Arvo-osakkeet

Pitkittynyt lakko lisää riskejä pysyvistä haitoista UPM:lle

Paperiliiton ja UPM:n pitkään jatkunut lakko ei toistaiseksi ole aiheuttanut yhtiölle pysyvää haittaa. Riskit kuitenkin kasvavat päivä päivältä.

Paperiliiton ja metsäyhtiö UPM:n välinen poikkeuksellisen pitkään jatkunut työtaistelu jatkuu. Paperiliitto kertoo, että sen neuvottelijat ovat tavanneet UPM:n liiketoimintojen edustajia päivittäin ja tapaamisia on sovittuna myös lähipäiville.

Liiton lakko UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ja UPM Raflatac -liiketoimintojen Suomen yksiköissä alkoi vuoden alusta. Tällä hetkellä noin 200 paperiliittolaista työskentelee suojatöissä tehtaiden voimalaitoksilla ja vedenkäsittelyssä.

Sopimusehtoja työstetään edelleen sovittelijan ohjauksessa.

Ratkaisua Paperiliiton ja UPM:n välisistä työehdoista ei kuitenkaan vieläkään ole saatu, joten Paperiliitto jatkaa lakkoa UPM:n toimipaikoilla aiemmin ilmoitetusta 16.4. kahdella viikolla eli 30.4. saakka, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

Tähän mennessä 90 päivää kestänyt lakko koskee kaikkia päättyneen paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaisia töitä UPM:n toimipaikoilla paitsi töitä, jotka Helsingin käräjäoikeus rajasi tammikuussa lakon ulkopuolelle. Lakko koskee 12 toimipaikalla kaikkiaan noin 2000 Paperiliiton jäsentä.

UPM ei anna vielä arviota lakon taloudellisista vaikutuksista

Neuvottelujen ja sovittelun tarkoitus on, että Paperiliitto ja UPM saavat sovittua uudet yrityskohtaiset työehdot päättyneen paperiteollisuuden sopimuksen jälkeen. Lakko on pitkittynyt, koska osapuolten tavoitteet eivät ole keskinäisissä neuvotteluissa eivätkä sovittelunkaan aikana riittävästi lähentyneet.

UPM Pulpin eli selluliiketoiminnan osalta saatuun sovittelijan sovintoesitykseen on vastaamisaikaa jäljellä kaksi viikkoa, 14. huhtikuuta saakka.

Paperiliiton tavoite on saada eri liiketoimintojen ratkaisut valmiiksi harkinta-ajan kuluessa.

UPM kertoo, että lakon aikana se pyrkii mahdollisuuksien mukaan vastaamaan asiakaskysyntään Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan. UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon taloudellisista vaikutuksista.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi, että pitkään kestäneet lakot syövät UPM:n alkuvuoden tulosta ja ohjeistuksen yltäminen alkaa olla jo epävarmaa.

Analyytikko ei ole toiveikas sovun löytymisen suhteen.

”UPM:n ja Paperiliiton välinen työehtoriita on kestänyt jo kvartaalin, mutta näkyvyys sovun syntymiseen on yhä heikko. Emme myöskään usko selluliiketoiminnan sovintoesityksen kelpaavan Paperiliitolle, jos kaikkia muita liiketoimintoja koskevat sopimukset eivät ole valmistuneet ennen sovintoesitykselle asetettua määräaikaa”, Viljakainen toteaa.

Riskinä pysyvät haitat UPM:n liiketoiminnalle

Inderesin arvion mukaan mukaan lakko aiheuttaa UPM:lle muutaman miljoonan euron oikaistun liikevoiton menetyksen päivittäin. Lakkojen lopulliset hinnat riippuvat luonnollisesti täysin niiden kestosta.

”Lakko on kuitenkin venynyt selvästi Q1-raportin julkistamisen aikaan tammikuussa tekemiämme arvioitamme pidemmäksi ja näin ollen UPM:n H1’22:n ennusteisiimme kohdistuu lakon venymisen takia laskupaineita. Pitkittyneen lakon takia UPM ei arviomme mukaan välttämättä yllä H1:lle antamaansa tulosohjeistukseen, jonka mukaan yhtiön H1’22:n oikaistu liikevoitto on H1’21:n kanssa samalla tasolla”, Viljakainen toteaa.

UPM:n osakkeen käypään arvoon lakosta johtuvalla tulosvaroituksella ei silti välttämättä olisi dramaattista merkitystä, analyytikko uskoo. Riskit ovat kuitenkin kasvussa.

”Emme ole toistaiseksi odottaneet UPM:lle lakoista pidempiaikaisia rasitteita, kunhan markkinaosuuden pysyviä menetyksiä tai merkittäviä mainehaittoja ei ilmene, mutta riski pysyvistä haitoista on mielestämme kuitenkin kasvanut lakkojen venyttyä.”

Viljakaisen mukaan vuoden 2020 Paperiliiton lakkoon verrattuna UPM:n liikevoittomenetykset voivat olla tällä kertaa noin kaksinkertaiset, koska sellun hinta on paljon korkeammalla kuin silloin.

Kommentoi
Ylös
>