Indikaattorit

Yhdysvaltojen bruttokansantuote laski yllättäen alkuvuonna

Bruttokansantuote laski vastoin ekonomistien odotuksia 1,4 prosenttia tammi-maaliskuussa edellisvuodesta.

Maailman suurimman talouden reaalinen bruttokansantuote laski yllättäen 1,4 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä. Käänne on nopea, sillä edellisellä vuosineljänneksellä maan talous oli kasvanut historiallisen ripeästi 6,9 prosentin vauhdilla.

Bruttokansantuotanto mittaa tavaroiden ja palvelujen tuotantoa Yhdysvalloissa kolmen kuukauden jaksolla.

Bruttokansantuotteen lasku tuli ekonomisteille täysin puun takaa, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet 1,0 prosentin kasvua bruttokansantuotteessa.

Kasvua hidastivat koronan omicron-variantin leviäminen alkuvuonna, inflaation kiihtyminen korkeammalle kuin kertaakaan sitten 1980-luvun sekä Ukrainan sota. Yksittäisistä bruttokansantuotteen komponenteista viennin ja tuonnin erotus vaikutti selvästi eniten bkt:n laskuun, kun tuonti lisääntyi merkittävästi.

Iso merkitys oli myös puolustusmenojen 8,5 prosentin laskulla. Kiihtyvästä inflaatiosta johtuen kulutuskysyntä kasvoi 2,7 prosenttia.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kommentoi USA:n bkt-lukuja Twitterisissä.

Taantumapelko on vähäinen

Markkinoilla talouskasvun lukemat otettiin rauhallisesti vastaan.

Pantheon Macroeconomics -yhtiön ekonomisti Ian Shepherdson arvioi, että tammi-maaliskuun bkt-lukemat eivät ole merkki USA:n talouden ajautumisesta taantumaan.

”Tuonnin kasvu moukaroi kauppatasetta, erityisesti niin tekee kulutushyödykkeiden tuonnin kasvu, kun tukkukauppiaat ja jälleenmyyjät ovat halunneet kasvattaa varastojaan. Näin ei tule jatkumaan kovin pitkään, tuonti tulee laskemaan aikanaan selvästi ja kauppatase tulee vahvistamaan bruttokansantuotteen kasvua toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä”, Shepherdson kertoo uutistoimisto CNBC:n haastattelussa.

Vaikka taloustieteilijät odottavat edelleen suurelta osin, että Yhdysvallat välttyy suoralta lamalta, riskit taantumaan ovat kasvaneet.

Jättipankki Goldman Sachs näkee noin 35 prosentin negatiivisen kasvun mahdollisuuden vuoden kuluttua. Wall Streetin konsensuslinjasta poikkeavassa ennusteessa Deutsche Bank puolestaan näkee mahdollisuuden ”merkittävään taantumaan”, joka iskee USA:n talouteen loppuvuodesta 2023 ja vuoden 2024 alussa. Mahdollinen taantuma on pankin mukaan seurausta Fedistä, joka on kiristänyt rahapolitiikkaa paljon enemmän inflaation hillitsemiseksi kuin ennustajat tällä hetkellä odottavat.

Kuluneen vuoden aikana Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi 5,7 prosenttia, mikä on nopein sitten vuoden 1984. Vaikka kulutusmenot, joiden osuus Yhdysvaltain taloudesta on lähes 70 prosenttia, vauhdittivat kasvua vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla, varastojen uudelleenrakentaminen koronapandemian vuoksi vähentyneiltä tasoilta muodosti lähes kaiken kasvun viime vuoden kahdella viimeisellä neljänneksellä.

Inflaatio huolena

Huolia markkinoilla silti riittää tänä vuonnakin, vaikka bkt kääntyisikin toisella vuosineljänneksellä jälleen nousuun.

Yhdysvalloissa inflaatio nousi maaliskuussa korkeammalle kuin kertaakaan sitten vuoden 1981. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi, kun hintapaineita luoneet toimitusketjujen häiriöt jatkuvat koko maan taloudessa. Maan työministeriön mukaan kuluttajahintaindeksi nousi maaliskuussa 8,5 prosenttiin viime vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Inflaatio kiihtyi myös helmikuuhun verrattuna, jolloin se oli 7,9 prosenttia vuositasolla. Kuukausitasolla hinnat nousivat maaliskuussa 1,2 prosenttia helmikuun 0,8 prosentin kuukausinousun jälkeen.

Inflaation kiihtyminen on luonut myös paineita korkojen nousulle.

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell avasi tien suuremmille koronnostoille tulevissa kokouksissa.

Powell antoi vastikään ymmärtää Fedin kannattavan 50 korkopisteen eli 0,50 prosenttiyksikön koronnostoa toukokuun kokouksessa. Kurssilaskun perusteella näyttää siltä, että osa sijoittajista ei odottanut niin suurta koronnostoa ja siksi se sai aikaan myyntiaallon osakemarkkinoilla.

Powellin kommenttien myötä 50 korkopisteen koronnosto on nyt se todennäköisin vaihtoehto toukokuussa. Pääjohtaja kertoi myös torstaina, että eritoten tällä hetkellä Fedin tärkein tavoite on inflaation taltuttaminen ja näin ollen kuluttajahintakehityksen vakauttaminen.

Tavallisesti Fed nostaa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan, mutta korkeaksi kohonneesta inflaatiosta johtuen ohjauskorkoa voidaan tarvittaessa nostaa myös 0,5 prosenttiyksiköllä kerralla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös