Sijoitusideat

Mitkä ovat investointipankki Goldman Sachsin osaketärpit vuodelle 2022?

Pankki analysoi amerikkalaisyhtiöitä odotetun tuoton ja riskin suhteen.

Takana on vahva sijoitusvuosi 2021. Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 kallistui osinkojen kera yli 29 prosenttia. Helsingin pörssi nakutti kokonaistuottoa reilut 25 prosenttia. 

Passiivisiin rahastoihin sijoittaminen osoittautui oivaksi osakestrategiaksi vuonna 2021. Indeksiin sijoittamalla voitettiin suurin osa aktiivisista sijoitusstrategioista ainakin Yhdysvalloissa. Passiivisen sijoitustyylin menestys oli vahvasti tuottaneiden teknologiajättien ansiota. Ne ovat isolla painolla monissa passiivisesti hoidetussa rahastoissa.

Lähtökohdat vuodelle 2022 ovat viime vuotta haastavammat. Korkeampi inflaatio ja tasaantuva talouskasvu huolestuttavat sijoittajia. Toisaalta yhtiöiden tuloskasvu on edelleen vahvaa. Sen ansiosta monet keskeiset osakkeiden arvostuskertoimet ovat jopa hieman supistuneet vuodentakaisesta.

Osakemarkkinoiden haastava tilanne näkyy sijoitusstrategien ennusteissa. Ammattilaiset ovat tällä haavaa harvinaisen jakautuneita ensi vuoden suhteen. Uutistoimisto Bloomberg kysyi sijoitusstrategeilta S&P 500 -indeksin* tuottoarviota seuraavalle 12 kuukaudelle. Arviot vaihtelivat +15 prosentin ja -5 prosentin välillä. 

Näin amerikkalaispankki Goldman Sachs valitsi suosikkiosakkeensa vuodelle 2022

Goldman Sachs analysoi amerikkalaisyhtiöitä ja pyrki löytämään tuotto-riskisuhteeltaan houkuttelevia osakesijoituksia. Tuotto-riskisuhteen analysoiminen on menestyvän sijoitustoiminnan kulmakivi, sillä sijoittajan kannattaa tutkia millä riskillä tietty tuottotaso saavutetaan. Sijoittajalle houkuttelevin vaihtoehto on luonnollisesti korkea odotettu tuotto mahdollisimman pienellä riskillä. 

Analyysin aluksi Goldman Sachs jakoi yhtiöt järjestykseen odotettujen tuottojen perusteella. Odotetut tuotto saatiin laskettua, kun yhtiöiden nykykurssia verrattiin analyytikoiden tavoitehintoihin. Seuraavaksi pankki seuloi suosikkiosakkeista implisiittisen volatiliteetin perusteella tuotto-riskisuhteeltaan houkuttelevimmat vaihtoehdot. Implisiittinen volatilitetti lasketaan optiosopimuksista ja se kuvaa markkinoiden odotuksia tulevasta kurssivaihtelusta. Implisiittinen volatiliteetti sopii riskin mittariksi Goldman Sachsin strategiassa, koska se on eteenpäin katsova kuten analyytikoiden tavoitehinnat.

Pankin osaketärpit muodostuvat osakkeista, joiden mediaanin nykykurssi on noin 30 prosenttia tavoitehintaa edullisempi. Siispä kyseisten osakkeiden nousupotentiaali on suositusten perusteella selvästi suurempi verrattuna optimistisimpiin strategeihin, jotka arvioivat S&P 500 -indeksin kallistuvan maksimissaan 15 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana.

Lisäksi suosikkiosakkeiden riskin mediaani oli hieman, mutta ei merkittävästi indeksin riskiä korkeampi. Siispä Goldmanin osaketärppien tuotto-riskisuhde on huomattavasti indeksiä houkuttelevampi.

Goldman Sachsin strategia on tuonut indeksiä korkeamman tuoton pitkällä aikavälillä 

Goldman Sachsin analyysin perusteella parhaimman tuotto-riskisuhteen yhtiöt löytyvät telekommunikaatioalalta, energiasektorilta ja kestokulutushyödykkeistä. Yksittäisistä yhtiöistä niitä ovat muun muassa Activision Blizzard, T-Mobile US, Comcast, Penn National Gaming, Target, Citigroup, Medtronic ja Zimmer Biomet Holdings. Kaikkien odotetun tuoton ja implisiittisen volatiliteetin välinen suhde on yhden tuntumassa tai jopa yli.

Goldmanin hyödyntämä varsin yksinkertainen osakevalintastrategia on toiminut vuosien saatossa erinomaisesti. Vuoden 2004 lopussa tehty 100 dollarin sijoitus olisi kasvanut noin 450 dollariin vuoden 2021 loppuun mennessä, jos varat olisi sijoitettu strategian mukaan. S&P 500 -indeksiin sijoittamalla 100 dollaria olisi kasvanut noin 385 dollariin.

Goldman Sachsin oma arvio S&P 500 -indeksin pistelukemaksi on 5100 pistettä 12 kuukauden kuluttua. Se on noin seitsemän prosenttia suurempi kuin nykyinen pisteluku. Pankki arvioi kurssinousun olevan erityisesti yhtiöiden tuloskasvun ansiota. Goldman Sachsin näkemyksen mukaan vuosi 2022 on siis jokseenkin keskiverto osakemarkkinoilla.

*S&P 500 -indeksi kuvaa suurimpien amerikkalaisyhtiöiden markkina-arvon kehitystä ja on sen vuoksi kenties maailman seuratuin osakeindeksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös