Valuuttakurssit

Ekonomisti: Dollari jatkaa vahvistumistaan ja euro heikkenee

Euroalueella on nyt useita epävarmuustekijöitä, joiden vuoksi euro saattaa jatkaa heikentymistään suhteessa dollariin.

Euro on heikentynyt vuoden 2021 toukokuun yli 1,2 dollarista tämän hetken 1,09 dollariin. Valuuttapari on jo jonkin aikaa pysytellyt noin 1,1 dollarin tasolla.

Nyt ei ole euron vahvistumisen aika, arvioi Nordean ekonomisti Kristian Nummelin. Nopea rauhansopimus Ukrainassa avaisi oven isollekin euron kurssiliikkeelle, mutta se vaikuta todennäköiseltä, ekonomisti arvioi.

Euro saattaa itseasiassa vielä heikentyä lisääkin suhteessa dollariin.

”Seuraavat pari kuukautta eurotaala viettänee nykytasojen tietämissä, mutta riskit ovat kallellaan euron heikentymiseen. Viime aikojen tiedot Venäjän sotarikoksista nostavat energiasanktioiden todennäköisyyttä, ja Euroopan ollessa riippuvainen ulkomaisesta energiasta puoltaisi se eurotaalan laskua. Talouskuvaan liittyy myös paljon epävarmuutta, eivätkä EKP:n koronnostot ole vielä kiveen hakattuja, vaikka ne hyvin todennäköisiltä vaikuttavatkin”, Nummelin toteaa.

Yhdysvalloissa Fedin koronnostot ovat nyt varsin ilmeisiä. Euroalueen ja USA:n kasvava korkoero tukee omalta osaltaan dollaria.

Positiivisesti yllättäneiden ostopäälliköiden lisäksi USA:sta on saatu historiallisen vahvaa työmarkkinadataa, kun uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä saavutti alhaisimman tasonsa yli 50 vuoteen.

Nummelinin mukaan ainut kysymysmerkki on se, kuinka paljon ja kuinka nopeasti USA:n keskuspankki Fed kiristää rahapolitiikkaa.

”Markkinoilla hinnoitellaan jo selvää riskiä 50 korkopisteen koronnostoista sekä touko- että kesäkuussa. Kasvava korkoero on tuonut pitkään tukea taalalle, mutta vuoden jälkipuoliskolla korkoero tuskin enää ainakaan merkittävästi levenee Yhdysvaltojen hyväksi, joten tuki dollarille heikentyy.”

Nummelinin mukaan viime päivinä huomiota on myös kerännyt Ranskan presidentinvaalien tuoma poliittinen riski.

”Presidentti Macron on edelleen suosikki, mutta voitto ei ole mitenkään läpihuutojuttu. Le Penin nousu presidentiksi voisi hetkellisesti heikentää euroa, mutta pidempiaikainen ajuri se tuskin olisi”, ekonomisti arvioi.

Euron ja dollarin valuuttamarkkinoilla katseet ovat siis jatkossakin tiukasti inflaationäkymissä ja keskuspankeissa.

”Dollari jatkanee vahvana vielä ainakin lähikuukaudet”, Nummelin ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>