Kuluttajien usko Suomen talouskehitykseen romahti pohjamutiin

Kuluttajien odotukset inflaation kiihtymisestä kohosi korkeammalle kuin koskaan aiemmin.
jalkapallo epäonnistuminen kaatuminen loukkaantuminen talous jalkapallo epäonnistuminen kaatuminen loukkaantuminen talous

Tilastokeskus kertoo, että kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa -11,7, kun se maaliskuussa oli -10,5 ja helmikuussa 0,5. Viime vuoden huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon 3,8.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo vuodesta 1995 lähtien on -1,7. Kuluttajien luottamus on ollut huhtikuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopussa.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat huhtikuussa hyvin pessimistiset. Odotukset Suomen taloudesta olivat selvästi omaa taloutta pessimistisemmät ja odotukset Suomen taloudesta olivat synkimmät koko indikaattorin mittaushistoriassa vuosina 1995–2022.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Huhtikuussa peräti 73 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen talous on tällä hetkellä huonompi kuin vuosi sitten ja vain kahdeksan prosenttia näki sen parempana.

Vain odotus omasta taloudesta parani hieman, muut näkemykset taloudesta heikkenivät vähän. Viime vuoteen verrattuna kaikki arviot olivat huomattavasti synkemmällä tasolla.

Huhtikuussa oli hyvin vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ostoaikeet vähenivät varsinkin vuoden takaiseen verrattuna.

Arvio ja odotus inflaatiosta nousivat yhä enemmän pitkän ajan keskiarvojensa yläpuolelle. Odotus inflaatiosta oli huhtikuussa korkein koskaan mittaushistoriassa.

Huhtikuussa kuluttajien arvio ja odotus inflaatiosta nousivat yhä enemmän pitkän ajan keskiarvojensa yläpuolelle. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli korkein koskaan mittaushistoriassaan 1995–2022.

Kuluttajat arvioivat huhtikuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 5,6 prosenttia vuoden takaisista ja nousevat jopa 5,8 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Niiden pitkän ajan keskiarvot ovat 3,1 prosenttia ja 3,0 prosenttia.

Huhtikuussa 66 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että kuluttajahinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon, ja peräti 87 prosenttia odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina. Vastaavat osuudet olivat viime vuoden huhtikuussa 16 prosenttia ja 64 prosenttia.

Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa pysyi huhtikuussa ennallaan ja pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdallaan muuttui jopa hieman valoisammaksi huhtikuussa.

”Sota on painanut käsityksen Suomen talouden näkymistä koko mittaushistorian (1995-2022) alimmalle tasolleen”, arvioi Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala Twitterissä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki osoittaa, että kuluttajien inflaatio-odotukset seurailevat varsin tarkasti toteutunutta inflaatiota.

”Kuluttajat synkkiä näkymien suhteen huhtikuussa, mutta oma talous koetaan yhä melko vakaaksi. Inflaatio-odotukset kiihtyneet ja asunnonostoaikeet vähentyneet”, Kuoppamäki tviittaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Korkohuolet synkistävät osakemarkkinoiden tunnelmia

Seuraava artikkeli
Kemira laboratorio

Kemiralta kova tulosyllätys kohonneiden hintojen siivittämänä