Sijoitusuutiset

Piensijoittajien päätä ei palele – tankkasivat Venäjästä riippuvaista Nokian Renkaita salkkuun

Piensijoittajat ovat suhtautuneet Venäjä-sidonnaisiin kotimaisiin pörssiyhtiöihin eri tavalla Ukrainan sodan puhjettua.

Helmikuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia pörssiosakkeita lisää 40 miljoonalla eurolla. Venäjä-sidonnaisista yhtiöistä ostettiin eniten Nokian Renkaita ja myytiin eniten Fortumia.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta helmikuusta 5,1 prosenttia. Kaupankäynti kuitenkin vilkastui tammikuun euromääräisestä aktiviteetista 8,6 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 12,6 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti nousi viime kuuhun nähden 11,0 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta kauppoja toteutettiin euromääräisesti 44,6 prosenttia viime vuoden helmikuuta vähemmän. Nordean viime vuonna toteuttamat suuret Ahlstrom-Munksjö -kaupat vaikuttavat vertailulukuihin.

Kauppamäärissä yksityissijoittajien aktiviteetti laski tammikuusta 1,2 prosenttia Nordnetin ollessa yhä yksityissijoittajien suurin online-välittäjä 10,9 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

Geopolitiikka sivuutti keskuspankkihuolet

Vuosi 2022 käynnistyi osakemarkkinoilla muuttuvan keskuspankkipolitiikan sävyttämillä huolilla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti geopolitiikan hallitsevaksi markkinateemaksi helmikuussa.

”Nordnetin suomalaisasiakkaat kuitenkin jatkoivat tammikuun tapaan lisäsijoitusten tekemistä. Alkuvuonna kotimaisiin pörssiosakkeisiin on virrannut lisää rahaa Nordnet Suomessa jo puolet koko viime vuoden netto-ostomäärästä”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan helmikuun 23. päivään mennessä Nordnetin suomalaisasiakkaat olivat lisänneet osakepainoa kuukauden alusta 35 miljoonalla eurolla. Helmlikuun 24. päivänä kauppamäärät kaksinkertaistuivat ja osakepainoa kevennettiin jopa 50 miljoonalla eurolla. Jo seuraavana päivänä yksityissijoittajat kuitenkin palasivat netto-ostajiksi.

P”aniikkimyyntejä ei ilmaantunut laajasti, vaan ostolaidalla toimittiin varovaisen optimistisesti. Vaikka historia ei takaa tulevaa, moni näyttää peilaavan nykytilaa historiaan, jossa pörssi on toipunut sotatilanteista usein melko nopeasti”, jatkaa Tuppurainen.

Osinkopapereita sisään Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden sijaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden voimakkaaseen kurssilaskuun, joka kiihtyi kuukauden lopussa.

”Venäjä-sidonnaisen Nokian Renkaiden kurssitaso on puolittunut vuodenvaihteen jälkeen. Rengasvalmistaja loikkasikin Sammon ja Nordean väliin helmikuun toiseksi netto-ostetuimmaksi”, Tuppurainen kertoo.

Kokonaisuutena osakkeiden kauppatilastot silti osoittavat sijoittajakansan lisänneen Venäjä-yhtiöiden sijaan ensisijaisesti osinkopapereita, sanoo Tuppurainen.

Muista kotimaisista Venäjä-sidonnaisista pörssiyhtiöistä Aspon, Finnairin, Fortumin ja Nurminen Logisticsin kurssit ovat pudonneet vuodenvaihteesta 35–45 prosenttia.

Fortumin osake päätyi helmikuun ylivoimaisesti nettomyydyimmäksi osakkeeksi Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa. Edes Fortumin antelias osinkopolitiikka ei tukenut osaketta.

Kommentoi
Ylös
>