Markkinakommentit

Energiasektorilta odotetaan hulppeaa tuloskasvua alkavalla tuloskaudella

Toimialojen välillä on suuria eroja tuloskehityksen odotuksissa alkavalla tuloskaudella.

Tuloskausi on pian alkamassa ja rapakon takana se alkaa perinteisesti jättipankkien tulosraporteilla. Nordean päästrategi Antti Saari kertoo pankin viikkokatsauksessa, että tällä hetkellä USA:sta odotetaan noin kuuden prosentin tuloskasvua. Nordea pitää kuitenkin todennäköisempänä lähempänä kymmenen prosentin tuloskasvua.

Saaren mukaan kovimpia kasvulukuja odotetaan raaka-ainetuottajilta sekä teollisuustuote- ja -palveluyrityksiltä.

”Nämä yhtiöt hyötyvät joko raaka-aine tai energian hintojen noususta tai teollisuustuotteiden ja -palvelujen osalta koronarajoitusten poistumisesta. Tällä alalla vuodentakainen vertailukohta onkin yhä erittäin suosiollinen reippaille kasvuluvuille”, Saari toteaa.

Energiasektorilla odotuksissa hulppea tuloskasvu

Nordea odottaa esimerkiksi amerikkalaisilta energia-alan yrityksiltä peräti 255 prosentin tuloskasvua ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Perusteollisuudesta ja teollisuustuotteista odotuksissa on 37 prosentin tuloskasvu.

Lisäksi kaksinumeroista tuloskasvua odotetaan myös teknologia-, terveydenhuolto- ja kiinteistöaloilta. Yhdestätoista toimialasta vain neljällä tulosten ennakoidaan kasvaneen nopeammin kuin liikevaihdot, Saari kertoo.

Ainakin seitsemältä toimialalta odotetaan katteiden laskua vuodentakaiseen verrattuna. Rahoitussektorilla lasku on lähes vääjäämätön, Saari toteaa.

”Ainakin globaalin rahoitusalan osalta tämä pitää todennäköisesti paikkansa, sillä vuosi sitten tehtyjen mittavien luottotappiovarausten purkaminen paisutti katteita. Tämän mittavan kertaerän poistuessa katteet ja tulokset painuvat vääjäämättä, vaikka varsinainen liiketoiminta hyötyykin korkeammista koroista ja suurista markkinaliikkeistä.”

Laatuyhtiöt suosiossa

Nordea uskoo, että laatuyhtiöiden ja -alojen pitäisi pärjätä nykyisessä markkinaympäristössä melko hyvin.

”Näiden yritysten muita korkeammat katteet suojaavat tuloskasvua kustannustason nousulta ja toisaalta pienempi velkaantuneisuus vähentää korkojen nousun vaikutusta. Velkaantuneisuudesta on hyvä vielä huomata, että nousseet korot vaikuttavat yritysten tuloksiin joskus pitkälläkin viiveellä velkapääomien takaisinmaksuaikatauluista riippuen”, Saari toteaa.

Pienyhtiöillä on Saaren mukaan sen sijaan selvästi kovempia haasteita pärjätä nousevien kustannusten ja korkokulujen kanssa.

Yritysten lähiajan näkymissä huomio kiinnittyy erityisesti yritysten Venäjän-liiketoimintoihin ja niihin liittyviin mahdollisiin muutoksiin sekä hintojen nousuun, joka kurittaa joitain ja hyödyttää toisia yhtiöitä. Saaren mukaan lisäksi Euroopan liiketoimintojen näkymät ovat nykytilanteessa erityisesti suurennuslasin alla.

Saaren mukaan Ukrainan sota saattaa heijastua erityisesti kotimaisiin osakkeisiin.

”Ylipäätään vallitseva geopoliittinen tilanne Venäjä-pakotteista Ukrainassa käytävään sotaan vaikuttaa selvästi eniten suomalaisiin ja hieman vähemmän muihin eurooppalaisiin yhtiöihin. Yhdysvalloissa tilanteen vaikutukset jäänevät maltillisiksi”.

Saaren mukaan tänä vuonna alueista parhaat kasvunäkymät ovat Yhdysvalloissa, vaikka päättyneen neljänneksen osalta Eurooppa voikin vielä vetää pidemmän korren.

Jättipankki suosii energiasektoria

Analyytikot ovat nostaneet energiasektorin tulosennusteita selvästi aiemmasta joulukuun lopussa annetuista ennusteista.

Energiasektorin tulosennusteiden kasvu johtuu maailmantalouden tilanteesta. Toipuminen koronakriisistä on nostanut öljyn ja maakaasun hintaa maailmanmarkkinoilla. Lisää vipua energian hinnannousuun on tuonut Ukrainan sota ja sen seurauksena länsimaiden käyttöönottamat historiallisen suuret pakotteet Venäjää kohtaan. Venäjän viennistä energia näyttelee merkittävää osaa.

Finanssialan toimijoista esimerkiksi amerikkalaispankki Morgan Stanley kehottaa ostamaan nyt energiasektorin osakkeita ja näkee niissä vielä noin 20 prosentin nousuvaran viime viikon kurssitasoilta.

Wall Streetin analyytikot suosivat energia-alalla erityisesti kanadalaisia öljy-yhtiöitä sekä suuria amerikkalaisia energiayhtiöitä. Niistä ConocoPhillips, Schlumberger ja EOG Resources saavat analyytikoilta vahvan ostosuosituksen.

Myös suuret öljy-yhtiöt Exxon Mobil ja Chevron ovat analyytikoiden suosituslistalla.

Hajautetumpaa vaihtoehtoa etsivä suuntaa katseensa esimerkiksi ETF-rahastoihin. Niistä esimerkiksi iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF USD tai SPDR S&P U.S. Energy Select Sector UCITS ETF ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös