Yksittäisillä kulutusvalinnoilla, erityisesti asumiseen ja liikkumiseen liittyvillä valinnoilla, on tällä hetkellä todella suuri merkitys kuluttajien omaan inflaatioon. Ihmisten kulutustottumukset poikkeavat toisistaan ja eri hyödykkeiden ja palvelujen hintakehitys poikkeavat aina toisistaan. Koko kansantalouden inflaatio lasketaan keskimääräisen kulutuskorin mukaan, eikä se vastaa yksittäisen kuluttajan kokemaa hintavaikutusta.
Kuluttajaliiton mukaan kotitalouden olosuhteista riippuen joidenkin suomalaisten inflaatio nousi huhtikuussa jopa noin 11 prosenttiin.
”On tärkeää tiedostaa omien valintojen ja olosuhteiden vaikutukset omaan talouteen”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa.
Inflaatio kohtelee kuluttajia tällä hetkellä epätasa-arvoisesti ja eri kotitalouksilla voi olla hyvinkin erilainen tilanne.”
”Parhaimmillaan inflaatio esimerkkikotitalouksissa on vain kolmen prosentin luokkaa ja pahimmillaan jo yli kymmenen prosenttia. Maaliskuussa näimme inflaation kohoavan jopa 14 prosenttiin esimerkkikotitaloudessa numero 5, onneksi suunta on jo hieman maltillisempaan päin”, Beurling-Pomoell toteaa.
Kyseisessä, korkeimman inflaation kotitaloudessa suuren kulutusosuuden saavat lämmitysöljyn sekä autoilun osuudet ja nämä nostavat huomattavasti inflaatiolukua verrattuna muihin kotitaloustyyppeihin. Lisäksi on laskettu, että kotitaloudessa kulutetaan paljon muun muassa alkoholia ja tupakkaa.
Luvut pohjautuvat Tilastokeskuksen laskemaan kuluttajahintaindeksiin huhtikuulta 2022. Kotitalouksien esimerkkityypit on koonnut Kuluttajaliitolle tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen. Painorakenteet ja niihin pohjautuvat inflaatioluvut ovat arvioita kotitalouksien tyyppiesimerkkien mukaisesti.
Kaikki esimerkkitaloudet
Talous 1: Inflaatioarvio 3,2 prosenttia
- asuu vuokralla
- kerrostalo
- liikkumisen painotus: julkinen
- lämmitys: kaukolämpö, sisältyy vuokraan
- alkoholia ja tupakkaa: käyttää vähän
Talous 2: Inflaatioarvio 4,6 prosenttia
- asuu vuokralla
- kerrostalo
- liikkumisen painotus: oma auto, ajaa n. 15 000 km/v.
- lämmitys: kaukolämpö, sisältyy vuokraan
- alkoholia ja tupakkaa: käyttää paljon
Talous 3: Inflaatioarvio 4,3 prosenttia
- omistusasunto
- kerrostalo: osakeasunto
- liikkumisen painotus: julkinen
- lämmitys: kaukolämpö, sisältyy hoitovastikkeeseen
- alkoholia ja tupakkaa: käyttää vähän
Talous 4: Inflaatioarvio 7,8 prosenttia
- omistusasunto
- omakotitalo
- liikkumisen painotus: oma auto, ajaa n. 15 000 km/v.
- lämmitys: sähkölämmitys
- alkoholia ja tupakkaa: keskimääräinen
Talous 5: Inflaatioarvio 10,9 prosenttia
- omistusasunto
- omakotitalo
- liikkumisen painotus: oma auto, ajaa n. 30 000 km/v.
- lämmitys: öljy
- alkoholia ja tupakkaa: käyttää paljon
Paljon autoilevien tilanne heikoin
Beurling-Pomoellin mujkaan keskimääräinen inflaatio tullee olemaan tänä vuonna yli viisi prosenttia, joten keskimäärin palkansaajien ostovoima heikkenee, jos arvioidaan palkkojen nousevan keskimäärin noin kaksi prosenttia.
Eläkeläisten asema on parempi, eläkkeet nousevat vuoden 2023 alussa yli viisi prosenttia.
Pääsihteerin mukaan huonoin tilanne tällä hetkellä on niillä kotitalouksilla, joissa ajetaan paljon autolla ja käytetään lämmitykseen polttoöljyä tai sähköä. Energian, erityisesti polttoöljyn, hinnat ovat nousseet nopeasti. Myös omakotitalon korjauskulut ovat nousseet paljon.
”Kotitaloudet, jotka asuvat vuokralla ja käyttävät joukkoliikennettä, ovat säästyneet vielä pahimmalta hintojen nousulta. Vuokrat ovat kehittyneet hitaasti. Osakehuoneiston hoitovastikkeet ovat nousseet maltillisesti. Julkisen liikenteen hinnat ovat kehittyneet hitaasti.”
Ruoassa nopea hintakehitys on ollut tuoreella kalalla ja kahvilla. Hidas hintakehitys on ollut puolestaan perunalla, riisillä, siipikarjanlihalla ja maidolla.