Viikon aikana nähtiin todennäköisesti karhumarkkinalle tyypillinen palautumisralli.
Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 kallistui perjantaina 2,47 prosenttia, Dow Jones nousi 1,76 prosenttia ja Nasdaq 100 kohosi peräti 3,30 prosenttia.
Viikko oli kaiken kaikkiaan vahvin sitten marraskuun 2020. Kaikki kolme USA:n keskeisintä osaindeksiä kallistuivat vähintään kuusi prosenttia.
Rajun kurssilaskun jälkeen markkinoiden osittainen palautuminen on normaalia. Varsinkin kun osakemarkkina alkoi näyttämään ylimyydyltä ja sijoittajasentimentti oli negatiivista.
Pitkäaikaiselle kurssinousulle ei kuitenkaan edelleenkään ole argumentteja, vaan makrotaloudellinen ja rahapoliittinen ympäristö puhuvat laskumarkkinan jatkumisen puolesta.
Yksittäisistä sektoreista viikon aikana eniten kallistuivat kestokulutushyödykkeet (+9,5 %), teknologiayhtiöt (+8,3) ja finanssi (+8,1 %).
Perjantaina Yhdysvaltain taloudesta saatiin Michiganin yliopiston julkaisema kuluttajasentimentti. Se oli 58,4 toukokuussa. Lukema oli heikompi kuin aiemmin julkaistu toukokuun ennakko 59,1. Kuluttajasentimentti on painunut matalimmalle tasolle vuoden 2011 jälkeen. Syynä heikkoon sentimenttiin on korkea inflaatio.
Toisaalta perjantaina julkaistu tilasto kertoo, että amerikkalaiset lisäsivät kulutustaan neljättä kuukautta peräjälkeen. Toukokuussa kasvua oli 0,9 prosenttia. Se on talouskasvun kannalta luonnollisesti positiivinen asia.
Sijoittajien optimistisuus kasvoi tällä viikolla, kun Fedin avomarkkinakomitean pöytäkirjat julkaistiin. Niiden mukaan keskuspankki suunnittelee nostavansa ohjauskorkoa 50 korkopisteellä seuraavissa kahdessa kokouksessa.
Globaaleihin osakerahastoihin virtasi viikon aikana viime keskiviikkoon mennessä 21 miljardia dollaria. Se oli suurin summa viimeiseen 10 viikkoon.
Belmont Capital Managementin Stephen Solaka kertoi, että markkinoilla nähdään nyt usein tilanteita, joissa sijoittajat ostavat osakekurssin laskettua ja myyvät sen palautuessa.
Moni miettii, että onko pahin kurssilasku jo takana. Kannattaa muistaa, että S&P 500 -indeksi on laskenut vain noin 13 prosenttia vuoden alun huipuista. Se on varsin vähän, jos huomioidaan nouseva korkotaso ja hidastuva talouskasvu. Stouff Capitalin Julien Stouff on varautunut siihen, että lyhyellä aikavälillä osakkeet saattavat kallistua, mutta hieman pidemmällä aikavälillä lasku jatkuu.