Tunnusluvut

Jättipankki ennustaa osakkeiden kurssinousua lähes pomminvarman ostosignaalin perusteella

Amerikkalaispankki JPMorganin sijoitusstrategit uskovat löytäneensä indikaattorin, joka lähes varmuudelle kertoo positiivisista tuotoista seuraavina kuukausina.

Amerikkalaisen JPMorgan Chase & Co -pankin sijoitusstrategit uskovat osakemarkkinoiden toipumiseen alkuvuoden laskun jälkeen. Heidän perustelunsa nojaa markkina-indikaattoriin, jota he pitävät lähes “pomminvarmana”. Aiheesta kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Mikä on siis tämä indikaattori?

Jättipankin strategien mukaan se on markkinoiden pelkokertoimen, eli VIX-indeksin voimakas nousu. VIX antaa vahvan ostosignaalin, kun se nousee yli 50 prosenttia viimeisimmän kuukauden liukuvan keskiarvon yläpuolelle.

Näin tapahtui viimeisimmän kerran 25.tammikuuta, kertovat JPMorganin strategit. Heidän väitteestään tekee erityisen mielenkiintoisen se, että VIX-indikaattorin ostosignaali on osoittautunut 100 prosenttisen tarkaksi ostosignaaliksi viimeisen 30 vuoden aikana, mikäli ei huomioida taantuma-ajanjaksoja.

VIX -indeksi kuvaa markkinoiden odotuksia osakkeiden tulevasta volatiliteetista eli osakemarkkinoiden arvonvaihtelusta.

Yhdysvaltojen johdannaismarkkinapaikka CBOE julkaisee VIX -indeksiä reaalisajassa. Pelkokertoimen pistelukema pysyy tavallisesti 10 ja 30 välillä. Kriisien aikana indeksi kuitenkin yleensä pomppaa rajusti ja esimerkiksi finanssikriisin aikoihin VIX indeksi kävi 80:ssä. Korkeimmillaan se oli johdannaismarkkinavetoisessa pörssiromahduksessa vuonna 1987, jolloin se kävi 150:ssä.

”Uskomme osakkeiden tarjoavan yhä nousupotentiaalia, ja osakkeiden noususykli on kaikkea muuta kuin ohi”, JPMorganin strategit kirjoittavat sijoittajakirjeessään.

VIX-indeksin lisäksi osakkeita tukevat strategien mukaan myös yritysten hyvä tuloskehitys. Sijoittajatunnelmat ovat heidän mukaansa painuneet turhankin negatiivisiksi viime aikoina.

Strategien mainitsema VIX-indeksin ostosignaali on toteutunut 21 kertaa vuoden 1990 jälkeen. Seurauksena on ollut keskimäärin yhdeksän prosentin tuotto seuraavan puolen vuoden aikana. Ennen tammikuuta indeksi antoi edellisen kerran ostosignaalin viime marraskuussa. 

Myös Suomessa Nordean päästrategi Antti Saari on havainnut VIX-indeksin ennustevoiman osaketuotoissa.

”USA:n pörssin pelkokerroin pääsi eilen taas sellaisille tasoille, että 6kk aikajänteellä tuotot usein olleet aika hyviä. Mennyt kehitys ei ole tae tulevasta”, Saari toteaa Twitterissä.

Ainoan kerran ostosignaali oli väärä vuonna 2008 alkaneessa maailmanlaajuisessa finanssikriisissä. Tuolloin S&P 500 -indeksi laski peräti 33 prosenttia puoli vuotta ostosignaalin jälkeen.

Indikaattoriin ja sen ostosignaaliin tulee siis suhtautua varauksella.

Artikkelia täydennetty Nordean Antti Saaren tviitin tiedoilla 8.2.2022 klo 21.15.

Kommentoi
Ylös
>