Sijoitusstrategiat

Kahdeksan motivoivaa syytä sijoittaa – myös kirkuvanpunaisessa markkinaympäristössä

Markkinamyllerryksen keskellä motivaatio sijoittamiseen voi olla hukassa.

Viime aikoina rahoitusmarkkinoita ovat varjostaneet ikävät tapahtumat hidastuneesta talouskasvusta inflaatioon ja Ukrainan sotaan. Pörssin yllä leijailevat synkät pilvet ovat aiheuttaneet rajuakin heiluntaa.

Osa sijoittamisen asiantuntijoista on sitä mieltä, että nykytilanne enteilee lähestyvää karhumarkkinaa. Salkun arvon sulaessa sijoittaja ottaa siipeensä ja voi kokea olevansa pattitilanteessa, jolloin tekisi vain mieli lyödä hanskat tiskiin.

Historiallisesti pörssi on kuitenkin aina lopulta noussut pohjalta uusiin huippuihin ja kurssit ovat palautuneet ajan korjaamina. Tappiollisina hetkinä pohjamudissa möyriessä voi tuntua vaikealta pitää pää kylmänä.

Onkin hyvä pysähtyä kysymään itseltään, miksi oikeastaan sijoittaa. Jatkuvuuden kannalta on erityisen tärkeää tehdä selväksi omat henkilökohtaiset tavoitteet ja syyt harrastuksen taustalla.

Tyypillisesti ajatellaan, että ihmiset sijoittavat vaurastuakseen, mutta tuottojen haalimisen lisäksi on muitakin syitä laittaa rahansa poikimaan. Säästämiselle ja sijoittamiselle löytynee perusteluita siinä missä erilaisia sijoittajiakin, eikä mikään niistä ole se ainoa oikea.

Tähän artikkeliin on kerätty kahdeksan melko yleistä syytä sille, miksi monet sijoittajat jatkavat harrastustaan täysin normaalisti, vaikka kurssit luisuisivat jyrkkääkin alamäkeä.

Alla oleva listaus toimikoon kannustimena kurssien painuessa jälleen pakkasen puolelle:

1. Sijoittaminen on mielekäs ja pitkäaikainen harrastus

Monet kokevat sijoittamisen mielenkiintoisena ja koukuttavana puuhana, jonka parissa voi viettää vaikka loppuelämänsä. Harrastukseen voi paneutua oman jaksamisensa mukaan ja siihen voi upottaa tasan sen verran aikaa kuin haluaa. Toiset automatisoivat homman kuukausisäästösopimuksilla, toiset treidaavat päivittäin.

Sijoittamista voi jatkaa niin pitkään kuin pääkoppa on kunnossa, eivätkä fyysiset rajoitteet tule sen tielle, kuten vaikkapa liikuntaharrastuksissa. Etenkin voitollisina hetkinä sijoittaminen synnyttää myös hyvän olon tunteita, ja lisäksi se toimii virkistävänä aivojumppana. Toisaalta sijoittaminen voi saada adrenaliinit liikkeelle ja tyydyttää pelihimoa.

2. Sijoittamalla voi kehittää itseään

Koska sijoittajana ei voi olla luultavasti ikinä täysin valmis, hommassa tulee väkisinkin kehitettyä itseään. Pörssin sielunelämästä voi oppia alati uutta, ja muun muassa budjettia laatiessa tai riskinsietokykyä arvioitaessa tulee tehtyä itsetutkiskelua aivan eri tavalla.

Sijoitustoiminnassa pelissä ovat sekä järki että tunteet. Etenkin korkean volatiliteetin aikoina sitä tuntee olevansa markkinoiden pelkokertoimessa, jossa joutuu tekemään päätöksiä logiikan ja fiilispohjan välimaastosta. Voisi siis ajatella, että sijoittaminen on eräänlaista mielen valmentamista.

Lisäksi itseluottamus kasvaa talousosaamisen karttuessa.

3. Taloudellinen varautuminen kohentaa elämänlaatua

Sijoitussalkkua voi pitää niin sanottuna pelivarana äkillisissä käänteissä. Usein puhutaan pahan päivän varalle säästämisestä. Tätä varten on toki hyvä olla olemassa erillinen puskuritili, josta rahat saa tarvittaessa ulos lyhyelläkin varoitusajalla.

Sijoituksiin ei ole suositeltavaa kajota vastoin omaa sijoitussuunnitelmaa, mutta tavanomaisella pankkitililläkään ei kannata makuuttaa varojaan tonnikaupalla. Puskurin ja sijoitussalkun yhdistelmällä pärjääkin varsin pitkälle.

Taloudellinen varautuminen tuo elämään tasapainoa ja mielenrauhaa, mikä taas parantaa merkittävästi elämänlaatua. Kun ei tarvitse murehtia raha-asioita, aivokapasiteettia vapautuu mukavampien asioiden ajatteluun. Kokemus hyvällä tolalla olevasta taloudesta valaa uskoa siihen, että elämä kantaa.

