Raaka-aineet

Analyytikot luottavat energiasektorin vahvaan tuloskehitykseen

Analyytikot ovat nostaneet reippaasti energiasektorin jenkkiyhtiöiden tulosennusteita.

öljy öljykanisterit barrel raaka-aineet talous

Analyytikot ovat vihdoin heränneet päivittämään jenkkiyhtiöiden tulosennusteita, huomauttaa konkarisijoittaja Hannu Angervuo viikkokatsauksessaan. Analyytikot ovat nyt laskeneet S&P 500 yhtiöiden tulosennusteita 0,7 prosenttiyksiköllä vuoden 2022 ensimmäiselle neljännekselle.

Factsetin mukaan nyt analyytikot odottavat S&P 500 -indeksin yhtiöiden ensimmäisen neljänneksen tulosten kasvavan 4,7 prosenttia. Kuluvan vuoden alkaessa analyytikoiden ennuste povasi 5,7 prosentin tuloskasvua. Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen liikevaihdon odotetaan kasvavan vertailukaudesta 10,7 prosenttia.

Koko vuodelle 2022 analyytikot ennustavat voittojen kasvavan 9,5 prosenttia, kun ennuste vuoden alkaessa oli 9,0 prosenttia.

Kuva: Factset.

”Analyytikot ovat siis laskeneet hieman ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskasvua, mutta samalla nostaneet koko vuoden 2022 tuloskasvuennustetta”, kiteyttää Angervuo.

Factsetin mukaan S&P 500 -indeksin sektoreista suurinta tuloskasvua vuositasolla vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä odotetaan energiasektorilta. Tuloskasvuennuste on peräti yli 245 prosenttia.

Analyytikot ovat nostaneet energiasektorin tulosennusteita selvästi aiemmasta joulukuun lopussa annetuista ennusteista. Tämä näkyy ylhäällä olevan kuvaajan tummansinisen ja harmaan tolpan poikkeamana.

Energiasektorin tulosennusteiden kasvu johtuu maailmantalouden tilanteesta. Toipuminen koronakriisistä on nostanut öljyn ja maakaasun hintaa maailmanmarkkinoilla.

Raakaöljyn WTI-laadun hinta on ollut nousussa toukokuusta 2020 lähtien. Öljylaadun markkinahinta on noussut jo lähes 100 dollariin barrelilta. Hetkellisesti hinta kävi yli 120 dollarissa.

Lisää vipua energian hinnannousuun on tuonut Ukrainan sota ja sen seurauksena länsimaiden käyttöönottamat historiallisen suuret pakotteet Venäjää kohtaan. Venäjän viennistä energia näyttelee merkittävää osaa.

Toistaiseksi Euroopan Unioni ei ole vielä ottanut käyttöön energiapakotteita Venäjää kohtaan, mutta Yhdysvallat on jo päättänyt lopettaa venäläisen öljyn tuonnin.

Tuloskasvua vuoden 2022 ensimmäiselle neljännekselle odotetaan myös teollisuuteen (+31,9%), perusteollisuuteen (+30,5%), kiinteistöihin (+15,7%), terveydenhuoltoon (+8,6%), IT:hen (+8,3%) ja yhteiskuntapalveluihin +8,3%).

Tuloslaskua analyytikot sen sijaan odottavat seuraaviin: päivittäistavarat (-0,6%), kommunikaatiopalvelut (-6,1%), kestokulutustavarat (-14,9%), rahoitus (-24,2%).

Kommentoi
Ylös
>