Makrotalous

Kiinan talouskasvu ylitti ekonomistien ennusteen – Toisen vuosineljänneksen yllä tummia pilviä

Vuoden 2022 talouskasvutavoite näyttää karkaavan.

Kiinan tilastokeskus julkaisi tänään maanantaina valtion talouskasvuluvut. Kiinan bruttokansantuote kasvoi vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana annualisoituna 4,8 prosenttia. Ekonomistit odottivat Wall Street Journalin tekemän kyselyn perusteella keskimäärin 4,6 prosentin talouskasvua.

Talouskasvu piristyi alkuvuonna verrattuna viime vuoden neljänteen kvartaaliin, jolloin BKT kasvoi annualisoituna neljä prosenttia. 

Kiinan tammi-maaliskuun talouskasvu syntyi paljolti tammi-helmikuussa. Maaliskuussa talouskasvu oli heikkoa koronasulkujen vuoksi. Niitä oli muun muassa Shenzhenissä, Shanghaissa ja maakunnista Jilinissä.

Suurin osa koronasuluista jatkuu edelleen, joten ne heikentävät toisen kvartaalin talouskasvua.

Myös raaka-aineiden kallistuminen on ollut viime aikoina negatiivinen ajuri Kiinan talouskasvulle. Se vaikutti alkuvuonna erityisesti vientiin.

Koronasulut näkyivät myös Kiinan vähittäiskauppatilastoissa. Maan vähittäiskauppa laski maaliskuussa 3,5 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Tammi-helmikuun osalta vähittäiskauppaluvut olivat parempia kuin vuonna 2021. Kasvua kertyi 6,7 prosenttia.

Sijoittajat ovat jo vuosia pelänneet kuplaa Kiinan kiinteistösektorilla. Asuntojen volyymipohjaiset myyntiluvut laskivat ensimmäisellä kvartaalilla peräti 25,6 prosenttia verrattuna edellisvuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen.

Myös aloitetut asunnot laskivat reippaasti. Niiden kokonaispinta-ala oli ensimmäisellä kvartaalilla 17,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kiinan hallinto on asettanut kuluvan vuoden 2022 talouskasvutavoitteeksi 5,5 prosenttia. Monen ekonomistin näkemyksen mukaan se on liian optimistinen suhteessa globaaleihin makrotalouden näkymiin.

Rhodium Groupin palveluksessa Kiinan taloutta analysoivan Logan Wrightin mukaan talouskasvutavoite näyttää tällä hetkellä mahdottomalta. Ukrainan sota, inflaatio ja rahapolitiikan kiristyminen uhkaavat heikentää kysyntää monissa Kiinalle tärkeissä vientimaissa.

Tällä hetkellä tummat pilvet ovat kasaantuneet erityisesti Shanghain päälle. Maaliskuussa todetun koronatartuntaryppään vuoksi maan merkittävimmässä teollisuuskaupungissa on koronasulut päällä. Se vaikuttaa negatiivisesti teknologia- ja teollisuussektoriin. Esimerkiksi autotuotanto on ollut nyt paljolti jäissä.

Ekonomistit odottavat, että Kiina elvyttää taloutta päästäkseen ainakin lähelle 5,5 prosentin talouskasvutavoitetta. Kiinan keskuspankki kertoi viime perjantaina, että se aikoo rohkaista pankkeja lainausliiketoimintaan ja siksi se tarjoaa likviditeettiä markkinoille.

Ekonomistit eivät kuitenkaan kunnolla tiedä, että mihin maan talouskasvu voisi lähiaikoina perustua. Investoinnit ovat heikommalla tolalla raaka-aineiden kallistumisen vuoksi. Myös aiemmin kasvun yhtenä ajurina olleen kiinteistömarkkinan tilanne on huonompi kuin vuosikausiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös