KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Sähkön kilpailutus voi tuoda huomattavia säästöjä

sähkö sähköpistoke sähkömarkkinat sähkösopimus

Harvat kotitaloudet kilpailuttavat sähkösopimuksiaan, vaikka sähkön kilpailutus voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun.

Hurjasti kohonnut sähkön hinta on ollut yksi isoja puheenaiheita Suomessa kuluvana talvena. Sähkön markkinahinta lähti kipuamaan nopeasti ylöspäin marraskuussa ja hinta kävi korkeimmillaan jopa yli 60 sentissä kilovattitunnilta.

Energiavisraston mukaan sähkön tukkumarkkinahintojen voimakas nousu näkyi vuoden loppupuolella etenkin sähkösopimuksen uusijoille – uusien toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tarjoushinnat nousivat kotitalouksille 48,3 prosenttia ja sähkölämmittäjille jopa 108,5 prosenttia. Uusien kaksivuotisten määräaikaisten sopimusten hinnat nousivat kotitalouksille 77,6 prosenttia ja sähkölämmittäjille 84 prosenttia.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön siirtopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Jokainen osa muodostaa yleensä noin kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Hintojen osuudet voivat kuitenkin vaihdella ajankohdan, sähkön käyttöpaikan ja kulutuksen perusteella.

Sähköenergian osuus sähköntoimituksesta on mahdollista kilpailuttaa. Kilpailutuksella voi kuluttaja vaikuttaa maksamansa sähköenergian hintaan ja käyttämänsä sähkön alkuperään.

Sähkön kilpailutus on tehty Suomessa joustavaksi. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa uudestaan ilman rajoituksia, muistuttaa Energiavirasto.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli vanha sähkönmyyntisopimuksesi on määräaikainen eikä sopimuskausi ole vielä päättynyt, sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ilman painavaa syytä. Määräaikainen sopimus sitoo lähtökohtaisesti molempia osapuolia sopimuskauden ajan.

Kuitenkin peräti 65 prosenttia sähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, eli kilpailuttaminen olisi useimmissa tapauksissa mahdollista. Energiaviraston arvion mukaan noin neljäsosa sähkön vähittäismyyntisopimuksista on määräaikaisia.

Asunto-osakeyhtiö tai kiinteistö, jolla on mahdollisuus mitata sähkön kulutus yhdestä pisteestä, voi myös hankkia sähköenergiansa yhteisostona.

Savon Sanomien mukaan kotitalous voi säästää helposti 50–200 euroa, kun kilpailuttaa sähköenergian hinnan.

Sähkön toimittajia kuitenkin vaihdetaan harvoin, eli kilpailuttaminen ei ole kovin yleistä. Johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo Savon Sanomille, että 11,4 prosenttia sähkönkäyttäjistä vaihtoi sähkön toimittajaa vuonna 2015. Viime vuoden lukua ei ole vielä saatavissa.

Paanasen mukaan kotitaloudet, joissa on sähkölämmitys, kilpailuttavat sähköä hanakammin kuin vaikkapa kaukolämmöllä lämpiävissä kerrostaloissa asuvat.

Energiaviraston lukujen mukaan kilpailuttaminen on kuitenkin lisääntynyt, sillä vuonna 2000 sähkön toimittajaa vaihtoi vain neljä prosenttia kuluttajista.

Energiavirasto ylläpitää sähkön hintatietopalvelua www.sahkonhinta.fi, missä on helppo vertailla eri sähkösopimustuotteita käyttöpaikan mukaan. Hintavertailun tekemiseen tarvittavat tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta.

Hintatietopalvelu etsii annettujen hakuehtojen mukaan sopivia sähkötuotteita. Klikkaamalla tuoteniemeä voi katsoa tarkemmat tuotetiedot ja palvelusta saa myös näkyville sähkönmyyjän yhteystiedot.

Sähkön kilpailutus on toteuttaa helposti SähköMittari-palvelussa. Palvelu etsii parhaan sähkösopimuksen useiden tarjoajien joukosta.

Palvelun kautta sähkösopimuksen voi kuluttaja saada melkein aina edullisemmin ja vähintään samaan hintaan kuin suoraan sähköyhtiöltä. 

Palvelun käyttö on hyvin helppoa. Pääsivun lomakkeelle syötetään perustiedot ja palvelu etsii parhaat sähkösopimukset useiden sähköyhtiöiden joukosta. Käyttäjä voi myös klikata vain Jatka -nappia jolloin SähköMittari listaa sähkötarjoukset.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Nauraa partaansa

  1.2.2020 at 21:28

  Voisiko sähkön siirron kilpailuttaa ei se sähkö kallista ole mutta ne siirrot mukamas

 2. sähkön kilpailutus

  16.3.2022 at 16:49

  Sähkön kilpailutus voi tuoda merkittäviä säästöjä. Tässä on hyvät neuvot siitä miten saa itselleen edullisen sähkösopimuksen.

  https://www.arvomedia.fi/halvin-sahkosopimus/

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös