Yritysuutiset

Luottoluokittaja muutti Fortumin näkymät negatiivisiksi

Luottoluokittaja Fitch vahvistaa Fortumin BBB-tason luottoluokituksen, muuttaa näkymän vakaasta negatiiviseksi.

Fitch Rating toteaa raportissaan, että muutoksen taustalla on etenkin kasvanut riski häiriöiden jatkumisesta kaasumarkkinoilla EU:ssa, jos kaasuntuonti Venäjältä keskeytyy. Luottoluokittajan mukaan tällä olisi negatiivinen vaikutus erityisesti Fortumin tytäryhtiö Uniperiin ja se mahdollisesti aiheuttaisi myös likviditeettihaasteita Fortumille.

Fitch arvioi Fortumin rahoitusaseman vakaaksi, koska yhtiö on toteuttanut ennakoivia toimenpiteitä viime kuukausien hyödykemarkkinaturbulenssissa ja sopinut juuri äskettäin uudesta pitkäaikaisesta 5,5 miljardin euron valmiusluotosta.

Vuodesta 2018 lähtien Fitchin luottoluokitus Fortumille on ollut BBB.

Fortumin tavoitteena on vähintään BBB luottoluokitus, jotta yhtiö voi varmistaa taloudellisen joustavuuden ja rahoituksen hyvän saatavuuden. Maaliskuun lopussa 2022 Fortumilla oli lähes kuusi miljardia euroa käyttämättömiä lyhyt- ja pitkäaikaisia valmiusluottoja sekä likvidejä varoja 6,4 miljardia euroa. Rahoitusnettovelan ja vertailukelpoisen käyttökatteen suhde oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa 1,0 eli selvästi alle tavoitetason, joka on ”alle 2”.

Kesäkuussa 2022 Fortum allekirjoitti yllä mainitun pitkäaikaisen 5,5 miljardin euron valmiusluoton. Valmiusluotto korvaa aikaisemman kesäkuussa 2023 erääntyvän 1,75 miljardin euron valmiusluoton sekä heinäkuussa 2022 erääntyvän 3,0 miljardin euron valmiusluoton.

Energiayhtiön tammi-maaliskuun tulosraportti oli tylyä luettavaa.

Liikevoitto oli pakkasella -2,4 miljardia euroa, ja siihen vaikuttivat pääasiassa suojauslaskennan ulkopuolisten johdannaisten käyvän arvon muutokset ja arvonalentumiset. Vuotta aiemmin Fortum teki positiivisen 1,35 miljardin euron liikevoiton.

Vertailukelpoinen liikevoitto oli -0,4 miljardia euroa Uniperin negatiivisen tuloksen seurauksena, kun vuotta aiemmin se oli 1,2 miljardia euroa positiivinen.

Viime vuoden 1,23 euron osakekohtainen tulos kääntyi negatiiviseksi -2,5 euroa. Tappio oli odotettuakin syvempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli -2,1 euron osakekohtainen tulos.

Ukrainan Sodan myötä koko Fortumin toimintaympäristö markkinoista poliittiseen päätöksentekoon ja pakotteisiin on ollut jatkuvassa muutoksessa. Rauramon mukaan se on aiheuttanut ennennäkemättömiä haasteita lyhyellä aikavälillä koko energiasektorille Euroopassa.

”Pidemmällä aikavälillä vaikutukset ovat kauaskantoisia koko energiajärjestelmälle ja -siirtymälle. Euroopan energiasektori on kriisissä ja se luonnollisesti vaikuttaa merkittävästi myös Fortumiin”, kertoi tulosraportin yhteydessä toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös