Oma talous

Suomalaisten palkansaajien reaaliansiot sukeltavat enemmän kuin kertaakaan 45 vuoteen

Palkansaajien reaaliansiot ovat lähteneet jyrkkään laskuun.

Kuva: Tilastokeskus.

Kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden kasvua kuvaava ansiotasoindeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 tammi-maaliskuussa 2,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Reaaliansiot kuitenkin laskivat 2,7 prosenttia edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna, koska kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.

Reaalipalkka tarkoittaa palkan ostokykyä sillä hetkellä, kun palkka saadaan. Reaalipalkkojen kehitystä voidaan seurata jakamalla ansiotasoindeksi kuluttajahintaindeksillä. Kuluttajahintaindeksin avulla nimellispalkasta puhdistetaan inflaation vaikutus.

Reaaliansioiden lasku nimellisansioiden noususta huolimatta johtuu siis kiihtyneestä inflaatiosta. Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 5,8 prosenttia. Helmikuussa inflaatio oli 4,5 prosenttia. Inflaation nousu johtui muuan muassa polttonesteiden hinnan noususta.

Viimeksi inflaatio on ollut näin nopeaa vuonna 1990 eli yli kolmekymmentä vuotta sitten.

Kokoaikaisten palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 tammi-maaliskuussa yksityisellä sektorilla 2,1 prosenttia, valtiolla 2,3 prosenttia ja kuntasektorilla 2,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien reaaliansioiden kehitys kääntyi laskuun vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Neljännesvuosittain tarkasteltuna reaaliansiot olivat kasvaneet yhtämittaisesti vuoden 2018 alusta saakka.

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä reaaliansiot laskivat ennakkotietojen mukaan 2,7 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verratuna.

Reaaliansiot eivät ole laskeneet yhtä paljon kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla. Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä reaaliansiot laskivat 1,0 prosenttia, samoin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

Reaaliansioiden vuosilasku on ollut neljännesvuosittain vertailtuna suurempi viimeksi vuonna 1977.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös