Uutiset

Kroatiasta tuli kahdeskymmenes euromaa

Kroatia ottaa eurot käyttöön vuoden 2023 alussa. Maa haluaa myös osaksi Schengen-aluetta.

Kesäkuun ensimmäinen päivä Euroopan komissio hyväksyi Kroatian hakemuksen euroalueeseen liittymiselle. Kroatiasta tulee näin ollen euroalueen kahdeskymmenes jäsen. Samalla euro täyttää kaksikymmentä vuotta käteisvaluuttana. 

Niin kutsutussa lähentymisraportissa Euroopan komissio totesi, että seitsemästä maasta, jotka ovat sitoutuneet ottamaan euron käyttöön, vain Ruotsi ja Kroatia täyttivät hintavakauden ehdot. Bulgaria ja Kroatia olivat ainoat kaksi valtiota, jotka täyttivät ehdot valuuttakurssin vakauteen liittyen. 

Kriteereitä euroalueen jäseneksi on yhteensä viisi, joista kolme muuta liittyvät valtiontalouden tasapainoon, julkiseen velkaan ja korkotasoon.

“Tämä [euroalueeseen liittyminen] tekee Kroatian taloudesta vahvemman, tuo etuja sen kansalaisille ja yhteiskunnalle. Euron käyttöönotto Kroatiassa tekee myös euroalueesta vahvemman”, Ursula van der Leyen totesi komission tiedotteessa.

Tänä kesänä Kroatiaan matkaavan tulee vielä varata mukaansa paikallista valuuttaa, sillä kuna korvataan euroilla vasta vuoden 2023 alussa. 

“Olimme ainoa maa, joka täytti kaikki euroalueen kriteerit”, Kroatian pääministeri  Andrej Plenković iloitsi sanomalehti Jutarnji Listin mukaan. Hän katsoo hallituksen keskeisen tavoitteen olevan nyt saavutettu.

“Viranomaiset ja media tulevat seuraamaan maan hintakehitystä tiiviisti”, Plenković peräänkuulutti vielä reilua siirtymistä euroon.

Kroatia ei ole ensimmäinen valtio Balkanilla, jossa eurot ovat käytössä. Maan rajanaapuri Montenegro ja Kosovo ovat yksipuolisesti ottaneet käyttöön euron jo vuosina 2001-2002. Molemmat maat korvasivat Saksan markan euroilla. Euroalueen jäseneksi on pääsy ainoastaan Euroopan Unionin jäsenmailla. Kroatian pohjoinen rajanaapuri Slovenia otti eurot käyttöön vuonna 2007.

Bulgariaa pidetään seuraavana mahdollisena jäsenenä, mahdollisesti vuonna 2024, mutta sen talouden vakaus vielä huolestuttaa euroalueen päättäjiä.

Maailmanpankin mukaan Kroatian bruttokansantuote kasvoi yli 10 prosenttia vuonna 2021 toipuen koronapandemiesta. Kasvun ennustetaan jatkuvan 3,5 prosentin vauhtia vuoteen 2024 saakka. Turismin osuus maan bruttokansantuotteesta arvioidaan olevan viidennes.

Kroatia on myös osa puolustusliitto Natoa. Vaikka maa liittyi Euroopan unioniin jo vuonna 2013, se ei kuitenkaan ole vielä osa Schengen aluetta, joka mahdollistaa vapaan liikkuvuuden sopimuksen piirissä olevien maiden välillä.

“Täytämme kaikki Schengen kriteerit ja Saksa seisoo täysin takanamme”, pääministeri Plenković totesi maan lehdistölle. Kroatian tavoitteena on päästä osaksi Schengen aluetta ensi vuoden alusta lähtien.

Lue myös tämä: Ministeriön suunnittelema maahantulovero heikentäisi Suomen houkuttelevuutta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös