Marimekon liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 24 prosenttia edellisvuodesta ja oli 36 miljoonaa euroa. Liikevaihto Suomessa kasvoi 27 prosenttia ja kansainvälinen myynti nousi 20 prosenttia.
Brändiyhtiön liikevaihtoa kasvatti sekä tukku- ja vähittäismyynnin nousu Suomessa että kansainvälisen liikevaihdon hyvä kehitys, kun myynti kasvoi kaikilla markkina-alueilla.
Koronan vaikutus alkaa hellittää. Lähes kaikki Marimekon omat myymälät olivat avoinna ensimmäisellä neljänneksellä, kuten vertailukaudellakin, ja asiakasvirrat myymälöissä kasvoivat selväsi vertailukaudesta, jolloin pandemiatilanne vaikutti asiakasvirtoihin voimakkaammin.
Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 18 prosenttia ja oli 6,6 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 5,6 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton kasvu oli odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 4,8 miljoonan euron vertailukelpoinen liikevoitto.
Marimekon mukaan liikevoittoa paransi erityisesti liikevaihdon kasvu. Liikevoittoa puolestaan laski kiinteiden kulujen nousu ja suhteellisen myyntikatteen aleneminen.
Brändin vetovoima puree
Toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoo osavuosikatsauksen yhteydessä, Marimekon liiketoiminnan vahvan kehityksen taustatekijöitä ovat muun muassa pitkäjänteisesti kehitetyn brändin koko ajan kasvava vetovoima, asiakkaita puhuttelevat mallistot sekä viime vuosina omaksutut entistä ketterämmät toimintatavat.
Marimekon liikevaihdon kasvua vauhditti sekä tukku- ja vähittäismyynnin nousu Suomessa että kansainvälisen liikevaihdon hyvä kehitys, kun myynti kasvoi kaikilla markkina-alueilla.
Panostukset kasvuun lisäsivät kulurasitusta.
”Vahvistaaksemme pitkän aikavälin kansainvälistä kasvuamme panostimme katsauskaudella muun muassa bränditunnettuuden kasvattamiseen, digitaaliseen liiketoimintaan ja tietojärjestelmiin sekä kasvua tukeviin henkilöstörekrytointeihin. Tämä nosti suunnitelmien mukaisesti kiinteitä kulujamme alkuvuonna”, Alahuhta-Kasko kertoo.
Kasvupanostusten lisäksi kuluja vuonna 2022 kasvattavat yleisesti nousseiden materiaali- ja logistiikkakustannuksien lisäksi pandemiatilanteen edelleen aiheuttamat globaalit toimitusketjujen häiriöt, joita entisestään pahentaa sota Ukrainassa.
Maalikuussa Marimekko kertoi kolmannesta rajoitetun ajan saatavilla olevasta yhteistyömallistosta maailman johtaviin urheiluvaate- ja varusteyrityksiin kuuluvan Adidaksen kanssa.
”Huhtikuussa kauppoihin saapunut kokoelma kasvattaa entisestään Marimekon kansainvälistä tunnettuutta ja tukee näin kansainvälistä kasvustrategiaamme. Lisäksi toimme Kiinan markkinalle yhteistyössä paikallisen lifestylebrändi the Beastin kanssa rajoitetun ajan saatavilla olevan valikoiman kodintuotteita sekä Marimekon ensimmäisen hajuveden. Laajaa näkyvyyttä tuovien globaalien brändiyhteistöiden ohella tällaiset kohdennetut paikalliset yhteistyöt ovat tärkeä tapa tutustuttaa yhä uusia yleisöjä Marimekkoon”, toimitusjohtaja kertoo.
Marimekko jatkaa panostuksiaan pitkän aikavälin kansainvälisen kasvumme vauhdittamiseksi, Alahuhta-Kasko toteaa.
Katsauskauden jälkeen Marimekko on kertonut muun muassa tulevista brändiyhteistöistä IKEA:n sekä modernin luksusbrändin Mansur Gavrielin kanssa.
Myynti jatkaa kasvua, mutta alhaisemmalla kannattavuudella
Sota Ukrainassa ei suoraan vaikuta Marimekon liiketoimintaan, sillä Marimekon tuotteita ei myydä tai tuoteta Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Ukrainassa eikä yhtiö hanki raaka-aineita näistä maista. Ukrainan sota aiheuttaa kuitenkin häiriöitä globaaleihin toimitusketjuihin ja vaikuttaa osaltaan yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja kuluttajien ostovoimaan ja -käyttäytymiseen. Näillä tekijöillä voi olla vaikutuksia yhtiön myynnin ja kannattavuuden lisäksi arvoketjun toimintavarmuuteen ja tehokkuuteen.
Marimekolle tärkeä kotimarkkina Suomi edustaa perinteisesti noin puolta yhtiön liikevaihdosta. Myynnin Suomessa yhtiö odottaa kasvavan edellisvuodesta. Tukkumyynnin kertaluonteisten kampanjatoimitusten arvioidaan vuonna 2022 olevan edellisvuotta merkittävästi pienempiä.
Liikevaihdon Aasian-Tyynenmeren alueella Marimekko odottaa kasvavan selvästi vuonna 2022. Vuonna 2022 tavoitteena on avata arviolta 5–10 uutta Marimekko-myymälää ja -shop-in-shopia, ja valtaosa suunnitelluista avauksista sijoittuu Aasiaan.
Marimekko arvioi sekä vähittäis- että tukkumyynnin kasvavan vuonna 2022. Myös lisenssituottojen odotetaan olevan edellisvuotta korkeammat.
Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet sekä Ukrainan sota aiheuttavat häiriöitä globaaleissa toimitusketjuissa. Nämä häiriöt ovat aiheuttaneet tuotteiden toimitusviiveitä, jotka voivat vaikuttaa Marimekon liikevaihtoon ja kannattavuuteen.
Marimekko odottaa liikevaihdon vuonna 2022 kasvavan edellisvuodesta, jolloin se oli 152 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin yhtiö arvioi olevan arviolta noin 17–20 prosenttia, kun vuonna 2021 se oli 20,5 prosenttia.
Vuoden 2022 näkymiin volatiliteettia aiheuttavat erityisesti globaalit toimitusketjujen häiriöt sekä kaikkialla kasvaneet materiaali- ja logistiikkakustannukset.
Inderesin liiketoimintajohtaja ja analyytikko Sauli Vilén arvioi, että Marimekon raaka-aineiden hintojen nousu tulee pääosin näkyviin viiveellä johtuen pitkistä toimitussopimuksista.
”Markkinatilanne on arviomme mukaan muuttunut taloustilanteen synkistymisen myötä aiempaa haastavammaksi, mutta yhtiön oman erinomaisen iskukyvyn johdosta ovat yhtiön näkymät edelleen hyvät”, Vilén toteaa.