energiaa, mikä tulee esiin myös tilauskirjoissa.

Lars
31.1.2022 at 20:55
Siemens Energy, ei Siemens. Siemens Energy AG on energiayhtiö, joka on perustettu Siemens -konsernin entisen kaasu- ja sähködivisioonan myötä ja johon kuuluu 67 prosentin osuus Siemens Gamesasta.