Indikaattorit

USA:n inflaatio kiihtyi korkeammalle kuin kertaakaan 40 vuoteen – koroissa raju piikki ylöspäin

Markkinat osasivat odottaa, että Yhdysvaltojen inflaatio pysyy yhä korkeana tammikuussa. Toteutunut lukema oli silti yllätys.

Kuluttajahintaindeksi nousi tammikuussa 7,5 prosenttia edellisvuodesta, kun joulukuussa vastaava luku oli 7,0 prosenttia. Inflaation kiihtyminen oli odotettua kovempaa, sillä uutistoimisto Bloombergin ekonomisteilta keräämä ennuste oli 7,3 prosenttia.

Vakaammin kehittyvä pohjainflaatio nousi tammikuussa 6,0 prosenttiin, kun joulukuussa pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia. Konsensusennuste tammikuun pohjainflaatiosta oli hieman vähemmän, 5,9 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu lyhyellä aikavälillä voimakkaasti heilahtelevien ruoan ja energian vaikutus.

Inflaatio on nyt myös aiempaa laaja-alaisempaa. Tämä näkyy esimerkiksi OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen Twitterissä jakamasta kuvasta.

”Hintojen nousu laaja-alaistui entisestään: 37 %:n osuus kulutuskorista kallistui vähintää 5 % vuositasolla ja 23 %:n osuus peräti yli 8 %:lla. Hintojen nousu tapahtuu laajalla kärjellä”, Hännikäinen toteaa toisessa tviitissään.

USA:n keskuspankki Fed seuraa inflaatiolukuja tarkasti, ja sen odotetaan nostavan korkoja tänä vuonna pyrkiessään torjumaan hintojen nousua ja työllisyystilanteen lähestyessä täystyöllisyyttä.

Odotettua kovempi inflaatio antaa lisää pontta ennusteille, että USA:n keskuspankki tulee nostamaan ohjauskorkoa jo alkuvuodesta. Keskuspankki on jo aiemmin ilmoittanut, että se on valmis aloittamaan korkojen nostamisen jo maaliskuussa ja sallimaan myös massiivisen varallisuusomistuksensa laskun nopeammin kuin edellisen rahapolitiikan kiristyssyklin aikana.

Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit laskivat tammikuun inflaatiolukujen seurauksena.

Dramaattisimmat liikkeet nähtiin kuitenkin koroissa. Laajasti seurattu USA:n 10-vuoden velkakirjan korko nousi yli 2,0 prosentin 2,03 prosenttiin. Vielä keskiviikkona kyseinen korko oli päätynyt 1,93 prosenttiin.

USA:n pitkä korko on jatkanut nousuaan sitten kesän 2020, jolloin se oli alhaisimmillaan alle 0,54 prosenttia. Pitkä korko ei edelleenkään ole historiallisesti korkealla tasolla, mutta suunta on tasaisesti ylöspäin. Pitkät korot heijastelevat markkinoiden odotuksia inflaatiokehityksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös