Makrotalous

Sijoitusstrategi: ”Koronarajoitukset iskevät Kiinan talouteen”

Kiinan talous yskii koronarajoitusten vuoksi. Maan kiinteistösektorin velkaongelmat ovat jälleen pahenemassa.

Kiina on ottanut koronarajoituksissa moneen muuhun maahan verrattuna erittäin tiukan rajoituslinjan.

Suomen ulkoministeriö kertoo, että kiinalaisviranomaisten mukaan koronapositiivinen henkilö sijoitetaan viranomaisten valitsemaan hoitolaitokseen ja tämä koskee myös oireettomia tapauksia. Henkilön erottaminen terveestä lähipiiristään tai perheenjäsenistään on Kiinan vasteen keskeinen toimenpide, josta ei jousteta edes lasten ollessa kyseessä.

Esimerkiksi maan pääkaupungissa Pekingissä vaaditaan nyt julkisilla paikoilla liikkumiseen ja joukkoliikenteen käyttöön negatiivinen, korkeintaan viikon vanha koronatesti. Ilman negatiivista koronatestin tulosta ei ole myöskään asiaa kauppoihin tai ostoskeskuksiin.

Kiinan äärimmäisen tiukat koronatoimet ovat johtaneet siihen, että osa tehtaista on suljettu tai ne toimivat puoliteholla sulkujen ja toimitusvaikeuksien vuoksi.

Koronatoimien taloudelliset seuraukset alkavat näkyä

Suomen Keskuskauppakamarin mukaan Kiinan pitkittyvän koronapandemian sekä maan autoritäärisen johdon ennakoimattomien toimien myötä yritysten toimintaympäristön riskit ovat maassa kasvaneet. Kokonaisten kaupunkien ulkonaliikkumiskiellot, yksittäisten tuotantolaitosten sulkemiset, maan sisäiset logistiset ongelmat, ruuhkaiset satamat sekä maan politisoituminen uhkaavat laukaista uuden riskin suomalaisyritysten kasvuodotuksille Kiinassa.

Tiukkojen rajoitusten ja sulkujen pitkittyessä tilanne voi pahentaa jo nyt vakavaa logistista kriisiä. Koronasulut ovat rajoittaneet merkittävästi maailman suurimman sataman toimintaa Shanghaissa.

”Moni yritys on kokenut haasteita toimitusketjujensa sekä kuljetusten osalta. Osittain ne johtuvat globaalista Venäjän sodan aiheuttamasta tilanteesta, mutta Kiinan koronasta johtuvat sulkutoimet ovat olleet myrkkyä jo ennestään vaikealle tilanteelle. Kiina on juuri nyt todella arvaamaton”, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

Kiinan tiukan koronapolitiikan seuraukset alkavat näkyä talouden luvuissa, arvioi Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa.

Ongelmat näkyvät esimerkiksi asunto- ja automarkkinoilla.

”Autojen myynti laski huhtikuussa 47,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Saman suuruusluokan laskuja on nähty myös asuntokauppojen määrässä niissä kaupungeissa, joissa rajoitustoimet ovat tiukkoja”, Alava toteaa.

Alavan mukaan ei ole yllättävää, että kiinteistösektorin velkaongelmat ovat jälleen pahenemassa, kun kassaan ei kerry myyntituloja odotetusti. Hänen mukaansa viime viikolla Kiinan kolmanneksi suurin kiinteistöyhtiö Sunac ilmoittikin, että se ei pysty maksamaan erääntyneitä lainakorkoja.

Maksuvalmiusongelmat koettelevat pian todennäköisesti myös muita kiinteistöyhtiöitä, ellei koronapolitiikkaa löysätä, Alava arvioi.

Kiinan heikosta taloudellisen aktiviteetin tasosta kertoivat myös erittäin matalat lainakannan kasvuluvut huhtikuulta. Alava ennustaa myös talouskasvun jäävän alhaiseksi.

”Kiinan toisen vuosineljänneksen talouskasvu jääneekin hyvin vaisuksi, ja Kiinan johdon asettama koko vuoden 5,5 prosentin kasvutavoite näyttää yhä vaikeammin saavutettavalta.”

Inflaatio kiihtyy

Kuluttajahintojen nousu kiihtyi Kiinassa huhtikuussa 2,1 prosenttiin vuositasolla laskettuna, ja kuukausitasolla hinnat nousivat 0,4 prosenttia.

”Koronarajoitukset aiheuttivat paikoitellen logistisia haasteita ja ruoan hamstrausta, mikä vaikutti hintojen nousuun. Tuottajahinnat nousivat 8,0 prosenttia (ed. 8,3 prosenttia). Kaikki luvut olivat hieman ekonomistien odotuksia korkeampia”, Alava kertoo.

Hopeareunuksena Kiinan koronarajoitukset painavat öljyn globaalia kysyntää. Alavan mukaan se tuo helpotusta länsimaille, jotka yrittävät irtautua venäläisestä öljystä.

Kiina julkaisi selvästi odotuksia heikompia talouslukuja huhtikuulta.

”Teollisuustuotanto supistui huhtikuussa 2,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna (ed. +5 prosenttia) ja vähittäismyynti romahti peräti 11,1 prosenttia (ed. -3,5 prosenttia)”, Alava kertoo.

Toivoa paremmasta kehityksestä kuitenkin on. Shanghai ilmoitti kuitenkin sunnuntaina alkavansa poistaa koronarajoituksia asteittain ja tavoittelevansa paluuta normaaliin kesäkuun puolivälin tienoilla.

Kommentoi
Ylös
>