Sijoittaminen luo turvaa ja tunnetta siitä, että oma elämä on kontrollissa. Selustaa suojaava salkku voi madaltaa kynnystä lähteä esimerkiksi epämiellyttävästä työpaikasta tai huonosta parisuhteesta, kun huolta tyhjän päälle jäämisestä ei ole.

Tässä yhteydessä on syytä nostaa esille säästämisen ja sijoittamisen säännöllisyys. Rutiinit ovat omiaan tuomaan ihmisille turvallisuudentunnetta ja elämänhallintaa, joten tietyn summan sijoittaminen vaikkapa kuukausittain kannattaa.

4. Sijoitussalkku auttaa unelmien toteuttamisessa

Sijoituspiireissä kuulee usein puhuttavan firettämisestä eli taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta. Vaikka ei havittelisikaan näin kunnianhimoista saavutusta, moni sijoittaja haluaa rakentaa omannäköistä tulevaisuutta ja toteuttaa unelmiaan.

Vuosien ja vuosikymmenten saatossa sijoituksista kertynyt potti voi mahdollistaa esimerkiksi lyhyemmän työviikon tekemisen, sapattivuoden pitämisen, ulkomaille muuttamisen tai kesämökin ostamisen.

Sijoittaminen tuo siis vapautta ja valinnanvaraa.

Tähän voi liittyä myös ajatus siitä, ettei usko eläkkeeseen. Osa sijoittaakin taatakseen itselleen leppoisat vanhuudenpäivät. Sijoitukset nähdään siis ikään kuin eläkkeen korvikkeena.

5. Sijoituksista toivotaan merkityksellistä perintöä jälkipolville

Oman varallisuuden kartuttamisen lisäksi taloudellisen turvan tarjoaminen jälkikasvulle koetaan tärkeäksi. Rakkaimmilleen voi sijoittaa joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi ostamalla omiin nimiinsä osakkeita tai rahasto-osuuksia.

Lapsille ja lastenlapsille halutaan jättää perinnöksi muutakin merkityksellistä kuin perinneastiastoja tai koriste-esineitä.

Muhkean pesämunan ohella sijoitusharrastus voi parhaassa tapauksessa kulkeutua sukupolvelta toiselle. Kuinka siistiä olisikaan olla se vanhempi tai isovanhempi, joka inspiroi jälkeläisiään tutustumaan pörssin maailmaan?

6. Sijoittaminen sivistää

Sijoitusten menestyminen edellyttää edes jonkinasteista kiinnostusta maailman menoa kohtaan. Sijoituskohteita valikoidessa keskeistä on pysyä ajan hermolla ja seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Viimeistään käppyröitä ja tuottoprosentteja silmäillessä kiinnostus yritystoimintaa ja markkinataloutta kohtaan yleensä herää.

Sijoittamalla halutaan siis ymmärtää, miten talous toimii. Yhteiskunnan trendien seuraaminen sivistää.

7. Omistajuudella halutaan tukea ja vaikuttaa

Sijoittamisen myötä avautuu omistajuuden maailma, jossa voidaan tukea omien arvojensa mukaisesti muun muassa eri toimialoja tai kotimaista yrittäjyyttä. Moni kokee tärkeäksi tunteen siitä, että omistamalla voi olla mukana talouden rakentamisessa.

Osakkeiden ostaminen voi olla myös vaikutusvallan ostamista. Sijoitusvalinnoilla halutaan vaikuttaa ja parantaa maailmaa. Erityisesti vastuullinen sijoittaminen eli ESG-sijoittaminen yleistyy kovaa vauhtia.

8. Sijoittajayhteisössä on verkostoitumisen voimaa

Sosiaalisen median aikakaudella uusiin samanhenkisiin ihmisiin tutustuminen käy helposti. Some onkin pullollaan erilaisia sijoittamiseen keskittyviä foorumeita, joista voi löytää vertaistukea ja keskustella avoimesti päivän polttavimmista puheenaiheista.

Maailman auettua koronapandemian jälkeen myös sijoitustapahtumat ovat tekemässä paluuta. Sijoittamisen ympärille onkin rakentunut laaja yhteisö, joka mahdollistaa omien verkostojen kasvattamisen.

Sijoituskavereilta saa erilaisia näkökulmia, inspiraatiota ja sijoitusvinkkejä. Keskustelut ovat usein hyvin hedelmällisiä ja niistä voi oppia paljon uutta.

Mainitsemisen arvoista on sekin, että sijoittamisesta käytävillä keskusteluilla rikotaan rahapuheeseen liittyviä tabuja.

Vaurastuminen on pelkkää bonusta

Edellä listatut syyt osoittavat sijoittamisen olevan hyödyllistä ja tuovan monipuolista sisältöä elämään. Monille sijoittaminen on niin kokonaisvaltainen harrastus, että siitä muodostuu elämäntapa.

Ei ole kyse vain halusta rikastua. Kun saa pakertaa mielekkään tekemisen parissa, vaurastuminen tulee siinä sivussa. Se on pelkkää bonusta.

Lue myös tämä: Sijoitustoiminta osakemarkkinan laskiessa – Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?

Kommentoi
Ylös
>