Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Pelko alkaa ruokkia itse itseään

Kiihtyvä inflaatio ja stagflaation pelko ovat ottaneet vallan sijoittajien tunnelmissa.

Perjantaina julkistettu Yhdysvaltojen toukokuun inflaatiolukema oli shokki markkinoille. Vuosi-inflaatio kiihtyi korkeammalle kuin kertaakaan 40 vuoteen, 8,6 prosenttiin. Kuukautta aiemmin inflaatio oli 8,3 prosenttia. Kuluttajahintojen nousu ylitti selvästi ekonomistien odotuksia enemmän. Ekonomistit odottivat 8,3 prosentin vuosi-inflaatiota.

S&P 500 -osakeindeksi rojahti yli 2,9 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq yli 3,5 prosenttia. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko nousi lähes 3,16 prosenttiin. Korko nousi korkeimmilleen sitten lokakuun 2018.

Samalla euro heikkeni suhteessa dollariin lähes 0,9 prosenttia.

Huhtikuuhun verrattuna kuluttajahinnat kohosivat toukokuussa prosentin verran. Hintojen nousuvauhti kiihtyi, sillä maaliskuusta huhtikuuhun hinnat nousivat 0,3 prosenttia.

Hintoja nosti odotetusti erityisesti energian hinnan 35 prosentin kohoaminen vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden hinnat nousivat myös rajusti, 10 prosenttia. Molempia eriä nostaa tällä hetkellä Ukrainan sota.

Uudet inflaatioluvut luovat jälleen uusia paineita USA:n keskuspankille rahapolitiikan kiristämiseen.

Kuluttajahintojen kiihtyminen ja inflaation pysyminen korkealla alkaa lisätä jo pelkoja siitä, että USA:n talous ajautuu taantumaan, kun keskuspankki joutuu inflaatiota hillitäkseen kiristämään rahapolitiikkaa.

RBC Capital Markets -yhtiön USA:n osakestrategioiden johtaja Lori Calvasina pelkää, että panikoivat sijoittajat saattavat vain pahentaa talouden näkymiä.

”Tällä hetkellä suurin pelko on pelko itsessään. Pelot alkavat ruokkia itseään”, Calvasina kertoo Yahoo Finance -sivustolle.

”Olen kuullut institutionaalisten sijoittajien olevan huolissaan korkeista lentohinnoista, joita he etsivät perheidensä kesälomille. Tämä ei siis ole vain pienituloisten kuluttajien ongelma, jossa inflaatio alkaa purra ja aiheuttaa tyrmistystä”, Calvasina kertoo.

Calvasinan mukaan kiihtyvä inflaatio on todellakin alkanut rasittaa kuluttajien mielialaa.

”Kuluttajien mieliala oli pohjalukemissa kesäkuussa Michiganin yliopiston tarkasti seuratun Surveys of Consumers -kuluttajien asenneindeksin mukaan, joka julkaistiin myös perjantaina. Tämä indeksi romahti 50,2 pisteeseen, mikä on alhaisin sen jälkeen, kun tutkimusta alettiin laatia 1970-luvulla.”

”Minusta tuntuu, että turhautuminen tähän inflaatiokehitykseen on todella levinnyt sijoittajayhteisöön tällä viikolla”, Calvasina sanoo.

Silti hänen tiiminsä RBC:llä uskoo, että pohjainflaatio, joka ei sisällä ruoan ja energian vaikutusta, tulee maltillistumaan vuoden loppuun mennessä.

USA:n keskuspankki Fed joutuu olemaan tarkkana päätöksissään. Sen on nostettava korkotasoa riittävästi korkean inflaation hillitsemiseksi, mutta ei niin jyrkästi, että se heikentää työllisyystilannetta ja laukaisee taantuman.

Maailmanpankki varoitti kuitenkin tiistaina, että maailmantalouteen kohdistuu stagflaation riski, joka tarkoittaa samanaikaisesti talouskasvun merkittävää hidastumista ja korkeaa inflaatiota.

Fed kokoontuu ensi viikolla päättämään uusista rahapoliittisista toimista. Yleisesti odotetaan, että keskuspankki nostaa ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksikköä.

Kommentoi
Ylös
>