Kryptot

Markkinoille on tulossa ensimmäinen fyysinen bitcoin-ETF

Pörssinoteeratut indeksirahastot saattavat lisätä bitcoinin kysyntää ja siten luoda kryptovaluuttaan nousupainetta.

USA:n arvopaperi- ja pörssikomissio SEC antoi viime lokakuussa vihreää valoa ensimmäiselle Bitcoin-futuurien ETF:lle, eli pörssinoteeratulle rahastolle. Kaupankäynti ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) -rahastolla alkoi New Yorkin pörssissä maanantaina 18.10.

Kyseinen ETF on ensimmäinen bitcoiniin sidottu ETF eli pörssinoteerattu indeksirahasto amerikkalaissijoittajille. Uusi ETF-rahasto on omiaan luomaan nousupaineita bitcoinin hintaan. Rahasto tarjoaa sijoittajille helpon väylän tulla mukaan kryptomarkkinoiden kehitykseen.

SEC:n myönteisen päätöksen myötä uskotaan myös muiden toimijoiden julkaisevan omia rahastojaan pian. Vaikka SEC:in ei tänä vuonna odoteta sallivan muita kuin bitcoin-futuurien ETF-hakemuksia, uskotaan tuoreen päätöksen ennen pitkää tasoittavan tietä myös laajempien rahastojen hyväksymiselle.

Ensimmäinen bitcoin-ETF on niin sanottu synteettinen ETF, joka ei sijoita suoraan bitcoiniin, vaan seuraa kryptovaluutan hintakehitystä futuurien eli johdannaisten avulla. Futuuri ovat kahden osapuolen välinen sopimus ostaa tai myydä kohde-etuutena oleva tuote – tässä tapauksessa bitcoin – tiettynä hetkenä tiettyyn hintaan tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä ei ole vielä markkinoilla ETF:ää, joka johdannaisten sijaan seuraisi bitcoinin arvoa sijoittamalla suoraan itse bitcoiniin.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja lisää krypto-ETF:iä on tulossa.

Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen Henri Väkeväinen kertoo Bittiraha.fi-sivustolla, että Grayscale Investments -yhtiö on jättänyt vuonna 2021 hakemuksen Yhdysvaltain SEC:lle heidän bitcoin-rahastonsa muuntamisesta spot ETF:ksi.

Tämän uuden pörssinoteeratun indeksirahaston omistamat bitcoinit olisivat jatkossa fyysisiin omistuksiin verrattavia omistuksia etf:n taseessa. Se siis poikkeaa rakenteeltaan ProSharesin rahastosta, joka seuraa bitcoinin arvoa johdannaisten avulla.

”Spot etf olisi siten siinä mielessä täysin erilainen kuin futuuripohjainen etf, koska spot etf:n tulisi myös omistaa riittävä määrä bitcoineja, jotta sen markkina-arvo voitaisiin määritellä mahdollisimman lähelle markkinahintaa”, Väkeväinen toteaa.

Uuden bitcoinin rahaston laatu riippuu siitä, mikä tulee olemaan sen niin sanottu tracking error. Se on tunnusluku, jolla mitataan sijoitusrahaston salkun tuoton poikkeamaa vertailuindeksistä. Pieni luku kertoo, että rahaston tuotto on lähellä vertailuindeksin tuottoa.

Uuden fyysisen bitcoin-ETF:n tracking errorin tulisi olla mahdollisimman pieni, jotta etf:n voitaisiin katsoa todellisuudessa seuraavan Bitcoinin hintaa.

Väkeväisen mukaan bitcoin-ETF voivat olla myös suurempi ilmiö markkinoilla kuin monet arvaavatkaan. Ne houkuttelevat kryptovaluuttojen pariin yhä enemmän suuria institutionaalisia sijoittajia.

”Jos spot-etf:t hyväksytään, voisi se mahdollistaa institutionaalisten sijoitukset tällaisiin Bitcoin-pohjaisiin etf-tuotteisiin. Jos tällaisiin etf:iin sijoittaisi edes muutama suurempi institutionaalinen sijoittaja kuten vaikka investointipankki, vakuutusyhtiö tai eläkerahasto, silloin se loisi tällaiselle etf:lle suuren tarpeen hankkia bitcoineja markkinoilta, jotta etf:n hinta seuraisi mahdollisimman tarkasti Bitcoinin hintaa.”

Suurten institutionaalisten sijoittajien mukaan tulo kryptomarkkinoille ETF:ien kautta loisi Bitcoinin hinnalle nousupainetta, joka taas johtaisi kalliimpaan Bitcoinin markkinahintaan, Väkeväinen toteaa.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

1 kommentti

1 kommentti

  1. Viljo Koskela

    14.4.2022 at 15:39

    On mielenkiintoista seurata ensimmäisen bitcoin-etf:n avaamista. Se on varmasti suuri tapahtuma, joka voi vaikuttaa merkittävästi bitcoinin hintaan, mutta kaikki riippuu siitä, mihin markkinatakaajat pyrkivät ja miten he käyttävät botteja. Jos et ymmärrä, miten markkinatakaaja voi vaikuttaa hintaan bottien avulla, suosittelen lukemaan artikkelit osoitteessa https://cryptodaily.no, joissa on arvosteluja kaupankäyntiboteista. Robottikauppa on ollut noin 70 prosenttia kaupankäynnin maailmassa jo pitkään.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös