Markkinakommentit

Eläkeyhtiö: Keskuspankkien toimet ja finanssipoliittinen elvyttäminen vaikuttavat sijoitusmarkkinoiden kehitykseen ratkaisevasti

Sijoitusmarkkinat joutuvat sopeutumaan aiempaa korkeampiin korkotasoihin, arvioi eläkeyhtiö Elo.

Maailmantalous elpyi vahvasti vuonna 2021. Kasvu oli voimakkaampaa kuin vuosikymmeniin. Tämä heijastui myös eläkeyhtiö Elon sijoitustuottoihin. Elon sijoitukset tuottivat 14,0 (3,6) prosenttia, kun edellisvuonna ne olivat tuottaneet 3,6 prosenttia.

Sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2021 lopussa yli 29 miljardia euroa.

”Viime vuosi oli maailmanlaajuisesti hyvin poikkeuksellinen. Sijoitustuottojen valossa voimme olla tyytyväisiä, sillä koko vuoden tuotto, 3,6 miljardia euroa eli 14 prosenttia, oli Elon historian paras. Erityisen hyvät tuotot saimme vuoden viimeisellä neljänneksellä”, Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson kertoo.

Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo kertoo, että kansainväliset talous ja sijoitusmarkkinat elpyivät voimakkaasti vuonna 2021, kun useimmat kehittyneet taloudet kuroivat umpeen koronapandemian aiheuttaman BKT:n pudotuksen.

”Tuottoja tuki laaja raha- ja finanssipoliittinen elvyttäminen”, Hiidenpalo toteaa.

Osakesijoituksilla hulppea tuotto

Elon osakesijoitukset tuottivat 26,6 prosenttia, korkosijoitukset 1,7 prosenttia, kiinteistösijoitukset 7,5 prosenttia ja muut sijoitukset 10,0 prosenttia. Edellisvuonna osakesijoitukset olivat tuottaneet 4,5 prosenettia korkosijoitukset 2,6 prosenttia, kiinteistösijoitukset 2,2 prosenttia ja muut sijoitukset 6,0 prosenttia.

”Osakemarkkinat tuottivat hyvin vuonna 2021. Alueelliset tuotot eriytyivät loppuvuoden aikana. Yhdysvaltain osakkeet tuottivat parhaiten suurten teknologiayhtiöiden vetämänä, heikoiten tuottivat kehittyvien markkinoiden osakkeet. Suomen talous toipui taantumasta, kulutuksen ja investointien tukiessa kasvua. Suomen osakemarkkina tuotti Euroopan tavoin hyvin suhteessa muihin markkinoihin, Hiidenpalo kertoo.

Pääomasijoitusten tuotot olivat ennätyksellisen korkeat.

”Elon pääomarahastosijoitukset tuottivat erinomaisesti yltäen yli 40 prosentin tuottoon. Tuotot ovat tulosta pitkäjänteisestä kotimaisesta ja kansainvälisestä sijoittamisesta. Yritykset hyötyivät talouksien elpymisestä ja hyvästä osakekurssikehityksestä”, kertoo Hiidenpalo.

Kiinteistösijoitusmarkkinat normalisoituivat, kaupankäynti palautui lähes koronaa edeltävälle tasolle ja rakentamisen volyymit olivat korkeat. Kiinteistökehityksen ja myyntien tulokset sekä markkina-arvojen positiivinen kehitys nostivat kokonaistuottoja erityisesti asunto- ja toimistokiinteistöissä, vaikka pandemian vaikutukset heijastuivat kiinteistöjen vuokratuottoihin alkuvuonna.

Tulevaisuuden näkymät riippuvat talouspolitiikasta

Talouskasvun ja inflaation sekä keskuspankkipolitiikan välinen yhteys vaikuttaa merkittävästi sijoitusmarkkinoille vuoden 2022 alkupuoliskolla.

Elon mukaan maailmantalouden kasvuennusteet kuluvalle vuodelle ovat edellisvuotta matalampia, noin neljän prosentin tuntumassa. Useissa teollisuusmaissa osaavan työvoiman saanti sekä inflaatiopaineet, mukaan lukien energian hintojen nousu, ovat haaste liiketoiminnalle.

Suomen talouskasvu jatkuu, mutta jäänee hieman alle kolmen prosenttiin. Kasvu pysynee vahvana ja laajapohjaisena nojaten sekä vientiin että kulutus- ja investointikysyntään. Erityisesti palveluiden kulutuksen ennakoidaan elpyvän.

Keskuspankkien toimet sekä finanssipoliittinen elvyttäminen vaikuttavat sijoitusmarkkinoiden kehitykseen ratkaisevasti, Elo arvioi.

Eläkeyhtiö odottaa rahapolitiikan kiristyvän, jolloin myös markkinakorkojen nousu todennäköisesti jatkuu vuoden 2022 aikana. Sijoitusmarkkinat joutuvat sopeutumaan aiempaa korkeampiin korkotasoihin sekä niukempaan likviditeetin määrään markkinoilla.

Myös toisen eläkeyhtiön, Varman, sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä pitää rahapolitiikkaa keskeisenä tuleviin sijoitusmarkkinoiden tuottoihin vaikuttavana tekijänä.

Rytsölän mukaan sijoitusmarkkinoiden tulevia tuottoja ohjaa vahvasti keskuspankkien toiminta.

”Sijoitusmarkkinoiden tulevaisuudennäkymät kulminoituvat siihen, miten markkinat pystyvät suodattamaan tulevan rahapolitiikan kiristyksen”, hän toteaa.

Rytsölän mukaan Yhdysvaltain keskuspankilla FEDillä alkaa olla kova kiire nostaa ohjauskorkoa, ja pelkona on, että myöhästymisen takia korkoa joudutaan nostamaan liikaa.

”Tämä skenaario luo painetta osakkeiden korkeille arvostustasoille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös